StoryEditorOCM
Zadar plusMLADI ZADRANIN VALENTINO VUKELIĆ JE ZLATNI HRVATSKI PROGRAMER

U samo 11 sati riješio zadatak kojeg u nekim firmama izrađuju i po nekoliko dana!

Piše Iva Ivanac
3. travnja 2019. - 14:33
tehnicka3-020419

Za pojmove "frontend" i "backend", većina vas nije nikada čula i vjerojatno vam zvuče kao neka kvantna fizika. No, ne i za Valentina Vukelića, učenika četvrtog razreda srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića, koji se s Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – "WorldSkills Croatia 2019." – vratio sa zlatnom medaljom oko vrata, i to iz discipline "izrada programskih rješenja", odnosno programiranja.

Pogađate, pojmovi s početka teksta tiču se programiranja, a ovom 18-godišnjaku, koji u strukovnoj školi pohađa smjer tehničara za računalstvo, vrlo su bliski.

Valentino je na najvećem strukovnom natjecanju u ovom dijelu Europe u samo 11 sati morao izraditi aplikaciju, odnosno sustav u kojem administrator može prijaviti natjecanje i različite kategorije natječaja, u kojem natjecatelj ima mogućnost prijave projekta, a sudac ocjenjivanja radova. Iako zvuči jednostavno, u stvarnosti, točnije programiranju, to za 18-godišnjaka baš i nije tako lako.

– Na natjecanju smo rješavali kompleksan zadatak. U tri dana smo imali četiri termina kada možemo raditi, ukupno 11 sati. Aplikacija je u ovom stadiju već iskoristiva, uz još malo rada na njoj bila bi u potpunosti funkcionalna i spremna za rad. Neke stvari nisam stigao napraviti jer je svaki modul imao određen broj zadataka, ali ipak sam uspio osvojiti prvo mjesto – kazuje nam Valentino, mladić koji je iznimno skroman kad su u pitanju "prezentacije" svojih rezultata.

Oni koji prate rad Strukovne škole Vice Vlatkovića vjerojatno su već čuli za njega, kada je krajem 2017. godine, sa svojim prijateljima Jakovom Šužberićem i Josipom Lazićem, osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u edukacijskoj robotici. Ono što nam je u razgovoru "zaboravio" spomenuti, a što je njegova mentorica Anamarija Friganović-Goić istaknula, jest i osvojeno prvo mjesto u školi na Hackathonu, organiziranom prošle godine u sklopu konferencije My Smart City, ali i pobjedu na posljednjem Coding contestu, održanom u zadarskom Coin Coworking prostoru, gdje je Valentino završio prvi u Hrvatskoj i 44. u svijetu od ukupno 570 natjecatelja.

No vratimo se na zadnje natjecanje, koje je, i Valentino se slaže, bilo jedno od najtežih do sada, i to zbog količine posla koju je trebalo odraditi u vrlo kratkom vremenu.

– Kada je u školu došla obavijest o natjecanju i kada sam vidjela kompleksnost zadatka, znala sam sa sigurnošću da Valentino to može napraviti. Ostali učenici nisu htjeli na natjecanje upravo zbog težine zadatka jer takve aplikacije programeri u tvrtkama rade i po nekoliko dana, a njima je dano samo 11 sati za izradu – govori profesorica Anamarija i dodaje da se, unatoč tome što zna da je Valentino izvrstan u programiranju, pomalo iznenadila kada joj je rekao da je gotovo cijeli zadatak riješio.

– U zadatku je trebalo isprogramirati frontend, odnosno ispisati kod aplikacije koji korisnik vidi, isprogramirati backend ili napraviti programsku logiku te sve to spojiti s bazom podataka – izrecitirao nam je Valentino kao iz rukava ostavljajući nas s tupim pogledima koji ne razumiju jezik kojim ovaj mladi genijalac govori.
Iako još uvijek ide u školu, Valentino je već dobio neke ozbiljne ponude za posao programera, no u budućnosti se ipak najviše vidi u robotici.

– Najviše bih volio upisati FER u Zagrebu, a nakon toga tko zna gdje. Ne vjerujem da ću ostati u Hrvatskoj jer robotika tu baš i nije toliko popularna, no ako se u međuvremenu nešto u Hrvatskoj i otvori, možda onda i ostanem – govori Valentino, objašnjavajući nam kako je robotika spoj elektrotehnike, računalstva i strojarstva. Prijatelji se više, kaže nam, ne iznenađuju njegovim nagradama, sve ih je naviknuo na to.

– Nemaju se više što čuditi! – dobacuje ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

– Pored toliko nagrada i natjecanja na kojima je bio, već nas je sve naučio da osvaja prva mjesta – šali se ravnatelj i dodaje da je Valentino samozatajan, kreativan, izrazito motiviran i dečko koji zna što hoće.

– Blago školi koja ga ima! – skromno će ravnatelj Tomičić.

I blago nekoj tamo Irskoj...


Ekipa iz Strukovne
Uz Valentina, na najvećem državnom natjecanju strukovnih škola u ovom dijelu Europe, "WorldSkills Croatia 2019.", iz Strukovne škole Vice Vlatkovića nastupili su i Matej Grginović u automehatronici (mentor Ante Frleta), Ante Jakovčević u stolarstvu (mentor Mladen Pilipović) te Marko Batur u elektroinstalacijama (mentor Branimir Vukić).

20. travanj 2024 02:09