StoryEditorOCM
Zadar plusI DJECA UČILA KAKO SMANJITI I ZBRINUTI OTPAD

Započeo je ovogodišnji ciklus edukativno – kreativnih radionica projekta “Reciklirajmo zajedno”

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2019. - 15:25
IMG_0696

Partnerski projekt komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge “Eko - Zadar“ “Reciklirajmo zajedno” započeo je ovogodišnji ciklus u Gradskoj knjižnici Zadar edukativnom radionicom Svakodnevni postupci za smanjenje otpada.

Svakodnevno proizvodimo previše otpada, stoga je važno da  ga selektivno odvojimo i sigurno zbrinemo, međutim prva i najbitnija aktivnost u smjeru odgovornog odnosa prema okolišu je upravo nastojanje i svakodnevno zalaganje da se smanji stvaranje novog otpada. Po načelima zero waste (nula otpada) prezentirani su i proizvodi koji uvelike smanjuju količinu otpada kojeg na godišnjoj razini proizvedemo; drvene četkice za zube, zamjene za spužvice, štapići za uši s kartonskom drškom… 

Na radionici u Gradskoj knjižnici posjetila su nas djeca i odgajateljice iz DV Ciciban. Edukacija o smanjenju otpada i recikliranju počinjemo od najranije dobi. Odgovornost o potrebi očuvanja okoliša promišljanjem kako svakodnevnim, malim postupcima možemo spriječiti nastajanje novog otpada, lekcije su koje djeci prenose, osim roditelja i odgajatelji.

Velika je uloga na odgajateljima i odgajateljicama u stvaranju budućih odgovornih odraslih građana.

Radionice provode  Atana Grbić - Martinović i Linda Šušteršić. Sljedeća radionica iz ovog ciklusa predviđena je za svibanj  i bit će provedena s učenicima OŠ Petar Preradović kada će u sklopu projekta posjetiti i Muzej antičkog stakla. MAS i Udruga “Eko – Zadar” zajedno su napravili film o početcima recikliranja stakla na našem području.

26. travanj 2024 16:54