StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: ZADARSKI AMATERI PREDSTAVILI ORIGINALAN KAZALIŠNI PROGRAM

Ako vam se ne čita školska lektira dođite na predstave Drame plus!

Piše Iva Ivanac
12. ožujka 2019. - 16:49
IMG_20190312_115746

Na vrlo zanimljiv i maštovit način zadarska udruga Drama plus predstavila je u utorak svoj kazališni program za projekt "Lektira na sceni". Novinare ovaj put na konferenciji za medije nije dočekalo šturo nabrajanje natuknica i sadržaja, već troje mladih glumaca - Luka Nešović, Niko Zekanović i Laura Filipović - koji su pred okupljenima, u isti glas, izvodili monologe iz predstave "Krležijana" koja će se premijerno prikazati 19. ožujka u HNK Zadar. Drama plus će ove godine izvesti čak četiri premijere, u ožujku, lipnju, srpnju i listopadu.

- "Krležijana" je nastala kao produkt radionice s tridesetak izuzetno talentiranih mladih ljudi. Sunčica Sodar radila je na dramatizaciji predstave u kojoj smo htjeli obuhvatiti sve ono najzanimljivije od Krleže, kazao je Vinko Radovčić, voditelj Drame plus i dodao kako su neki od mladih glumaca na Krležinim djelima poput "Balade Petrice Kerempuha", "Maskerate", "Adama i Eve", "Povratka Filipa Latinovicza" te brojnih drugih, izuzetno napredovali.

- Cijeli ovogodišnji program osmišljen je kroz duh animalizma, a kroz "Krležijanu" nas vodi gigantski majmun. Kad se pogleda predstava,  svima će biti jasno zašto je to tako. Sve predstave koje ove godine predstavljamo imaju snažnu kritiku na društvo, jer mislim da je mladima potrebno da se na taj način izraze, ističe Radovčić koji smatra da su djeci jako dobro sjeli Krležini tekstovi jer se oni u tim zanimljivim odnosima, mislima i monolozima koje je Krleža pisao i pronalaze.

- Predstava je nastala vrlo spontano. Osim što smo djecu htjeli navesti na kritičko razmišljanje o društvu, jer su danas svi bombardirani s raznim informacijama, htjeli smo im i omogućiti da se po prvi puta upoznaju i s procesom rada na tekstu. Naime, mnogi od njih gaje ambicije, ne samo prema kazališnoj umjetnosti, već i prema glumačkoj akademiji. Htjeli smo ih pripremiti kako bi sami mogli odabrati tekst za prijemni na akademiju ili za bilo koju vrstu onoga što bi oni htjeli raditi, kazala je Sunčica Sodar, dramaturginja Drame plus.

Uz "Krležijanu", Drama plus ove godine premijerno izvodi i "Kabanicu", "Djevojčicu sa šibicama" te "Životinjsku farmu" koja je ujedno i najzahtjevniji projekt ove udruge.

- Nadam se da se izvedba "Životinjske farme" nikada neće ugasiti, već da će je godinama izvoditi različite generacije. To je uistinu veliki projekt i nadam se da ćemo ga uspjeti realizirati baš onako kako smo ga i zamislili. Nakon "Životinjske frame" u koprodukciji s HNK Zadar izvodimo "Kabanicu" koja će biti glasan prosvjed protiv ugnjetavanja malog čovjeka, protiv socijalne nejednakosti i nepravde. Predstava će biti održana s profesionalnim glumcima, a uskoro će se i u Zagrebu održati audicija. Zamislili smo ga kao jedan "drag cabaret", tako da će to biti nešto što dosada nismo imali prilike vidjeti u hrvatskom teatru, rekao je Radovčić posebno ističući da najmlađi pripadnici Drame plus pripremaju predstavu "Djevojčica sa šibicama" gdje će uz male glumce glavnu ulogu imati i raskošni kostimi koje priprema kostimografkinja Drame plus Anita Goreta.

U ove četiri premijere sudjelovat će preko 60 suradnika i mladih glumaca, a polaznici Drame plus trenutno paralelno rade na tri predstave: "Krležijani", "Životinjska farma" i "Djevojčica sa šibicama".
- Mladi se polako vraćaju u kazalište i zasigurno će ih "gledanje" lektire potaknuti na novi dolazak u kazalište ili na čitanje knjiga, istaknuo je voditelj i predsjednik ove amaterske družine.

 

26. travanj 2024 07:33