StoryEditorOCM
Zadar plusNOVE MICHELINOVE ZVJEZDICE STIGLE U HRVATSKU!

Posebnu oznaku dobila i dva zadarska restorana

Piše Ivan Kaštelan/ PSD
28. veljače 2019. - 19:34
park15-150219

Objavljen je ovogodišnji Michelinov vodič za Hrvatsku, koja sad ima ukupno pet restorana sa zvjezdicom, no bez značajnijih pomaka za ugostitelje iz Dalmacije.

Zagrebački restoran "Noel" i "Draga di Lovrana" iz Lovrana novi su nositelji jedne Michelinove zvjezdice, a svoj status među gastronomskom elitom potvrdili su šibenski "Pelegrini" i dubrovački "360º" drugu, te "Monte" iz Rovinja već treću godinu zaredom.

Oznaku "Michelin Plate", koja bi gostima trebala garantirati da je restoran na dobrom putu za više dosege, ove godine nosi 51 restoran, od čega ih ponovno ima najviše u Istri, a u Dalmaciji najviše takvih, čak devet, ima Dubrovnik ("Nautika", "Above 5", "Proto", "Stara loza", "Dubrovnik", "Zuzori", "Tavulin", "Vapor" i "Pjerin").

U Splitu su Michelinovi inspektori tijekom tajnih posjeta kao zanimljiva upisali tek tri mjesta ("Zoi", "Kadena" i "Zrno soli"), Korčula ("Filippi" i "Lešić Dimitri") i Zadar ("Foša" i "Kaštel") imaju po dva mjesta na popisu, dok su se od dalmatinskih restorana među "Michelin Plates" još uvrstili "Boškinac" s Paga, konoba "Tri piruna" iz Vodica, murterska "Boba", te "Jeny" iz Tučepa.

Kultna konoba "Vinko" iz Konjevrata pored Šibenika pridružila se "Fetivom" iz Splita i korčulanskoj konobi "Mate", koji još od prošle godine nose priznanje "Bib Gourmand", koje garantira da se na ovim mjestima fino može jesti za do 35 eura po osobi.

- Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj, od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet - izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinova vodiča, dok je ministar turizma Gari Cappelli poručio kako vjeruje da će "ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe".

- Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete - izjavio je pak direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

25. travanj 2024 01:52