StoryEditorOCM
Zadar plusFILMOVI KOJI SU OBILJEŽILI POVIJEST

U srijedu počinje prvi ciklus španjolskog filma u Zadru, ulaz na projekcije je slobodan!

Piše L.B.
4. ožujka 2019. - 19:50
2971744

U Zadru u utorak, 5. ožujka, počinje Ciklus španjolskog filma, u organizaciji Odjela za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru, Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu te Koncertnog ureda Zadar. Filmovi će se prikazivati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, svi s početkom u 20 sati, ulaz je besplatan, a prvi na rasporedu je film „Viridiana“ Luisa Buñuela.

- Radi se o prvom javnom ciklusu klasičnog španjolskog filma u Zadru, za koji je inicijativa potekla sa našega Odjela. Cilj programa je kroz pet termina i pet filmova upoznati javnost s klasicima španjolske kinematografije poput Luisa Buñuela, Luisa Garcíe Berlange i Juana Antonia Bardema. Željeli smo se odmaknuti od komercijalnih sadržaja, točnije, pokazati koliko narativni filmovi iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, koji se smatraju 'passé', zapravo bolje progovaraju o društveno postavljenim ogradama – kaže doc. dr. sc. Mario Županović, pročelnik Odjela za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.

- Ovi su filmovi nastali u vrijeme frankizma i dragulji su španjolske kinematografije. S iznimkom Buñuelove „Viridiane“, vrlo se rijetko mogu vidjeti, čak i u kinotekama, a vrlo su važni za španjolsku kulturu i njezino vrednovanje u vrijeme frankističkog režima. Htjeli smo „izaći“ sa Sveučilišta i, putem filma, prezentirati dio španjolske kulture, te se pri tom odmaknuti od najčešće gledanih autora, poput  Almodóvara. Filmove koje smo izabrali su u vrijeme frankizma bili subverzivni, propitivali su tabu teme poput pozicije Crkve, žene, društva… - kaže pročelnik Županović.

Od navedenog se izdvaja film „Chico y Rita“ iz 2010. godine. To je animirani film, koji je na programu posljednji, dok su prije njega filmovi u žanru drame, melodrame, crne komedije i psihološkog filma.

U srijedu je na programu Buñuel, 12. ožujka „Plácido“ Luisa Garcíe Berlange, 19. ožujka „El Mundo Sigue“ Fernanda Fernána Gómeza, 26. ožujka Muerte de un ciclista“ Juana Antonia Bardema, te 2. travnja „Chico y Rita“ Fernanda Trueba i Javiera Mariscala.

Koncertna dvorana Kneževe palače, koja ima 130 mjesta, dobar je prostor za prvi Ciklus španjolskog filma u Zadru, smatra pročelnik Županović, podsjećajući da je ulaz na sve filmove besplatan, te da se ulaznice preuzimaju sat vremena prije svake projekcije.

08. svibanj 2024 18:06