StoryEditorOCM
Zadar plus10 DANA RESTORANA KAO UVERTIRA U 3. ZADAR WINE FESTIVAL

Promocija zadarskih vinara i jelovnika po popularnim cijenama: tri slijeda i čaša vina - 110 kuna!

Piše Iva Ivanac
26. ožujka 2019. - 14:31
winefest17-020617

Vino je jedina umjetnost koja se može i piti”, misao je kojom se vodi Ivan Stiblik, organizator 3. Zadar Wine Festivala koji se 6. i 7. travnja održava u Arsenalu.

Zadarska županija je trenutno jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, a prošle godine na ovom festivalu okupilo se 80-ak izlagača. Ta se brojka sada penje do 95 vinara, a kao uvertira festivalu i ove se godine organizira manifestacija "Deset dana restorana" gdje će zadarski ugostitelji nuditi meni od tri slijeda s čašom vina za cijenu od 110 kuna.

- Posjećenost festivala će biti veća, a to je znak da su vinari i izlagači prepoznali naš rad i trud te da smo prethodnih godina odradili dobar posao. Ovogodišnji novitet jest taj što se stručne radionice neće više održavati u Arsenalu, već u hotelima Almayer i Bastion. Dolaze nam eminentni vinski stručnjaci, a imat ćemo i šampanj corner gdje će posjetitelji imati priliku kušati šampanjce iz šest vinskih kuća iz Francuske. Svi vinoljupci će, zahvaljujući izlagačima distributerima, moći probati vina iz Portugala, Španjolske, Austrije, govori Stiblik i dodaje kako će na 3. Wine festivalu doći i vinari iz Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Vinski festivali postaju sve popularniji diljem Hrvatske, a ujedno su i idealna turistička promidžba. Ovogodišnji Wine festival poklapa se i s dolaskom prvih niskotarifnih letova, stoga je za očekivati kako će njegova posjećenost biti veća nego prethodnih godina.

A koliko je festival bitan malim vinarima pokazuje zadarski vinar Mario Fiolić koji festival vidi kao lijepu prigodu ne samo za promociju proizvoda malih vinara, već i za razmjenu iskustva s ostalim proizvođačima.

- Festival nam pomaže da naše proizvode približimo puno širem krugu ljudi, a ne samo ugostiteljima. Zadar Wine festival je iskočio iz regionalnih okvira i sada je već prepoznat na nacionalnoj razini. Na festivalu ćemo ponuditi kompletnu paletu proizvoda, a potencirat ćemo naše autohtone sorte kao što je maraština, ističe Fiolić.

Da se festival održava u ključnom vremenu, govori i činjenica da je u tijeku buteljiranje vina koje se iz bačvi pretače u manja pakiranja. Vinari i ljubitelji dobre kapljice zbog toga će imati priliku prvi kušati nova vina i proizvode koji će se tek naći na tržištima.

Koliko su vinari značajni za turizam te gospodarstvo i imidž Zadarske županije istaknuo je Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu koji je, prema vlastitom priznanju, prije tri godine bio malo skeptičan prema mogućnosti organizatora da samostalno nosi cijeli projekt.

- Ovo je dokaz da projekti koji su zasnovani na dobrim nogama imaju i dobar put ispred sebe. Zadarska županija je zadnjih desetak godina uložila više milijuna kuna samo u sadni materijal, a sada želimo podupirati vinare da otvaraju svoje vinarije te promovirati autohtone sorte poput maraštine i plavine. U tom cilju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Sveučilištem u Zadru uskoro krećemo u projekt sadnje 30-ak autohtonih sorti na Baštici, najavio je Segarić.

Dolazi master of wine Jo Ahearne
Stručna radionica "Dva lica regije Villany" vinara iz Mađarske održat će se prvog dana festivala od 15 sati u hotelu Almayer. Prvog dana održavaju se još dvije radionice. U 16.30 započinje stručna radionica Škrlet, a u 17.30 sati stručna radionica Vina Laguna.
Drugog dana festivala u hotelu Bastion održat će se stručna radionica sljubljivanja vina i sira koju će voditi trostruki najbolji sommelier hrvatske Filip Savić s početkom u 15 sati, dok će se u 16.30 u hotelu Almayer održati radionica Champagne & Prosecco, koju će voditi Jo Ahearne, master of wine, jedna od 400 osoba u svijetu koja nosi tu titulu.

 

Tri slijeda i čaša vina za 110 kuna!

Deset dana prije početka vinskog festivala, od 27. ožujka do 5. travnja, zadarski restorani će nuditi posebno osmišljeni jelovnik koji uključuje tri slijeda hrane i čašu vina zadarskog vinara po cijeni od 110 kuna. U program "10 dana restorana" uključeni su: Art Hotel Kalelarga (ručak), Bon Appetit (cijeli dan), Bruschetta (ručak), Groppo (cijeli dan), Konoba Skoblar (večera), Kornat (večera), Nostalgie (cijeli dan), Pašta&Svašta (cijeli dan), Pet bunara (ručak) i 2 Ribara (cijeli dan).

25. travanj 2024 05:38