StoryEditorOCM
Zadar plusTOMISLAV FAIN OTVARA RESTORAN S AZIJSKOM HRANOM

Domaća tuna bit će glavna u sushi baru

12. ožujka 2019. - 20:45
maguro (5)

Zadarska gastronomska scena bit će od početka travnja bogatija za novi restoran sa sushi barom.

Naime, tvrtka "Tuna&Wine" d.o.o. upravo uređuje i priprema za otvaranje "Maguro Restaurant & Sushi Bar", koji će se nalaziti u Ulici Borelli, u prostoru u kojem je nekad bio restoran "Tribunal".
Vlasnik nove tvrtke "Tuna&Wine" d.o.o.Tomislav Fain, poznati zadarski turistički menadžer i vlasnik agencije "Terra Travel", objasnio nam je da je na ideju o otvaranju restorana s azijskom hranom došao nakon što se prošle jeseni otvorila mogućnost najma poslovnog prostora na atraktivnoj lokaciji na Poluotoku, ali da je takva ideja već dugo tinjala.
– Ovdje u Zadru dostupne su nam izvanredne i visokokvalitetne namirnice, najveća uzgajališta tuna upravo su ovdje, pa su stvoreni uvjeti za jedan restoran s drukčijom gastronomskom ponudom koja bi se bazirala na domaćim namirnicama pripremljenima na drukčije načine. Koncept azijske fushion kuhinje, s posebnim naglaskom na Japan i japansku gastronomsku tradiciju, čini mi se najprimjerenijim. Vjerujem da će Zadrani dobro prihvatiti ovakvu vrstu ponude, potrudili smo se da sve bude na visokoj razini kvalitete i da tako ostane, a opet, nikad ne možeš biti sto posto siguran da će ovakav projekt uspjeti. Mi vjerujemo da hoće – rekao nam je Tomislav Fain.
Osoba koja slaže jela i gastronomsku sliku novog restorana sa sushi barom je poznati chef Vid Nikolić, koji je već sudjelovao u pripremi nekoliko sličnih ugostiteljskih projekata u Hrvatskoj, a jedan od novijih u kojima je sudjelovao kao glavni kreator bio je splitski restoran i bar "Kinoteka".

Naglasak na Japanu

– Sastavit ćemo jelovnik s 20-ak jela, ako tu ne računamo razne vrste sushija, a bit će azijski bestseleri s posebnim naglaskom na Japan – kaže Nikolić.
– U ponudi ćemo imati japansku tradicionalnu juhu ramen, pa jela poput gyoze ili pataia, Kinu ćemo zastupiti sa samo nekoliko jela, bit će tu i nešto Tajlanda te nekih drugih iznenađenja, ali i carpaccia, zelenog carryja, cevicea i, naravno, japanskih jela s rižom, različitih sushi rolica, sashimija...
Nikolić će se kao chef, zapravo kao konzultant, zadržati do početka lipnja, a "Maguro Restaurant & Sushi Bar" dalje će voditi chef Robert Skoblar, dok će sushi priču voditi mladi, ali već iskusni sushi majstor Fabian Šaravanja. S Nikolićem, Skoblarom i Šaravanjom trenutno je na "treningu" još pet mladih kuhara koji će se vremenom uključiti u ovu priču.
Tuna će, naravno, biti glavna zvijezda prvog zadarskog sushi bara, i bit će isključivo iz Jadrana, i to ona iz kaveza poduzeća "Kali tuna", s kojim je već potpisan ugovor o stalnoj suradnji. Sve ostale morske i druge namirnice, osim izvorno azijskih, nabavljat će se od domaćih ribara i poljoprivrednika. Restorani kojima upravlja Tomislav Fain preko svojih poduzeća i do sada su gotovo isključivo svu robu nabavljali od lokalnih proizvođača, poljoprivrednika, maslinara, vinara i lokalnih ribara.
Iako će "Maguro Restaurant & Sushi Bar" imati potpuno drukčiji, novi gastronomski koncept, nema razloga da se nešto promijeni u ovakvom pristupu nabavi.

19. travanj 2024 13:29