StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NOVA EPIZODA ZADAR COOKING CLASSA

Saša Began učio polaznike jelima s Matakovim Dalmatinskim tartufom

30. ožujka 2019. - 16:37
DSC00829

Novi nastavak Zadar Cooking Class priče odvijao se u petak, a u njemu je chef restorana "Foša" Saša Began polaznike vodio kroz pripremu tri jela kojima je poveznica bio Dalmatinski tartuf, sad već brendirani proizvod Zadranina Ive Mataka.

Began je skupinu polaznika, od kojih su neki ovaj put stigli na Zadar Cooking Class iz Zagreba i Kutine, učio pripremiti neizgled jednostavni sashimi od brancina s tim da je sojin umak u kojeg se umaču zalogaji tanko rezane ribe, bila prije aromatizirana tartufom, naravno iz zadarskog zaleđa. Jelo je chef Saša upotpunio još zrnima crvenog kavijara i limetom, a na tanjuru se našao i wasabi, obavezni začin sashimija.

Drugo jelo je bio – burek. Naravno, ne bilo kakav burek već onaj od bifteka. Pravi burek u bosanskoj beskompromisnoj verziji i ne može biti nego od mesa, ali je Began svoje polaznike naučio jednostavnoj i laganoj verziji: usitnjeni biftek je kratko propirjao s kapulom i sirom, pa umotao u plahtice tijesta te na kraju kratko prepržio u dubokom ulju. Servirao ga je s pjenicom od krumpira, zapravo laganom verzijom klasičnog pirea i poširanom žumanjkom, da bi Matak jelo zasuo krpicama crnog tartufa vrste melanosporum za kojeg on tvrdi da raste isključivo i samo u Dalmaciji.

Began je svoju večernju kuharsku školu završio s kratko prženim biftekom koji se prije marnirao u soja umaku opet aromatiziranim tartufom, te servirao na pireu od lješnjaka i obilato posuo tartufom.

Polaznici ZCC otišli su doma siti, ali i zadovoljni što su doznali nekoliko Beganovih malih tajni, ova orginalna zadarska škola kuhanja na kojoj su do sada već gostovale mnoge hrvatske kuharske zvijezde uspješno se nastavila dalje, a i jedan od zadarskih i dalmatinskih izvornih i vrijednih namirnica, tartuf, pronašao je još mjesta na gurmanskim tanjurima.

Dalmatinski tartuf Ivice Mataka i inače se zadnjih godina sve više koristi u jelima zadarskih restorana, pa ga tako često koristi i chef Began. Na nedavno održanoj večeri u restoranu "Foša", kad su se gostima jela iz njegove kuhinje spajala s vinima plješivičke vinarije "Korak" te ekstra djevičanskin uljima istarske obitelji Belić, jednoj od najzanimljivih gastro zabava u Zadru uopće, Duilio Belić, kralj visokokvalitenog maslinova ulja i uljarskog marketinga, po prvi je put saznao za tartuf koji raste skriven u dalmatinskim krajevima. I oduševio se. Samo je prigovorio da je šteta što se za njega ne zna još više jer da svojom kvalitetom i aromom nimalo ne zaostaje za istarskim.

Matak mu je objasnio da baš i nije tako, da se za zadarski i Dalmatinski tartuf i proizvode kojima on baza zna već nekoliko godina i da je prisutan i restoranima drugih gradova osim Zadra. Matak je pokrenuo proceduru zaštite zemljopisnog porijekla našeg Dalmatinskog tartufa, a upravo priprema i kuharicu s jelima u kojima je prisutan Dalmatinski tartuf. A ta će knjiga biti pravo remek djelo hrvatskog kuharstva jer će po dva recepta za jela s tartufima pripremati hrvazske kuharske zvijezde: David Skoko, Rudolf Štefan, Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin, Matija Bregeš, te i najbolji zadarski kuhari – Saša Began, Tomislav Karamarko, Dalibor Pavlović Dado i Josip Vrsaljko.

 

19. travanj 2024 20:47