StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: IDEJE IZ GRADIONICE OBNAVLJAJU VRULJICU

Kako malim, realnim i ekonomičnim zahvatima poboljšati ovaj gradski park pun potencijala?

Piše Matea Gugić
23. travnja 2019. - 18:00
vruljica3-230419

Zelena oaza samo nekoliko minuta šetnje od centra grada, park Vruljica, nažalost mnogih Zadrana, već je neko vrijeme zapušten i bez velikih ulaganja ili intervencija. To bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući trećoj po redu Gradionici koja ovaj put, nakon prostora oko vojarne Stjepana Radića i kvarta Bili Brig, u fokus stavlja upravo omiljeni zadarski park – Vruljicu.

- Prve dvije radionice prošle su zaista uspješno, te smo, vodeći se pozitivnim rezultatima, odlučili promijeniti stvari na bolje i u Vruljici koja je, smatramo, marginalizirana i nedovoljno korištena – rekla nam je u razgovoru Nera Nejašmić Kozina iz Društva arhitekata Zadar, koje će od 24. do 26. svibnja organizirati radionice gdje će sudionici, arhitekti, urbanisti, krajobrazni arhitekti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i ekonomisti razmišljati o malim, realnim i ekonomičnim urbanističkim zahvatima koji će poboljšati ovaj gradski park pun potencijala.

- Interdisciplinarne grupe su se već pokazale uspješnima tako da ćemo ih i ovaj put oformiti kako bi ljudi iz raznih struka predlagali najbolja rješenja za Vruljicu. Od na primjer većeg broja klupica, nove staze za trčanje, zoga za boće, do drugačije rasvjete, malog ograđenog parka za pse ili možda mjesta za izležavanje. Vjerujem da ideja neće nedostajati – rekla je Kozina dodavši da Vruljicu mnogi građani percipiraju samo kao "dječji park", što ona dijelom i jest, no tvrdi, želja im je da na gotovo pet hektara površine, privuku sve generacije.

- Vruljica ima puno korisnika, ali prostor je taj koji im ne omogućava neko dulje zadržavanje. Težit ćemo tome da ona u suštini ostane kakva jest – prirodna i zelena, u to nećemo dirati, no cilj je da uz kvalitetna infrastrukturna rješenja, osvijestimo građane kako se ona može koristiti u razne svrhe. Želimo im stvoriti naviku dolaska u ovaj lijepi park koji ćemo, nadam se, još više uljepšati kreativnim idejama – zaključila je Kozina te dodala kako će građani imati priliku vidjeti sve radove na izložbi i prezentaciji koja će se održati sklopu festivala KvartArt na ljeto.

26. travanj 2024 05:23