StoryEditorOCM
Zadar plusAKO TE PITAJU

Poljoprivredna zadruga MasVin čuva bačve vina poznatog pjevača Petra Graše!

Piše M. Kalajžić
10. ožujka 2019. - 09:39
rade 3

Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” osnovana još 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog prostora Ravnih kotara, osim biranih vina koja se dobivaju od hrvatskih i francuskih vinskih sorti Crljenak kaštelanski, Plavina, Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon, Maraština, Babić, Chardonnay, Muškat žuti..., proizvodi i čuva vina poznatih osoba. Među njima, MasVin njeguje i vino poznatog pjevača Petra Graše koje odležava u podrumima u dvije bačve.

- U barrique bačvama uglavnom čuvamo vina za poznate kupce, jako malo takvog vina proizvodimo za vlastito tržište. Naš dugogodišnji prijatelj Petar Grašo želi za sebe točno određeno vino koje je prema njegovim željama proizvedeno i čuva se posebno za njega u našim podrumima. Imamo i drugih kupaca kojima se vino prema njihovim željama proizvodi i čuva kod nas. Mi već godinama radimo vino za Grašu, iz ciklusa u ciklus, a kad poželi, dođe kod nas u podrum, sjedne i kuša vino kako bi s euvjerio da dozrijeva prema njegovim željama – kaže direktor PZ Maslina i vino Radoslav Bobanović.

Osim za Grašu, MasVin radi specijalno vino i za zadarskog poduzetnika Željka Goju iz tvrtke HSTec, zatim za kupce iz Švicarske i iz drugih zemalja...

- Dugotrajan je to postupak proizvodnje takvih vina. Potrebno je nekoliko godina dok se takvo vino proizvede, od odabira u vinogradu, do pretvaranja najprije u mlado vino, pa kasnije odrežavanja u barrique bačvama. To su vina za znalce i ljubitelje, ljude koji zbilja cijene pravu kapljicu i znaju uživati u njoj. Naravno, takva vina nitko osim njih ne može kupiti. To su strogo rezervirane količine, koje se čuvaju o odvbojenim bačvama za unapriujed poznate kupce – kaže Bobanović.

"Bacili smo oko" na Grašine bačve kako bi doznali što to godi nepcu našeg uvaženog pjevača. Grašo je, kako smo doznali, ljubitelj snažnih crnih vina. Jedna bačva čuva kupažu od 100 litara Merlota iz 2015. godine i 125 litara Cabernet Sauvignona iz iste godine. Vino u bačvi odležava od 2017. godine. U drugoj bačvi je sortno vino Syrah iz 2015. godine, koje u barrique bačvi odležava od 2017. godine. Vidi se, Grašo je pravi znalac, ima izvrstan ukus u vinima, što ne čudi puno kad se zna da je veliki gurman, a njegova obitelj ima i dugogodišnju tradiciju u ugostiteljstvu.
S obzirom da je PZ Maslina i vino proizvođač ne samo vina već i vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, svojim gostima kad dođu na kušanje vlastitih vina Bobanović rado pripremi i osobni specijalitet: teleći odrezak s maslinovim uljem.

- Većina ljudi griješi kad pripremaju meso s maslinovim uljem. Obično se zagrije tava, pa se u vrelo maslinovo ulje stavi meso i prži, čime se izgube svojstva ulja, a često se i "zapali" što onda nije niti ukusno, a ni zdravo. Predlažem da pokušaju nešto drugo: slože teleće odreske u hladnu tavu zajedno s maslinovim uljem, a onda sve skupa stave na jaču vatru. Čim se meso zapeče s jedne strane, odmah se okrene i kad se i s te strane poprži, može se na brzinu flambirati s bijelim vinom, te potom brzo skloniti s vatre i toplo poslužiti. Oni koji nisu vični mogu flambiranje i izbjeći, također će biti ukusno. Tako pripremljen odrezak bit će mekan i sočan, a maslinovo ulje zadržat će svoja svojstva i dati jelu poseban "šug" – demonstrirao je Bobanović svoj recept.

Brojni turisti često posjete PZ Maslina i vino pa su voditelj projekta i direktor Bobanović, te upravitelj zadruge Željko Uzelac uredili i poseban prezentacijski centar gdje se vina i ulja mogu kušati i kupiti. Osim obilaska vinograda, maslinika i nasada smokve, na poljoprivrednom dobru uzgajaju se i konji, pa posjet predstavlja užitak za goste koji tamo mogu doživjeti ono najbolje što mogu ponuditi Ravni kotari.

Tržište, kako doznajemo, sve više traži čiste ekološke proizvode, upravo takve kakvi se rade na imanju MasVin kod Polače, gdje je krš na nekad miniranom terenu pretvoren u pravu zelenu oazu maslina, vinove loze i raznog drugog bilja i raslinja. Za svoje proizvode, PZ Maslina i vino osvojila je čitav niz nagrada na raznim natjecanjim i smotrama. Možda poneku nagradu ubuduće osvoje i na kakvom kulinarskom natjecanju, jer gastronomija je ionako nezamisliva bez vrhunskih vina i ulja, a u MasVinu su očigledno i vični – kuhači!

23. travanj 2024 04:40