StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: AZIJSKI SPECIJALITETI, NAMIRNICE DALMATINSKE

Kod Suda otvoren Restoran i sushi bar Maguro

Piše Matea Gugić
18. travnja 2019. - 16:50
maguro13-180419

U posljednje vrijeme došlo je do značajnih promjena na ugostiteljskoj karti Zadra te je ponuda sve raznovrsnija . Danas je tako službeno svoja vrata otvorio prvi sushi restoran i bar u Zadru – "Maguro" što je definitivno najznačajniji doprinos raznolikosti zadarske gastro ponude.

U bivšem prostoru "Tribunala", nasuprot Sudu, u samom centru grada, svi ljubitelji azijske kuhinje moći će uživati u vrhunskim jelima sushi majstora Fabiana Šaravanje. Sa samo 22 godine života Fabian ima više od 5 godina iskustva kao sushi chef. Karijeru je započeo u Binimotu u Zagrebu koji je bio sushi takeout, pa zatim u Timeu kao jednom od najboljih azijskih restorana u Zagrebu gdje je radio u sushi baru. Nakon toga u Kinoteci u Splitu vodi sushi bar gdje spaja Mediteran i Aziju. Ovog ljeta Fabian će provesti u novootvorenom zadarskom restoranu Maguro.

- Namjera je bila povezati naše, svježe mediteranske namirnice s azijskim načinom pripreme, odnosno njihovom kuhinjom. Dio namirnica dolazi od lokalnih proizvođača, malih OPG-ova – rekao nam je vlasnik Tomislav Fain naglasivši kako su i vina koja su uvrštena u kartu sa zadarskog područja - Degarra, Fiolić i Korlat.

- Osnovna je namirnica tuna, od kud i dolazi ime restorana. Zadarska je regija sad već dobro poznata u svijetu po visokoj kvaliteti plavorepe tune koja se smatra jednom od najcjenjenijih – objasnio nam je Fain. Dodao je kako se tuna koja se ovdje servira uzgaja samo nekoliko milja od Zadra, u uzgajalištu "Kali tuna".

- I sami znate da oni čak 95 posto svoje proizvodnje izvoze u Japan, a njihova se tuna koristi u jednom od najpopularnijih restorana na svijetu,"NOBU" – rekao nam je Fain izrazivši želju da će i sami Zadrani dati priliku okusu Mediterana u azijskim jelima.

Uoči samog otvaranja ekipa "Magura" priredila je prezentaciju svojih jela za zadarske novinare, a još nekoliko takvih evenata organizirala je proteklih dana, prvenstveno da bi što kvalitetnije ušla "u đir".

 

"A koliko to košta?"
Tuna tataki, gyoza od svinjetine, futomaki i sashimi, samo su neka od tradicionalnih azijskih jela, a najviše ih je iz japanske tradicionalne kuhinje, koje imate priliku probati u novootvorenom restoranu "Maguro".
S obzirom na kvalitetnu lokalnih namirnica, cijene su zaista prihvatljive. Tako ceviche od brancina možete pojesti za 110 kuna, Teriyaki piletinu za 95, Pad Thai s piletinom ili kozicama za 85 kuna, a po istoj cijeni možete pojesti poznatu juhu, Ramen. Tataki tunu za 100, a kratko zapečeni tuna steak u crnom sezamu, sa katsu umakom, rižom i drugim zanimljivim dodacima možete probati za 160 kuna.
Vjerujemo kako će svi zaljubljenici u istočnjačka jela zaista biti zadovoljni, a svima ostalima savjetujemo da daju priliku nečem malo drugačijem. Uostalom, jednom se živi.
24. travanj 2024 03:43