StoryEditorOCM
Zadar plusPETRINA MALA REMEK-DJELA

"Facepaint je moja vrsta terapije. Svako moje djelo je za mog Patrika..."

Piše Matea Gugić
3. svibnja 2019. - 13:00
PicsArt_03-27-11.01.38

- Sve što radiš, radi iz svog gušta - govori nam lijepa i simpatična 39–godišnja Petra Ušalj koju smo uspjeli uhvatiti prije broda za Sali gdje živi. A ona iz svog gušta oslikava sebi lice. I to kako! Gledajući njene fotografije na društvenim mrežama mnogi, čak i bliski prijatelji, ne vjeruju da ona to zaista sama nacrtala.

- Jedan mi prijatelj nikad nije lajkao fotografije. Nije mi bilo jasno zašto, pa sam ga na kraju pitala. On je samo rekao "pa što ću ti lajkati isprintane slike koje lijepiš sebi na lice i fotošopiraš" – kroz smijeh se prisjeća Petra koja ga je morala uvjeravati da ona satima stvara ta remek-dijela na svom licu. Facepaint je vrsta vizažističke umjetnosti koja je danas, zahvaljujući društvenim mrežama, izrazito popularna.

Petra, koja je odrasla uz vrlo kreativnu majku i u otočkom mjestu za koje vjeruje da je "okupano" umjetnošću, vrlo je rano otkrila svoj talent koji je onda godinama brusila.

- Kod nas doma uvijek se crtalo! Naši roditelji nisu bili od onih koji bi poludjeli kad bi im djeca išarala zid. Naša bi majka samo rekla: "Kad ste počele, sad završite!", pa bi se sestra i ja stvarno potrudile da to izgleda kako treba da majka bude zadovoljna– rekla nam je Petra kojoj je starija sestra oduvijek bila uzor u crtanju. I njen je ujak poznati saljski umjetnik i kipar, Vedran Petešić, tako da jabuka, ni u ovom slučaju, nije pala daleko od stabla.

Ljubav prema facepaintu i bodypaintu počela je sasvim spontano kad je prije četiri godine slučajno vidjela video u kojemu je jedna žena sebi nacrtala mišiće te izgledala kao da nema kože.

- Ja sam bila osupnuta tim talentom! I odmah pomislila kako ja to moram isprobati na sebi. I tako je zapravo krenulo. Napravila sam par tih radova i objavila ih na Facebooku. Nedugo zatim sam dobila i ponudu za posao u jednom frizerskom salonu kao vizažistica – priča nam Petra koja se, priznaje, ipak nije pronašla u tom poslu.

- Samo sam htjela stvarati nešto drugačije, nisam htjela samo šminkati. Kažem vam, facepaint je moja osobna satisfakcija. Zapravo jedna vrsta terapije - otriva nam Petra.

Naime, prije samo devet mjeseci njezin je 17-godišnji sin Patrik izgubio bitku sa zloćudnom bolešću. Dvije je godine provela u Zagrebu zbog njegovog liječenja te se u tom razdoblju intenzivno počela baviti crtanjem lica.

- Nekad iz najtežih životnih tragedija niknu pozitivne stvari. Mene je ta moja umjetnička duša i viđenje svijeta zapravo spasilo. Koliko god mi umjetnici bili emotivniji od drugih, vidimo stvari drugačije i uvijek smo pomalo iznad oblaka. Svako moje djelo je za mog Patrika. Ja sam, crtajući sebi lice, zapravo oslikavala stanje moje duše. Zato često imate motive razbijenih stakala ili nepotpunosti – priznaje nam Petra koja nikad nije klonula duhom. Štoviše, ovo ljeto priprema svoju prvu samostalnu izložbu koju će održati baš u Salima.

- Pomoći će mi prijatelj i fotograf Aleksandar Bonačić. Bit će to interaktivna i multimedijalna izložba, nešto što će i mlade i stare privući – najavljuje, dodajući kako joj je nekad, za jedno oslikavanje lica potrebno i po nekoliko sati.

- Minimalno tri, a nekad i do šest sati znam sjediti pred ogledalom i crtati. Svi se čude kako mi to uspijeva, jer i sami znate da ogledalo obrće sliku, ali meni se valjda mozak već toliko naviknuo da mi je sve to tako prirodno– otkriva Petra koja priznaje da nekad na polovici posla zna "puknuti" i dođe joj da odustane, ali onda se smiri i samo nastavi jer "kad sam već došla do tu, glupo je da sad stanem".

Prisjetila se i duhovitog trenutka kad su joj se djeca vratila iz škole i "uhvatila" ju iznad teće kako kuha oslikana u ženu-robota. - Rastavila sam stari laptop i polijepila dijelove unutrašnjosti i žica na lice, a kako sam morala skuhati ručak, sve sam radila u letu. Malo se šminkala, malo pazila da ručak ne izgori. I tad su došla djeca doma, zatekla me tako obojenu i polijepljenu i samo su kratko prokomentirala: "Ovo ne nalaze svi doma" – kroz smijeh nam priča jednu simpatičnu anegdotu Petra, koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Petrunjela.

Zato, kako na početku teksta stoji, sve u što životu radite, radite zbog sebe i svoje sreće, baš poput Petre, koja je u svoj svojoj boli pronašla lijek za sreću oslikavajući svoje lice i u tome postala prava majstorica.

OKVIR / Kako nastaju Petrina mala remek-djela?

Osim obične šminke, poput ruža, olovki za oči i usta, tuša i raznih sjenila, Petra nam je otkrila kako je u posljednje vrijeme počela koristiti i - tempere. - Nekad jednostavno želim postići taj "korak više" i potrebna mi je šira paleta boja, što obične školske tempere odlično popune, a nisu ni opasne za kožu – rekla je te dodala kako je dosta uložila u svoje rekvizite. Naime, kupila je bijelo i crno platno kako bi fotografije, koje isključivo slika mobitelom bez ikakve upotrebe fotošopa, izgledale što originalnije. - Nekad mi, nakon višesatnog oslikavanja, treba još barem sat da "opalim" dobru fotku - kroz smijeh nam opisuje ovaj zahtjevan, ali jednako tako zanimljiv umjetnički proces ova simpatična otočanka koja je nedavno zapoleča suradnju s 2Rare Designom, originalnim i unikatni nakitom zadarskih umjetnika.

 

26. travanj 2024 17:28