StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: U ZADRU ODRŽANO REGIONALNO PRVENSTVO SOMMELIERA DALMACIJE

"Gostu se više ne može prodavati mačka u vreći!"

Piše Matea Gugić
1. svibnja 2019. - 00:20
somelijeri8-300419

Grad Zadar je po prvi puta domaćin regionalnog Prvenstva sommeliera Dalmacije, što je još jedna potvrda Zadarskoj županiji kao najbrže rastućoj vinskoj regiji u državi. Ovo, četvrto po redu natjecanje dalmatinskih sommeliera, u hotelu Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, organizirao je Hrvatski sommelier klub uz pokroviteljstvo Zadarske Županije, Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra. Zanimljivo je također kako je od 14 prijavljenih kandidata, njih čak pet bilo iz Zadra. Među njima i jedina žena, Marina Knezović.

- Ne osjećam se nit' posebno nit' diskriminirano. Kolege su odlični, jako dragi i pristupačni, i svi si međusobno rado pomažemo – rekla nam je Marina dodajući kako je njezina ljubav prema vinu počela zajedno s poslom, kad je počela konobariti baš u Falkensteinera.

- Probaj malo ovu sortu, malo onu, otvori ovo vino, sljubi s hranom onu sortu... i tako je sve krenulo. Vjerujte, vrlo brzo se rodi ljubav prema vinu - priznala je Marina te istaknula kako će joj sommelierstvo ipak biti samo hobi.

Prvenstvo Dalmacija je počelo eliminacijskim nadmetanjima u kojima su kandidati pokazali svoja stručna znanja rješavanjem pismenog testa, ispravkom vinske liste te pogađanjem “na slijepo” vrstu vina i ostalih pića.

- Malo ljudi zna da biti sommelier ne znači biti samo stručnjak za vina, već i za pivo, kavu, žestice i - vodu. A neki kandidati se čak odluče i za savjetovanje o cigarama – otkrio nam je ovaj zanimljivi detalj jedan od glavnih organizatora natjecanja i sommelier treće, najviše razine, Ivan Stiblik.

Naglasio je kako je sommelier zapravo kompletan ugostitelj te kako se u posljednje vrijeme konačno počela shvaćati njihova uloga u restoranima.

- Ozbiljni i kvalitetni restorani svjesni su važnosti školovanog sommeliera koji će znati složiti vinsku kartu, sljubiti vina s jelima i na jedan individualan način pristupiti gostu i savjetovati ga. Vjerujte, to gosti itekako znaju cijeniti – jasan je Stiblik, inače i idejni začetnik Zadar Wine Festivala. Ipak, itekako je mnogo truda, vremena i odricanja potrebno da bi konobar napredovao u sommeliera.

- Ja osobno svaki dan sat vremena odvajam za učenje i istraživanje o vinima. Jedino tako mogu postići dobre rezultate – iskren je Ivan Čapeta, ugostitelj koji posljednje tri godine ulaže u sebe i koji je na nedavnom polaganju za sommeliera druge razine jedini od 25 kandidata položio ispit.

- Šest mjeseci sam intenzivno učio i eto, kao i u svemu u životu, trud isplatio. Jako sam zadovoljan – rekao je Čapeta dodavši kako je Sommelierski posao u Zadru još uvijek pomalo podcijenjen, no ipak mu se čini da stvari idu na bolje. S tim se slaže i Filip Cimera, voditelj poznatog zadarskog restorana Pet Bunara koji ističe kako sve kreće od vlasnika lokala.

- Izrazito je bitna potpora šefa i njegovo razumijevanje. Ja sam imao sreće da me moj vodio i na edukativna vinska putovanja, razne tečajeve, degustacije i slično te sam zahvaljujući tome napredovao ja osobno, ali paralelno s time i naš objekt jer mi sad gostu možemo ponuditi jednu kompletnu priču – rekao nam je Cimera koji tvrdi da je u budućnosti bitno odvojiti posao konobarenja sa sommelierstvom.

Na današnjem natjecanju jedan od težih dijelova ispita bilo je "na slijepo" pogoditi sortu vina, godinu, podneblje te predložiti s kojim bi jelom najbolje odgovaralo.

- Bijelo sam odmah prepoznao, ali na crnom sam potrošio dosta vremena. Nije bilo lako... - iskren je bio Dražen Stjepić koji već godinama radi u restoranu Groppo na Kalelargi.

- Ja sam tek sommelier prvog stupnja, a cilj mi je doći do završne, treće razine. Znam da imam puno učenja do tada, ali spreman sam – zaključio je Stjepić dodavši kako se nada da će do tada ugostitelji ipak malo više cijeniti Sommelierstvo kao posebno zanimanje jer danas su i sami gosti sve educiraniji te im se ne može prodavati "mačka u vreći".

Među današnjim kandidatima bili su i sommelieri poznatih dubrovačkih restorana "Nautika" i "360". Marko Šram iz restorana "Nautika" nedavno je položio međunarodnu licencu za Sommeliera koju posjeduje manje od 300 ljudi u svijetu.
- Bilo je izrazito zahtjevno, ali moram istaknuti kako nas je bilo troje iz Hrvatske i svi smo položili - ponosan je Vukšić koji tvrdi da uspjeh jednog sommeliera ovisi jedino o njemu samom. – Nakon tih svih tečajeva i ispita, treba trenirati, baš kao i u sportu – savjetuje Šram.
Miho Vidak iz dubrovačkog restorana 360, u kojem je baš nedavno bio i sam "bog nogometa" Ronaldo, ističe kako su u svijetu sommelieri cjenjeniji od chefova kuhinja te da Hrvatska ima puno mjesta za napredak.
25. travanj 2024 03:36