StoryEditorOCM
Zadar plusSUPRUŽNICI KOJI SE NE PRESTAJU MLATITI

Punch i Judy u utorak prvi put u Zadru!

Piše L.B.
29. travnja 2019. - 23:56
klz_1

- Likovi Punch i Judy stvoreni su u Engleskoj i stari su 357 godina. Konkretno, upravo 5. svibnja navršit će 357 godina, poznaje ih cijeli svijet i bilo je krajnje vrijeme da „dođu“ i u Zadar – rekla je Irena Bausović Tomljanović, glumica Kazališta lutaka Zadar, koja je neobičnu priču o supružnicima Punchu i Judy postavila, režijski i dramaturški, na daske Kazališta lutaka Zadar.

Premijera predstave održat će se u utorak, 30. travnja, s početkom u 19,30 sati.

- Naša glumica Irena dramatizirala je i režirala ovu predstavu, no ujedno u njoj i glumi. Uz nju u predstavi igra Sanja Grgina, radi se o pučkom kazalištu, predstavi sa kojom se zapravo može nastupiti bilo gdje, na ulici, sve što trebamo su naše lutke i paravan. Ovo je još jedna uspješnica Kazališta lutaka Zadar, koja će biti odigrana nebrojeno puta – rekla je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka.

Priča o Punchu i Judy nastala je u 17. stoljeću i, radeći na njoj, Irena Bausović Tomljanović nije mijenjala njezin izvorni „sirovi“ oblik. Na neki su način (karakterno) sirovi i likovi, Punch je dobio ime prema glagolu čije je značenje „udariti“, predstava je puna batina i udaraca, iako u osnovi govori o ljubavi. Vrlo je jednostavna, primjerena za gledanje čak i djeci u dobi od dvije ili tri godine.

- Punch i Judy bez palice kojom se mlate su nezamislivi. Batina je bitna, tako su nastali, govore i smiješnim jezikom koji koristi „kazoo“, svojevrsnu zviždaljku. Uz njih, u predstavi se pojavljuju još neki likovi, svi su sporedni, poput slona, krokodila, rode… - navela je Sanja Grgina.

Ovom predstavom u Kazalištu lutaka Zadar se obilježavaju i dvije obljetnice: Sanja Grgina slavi 25 godina umjetničkog rada, dok autor glazbe Tomislav Pehar obilježava 20 godina „vanjskog suradništva“ sa zadarskim Kazalištem lutaka.

Predstava „Punch i Judy“, u kojoj uloge nose Irena Bausović Tomljanović i Sanja Grgina, ima i alternaciju sa glumcima Josipom Mihatov i Gabrijelom Meštrović Maštruko.

Autor scenografije i lutaka je Robert Košta.

24. travanj 2024 09:22