StoryEditorOCM
Zadar plusIDUĆI TJEDAN POČINJE JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH STUDENTSKIH PROJEKATA U ZADRU

Razgovarali smo s voditeljima Ritma kulturizma koji donosi pregršt događaja, a evo što vas sve očekuje

Piše Iva Ivanac
9. svibnja 2019. - 22:37
Dizajn bez naslova (1)

Idućeg tjedna počinje "Ritam kulturizma", dobro znani studentski projekt koji već desetu godinu zaredom organiziraju studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Jubilarni "Ritam" ujedno će biti i posljednji. Manifestacija se gasi, što se kaže, na vrhuncu slave, a nastavit će je neki novi projekt s istog sveučilišnog odjela.

Zasigurno ne postoji osoba u gradu Zadru, a i šire, koja nije čula za ovu hvalevrijednu manifestaciju, koja iznova, svojim programom i humanitarnim događanjima, oduševljava publiku. Svake godine za organizaciju "Ritma kulturizma" zaduženi su studenti prve godine diplomskog studija tog odjela, a ovogodišnji voditelji su Ivan Bešlić i Gabriela Jukić. Međusobno se šale da su putem demokratskih izbora, odnosno tajnoga glasovanja svojih kolega, njih dvoje zasjeli na glavne pozicije.

– Na "izborima" smo imali jednak broj glasova, pa smo oboje postali voditelji. Moram priznati kako sam u sebi pomalo i htjela biti voditelj, ali sam smatrala da za to nemam kvalifikacije. Kada su me kolege izabrali, bila sam vrlo sretna – govori nam 22-godišnja Splićanka Gabriela, studentica prve godine diplomskog studija kulturne i prirodne baštine u turizmu.

– Nisam baš umirao od želje da postanem voditelj, jer je to iznimno stresno, no mislim da Gabriela i ja dobro plivamo u tim vodama – kaže nam 23-godišnji Sinjanin koji studira poduzetništvo u kulturi i turizmu, te dodaje kako je "Ritam kulturizma", ne samo njemu već svim kolegama, izvrsna odskočna daska i dobra podloga za sve izazove koji ih čekaju nakon završetka školovanja.

Ovogodišnja tema "Ritma kulturizma", ujedno i posljednjeg koji se održava, jest "Tri ritma za kraj". Tri dana prepuna događanja i tri dobra djela obilježit će posljednji "Ritam kulturizma". Prvi dan rezerviran je za dvije humanitarne akcije; prva je čišćenje podmorja od zgrade Sveučilišta u Zadru sve do glavnog mula, a druga je dobrovoljno darivanje krvi u zgradi Staroga kampusa. Uz to, prvi dan će brojne volonterske udruge održati predavanja o tome na koje načine oni rade te kako pridonose zajednici, a predvečer će se na parkiralištu Novog kampusa održati prezentacije različitih sportova, kao što su aikido, boks, krav maga...

Drugi dan je rezerviran za kulturnu baštinu pa će se tako održati prezentacija tradicijske glazbe kao što su rera, orzalica i glagoljaško pjevanje, a nakon toga slijede i radionice lončarstva i tkanja vune. Za kraj drugog dana priprema se prava poslastica smijeha jer u atriju Novog kampusa na pozornicu dolaze stand-up komičari SplickeScene.

Posljednji dan je rezerviran za edukaciju, a studenti su organizirali i okrugli stol na kojem će gostovati prethodni voditelji "Ritma kulturizma". Zatvaranje studentskog projekta održat će se idući petak humanitarnim koncertom na parkiralištu Novog kampusa, gdje će nastupati "Hashtags & Douchebags" i "Hot staff". Razna događanja koja će se odvijati od srijede do petka sljedećeg tjedna mogu posjetiti svi, i mlado i staro, a upravo je to bio i jedan od izazova ovogodišnjoj generaciji.

– Cilj nam je i bio uključiti cijelu zajednicu i kroz ovaj projekt povezati sve ljude – ističe Gabriela, te dodaje kako u projektu imaju i veliku pomoć mlađih studenata koji su odlučili volontirati na projektu, njih čak 80. Naši sugovornici se osjećaju pomalo povlašteno što su upravo oni voditelji posljednjeg "Ritma".

– U jednu ruku sam ponosan što radimo posljednji "Ritam", a u drugu mi je krivo što budući studenti neće moći iskusiti organizaciju ovog projekta. Oni će zasigurno osmisliti neki drugi projekt, ali će im biti sto puta teže nego nama. Nama su stari studenti napravili izvrsnu bazu koja se svake godine nadograđivala raznim događanjima, dočekalo nas je mnoštvo već riješenih stvari, a njih će dočekati prazan papir i olovka – napominje Ivan i dodaje kako je on, kao i njegova kolegica Gabriela, sudjelovao kao volonter na "Ritmovima" već od prve godine preddiplomskog studija.
Posljednje pripreme za početak posljednjeg "Ritma kulturizma" u punom su jeku, a naši se sugovornici nadaju da će sve proći bez problema. A ako ih bude, ne sumnjamo da će ovaj voditeljski tandem, skupa s ostalim kolegama i volonterima, otkloniti sve nedaće koje im se nađu na putu kako bi posljednji "Ritam kulturizma" otplesao u punom sjaju.

Mural za diplomante
Kao i svake godine do sada, i ova će generacija "Ritma" ostaviti nešto za sobom, što će biti svojevrsni poklon svim budućim generacijama koje budu imale promocije svojih diploma na Novom kampusu.
– S obzirom da svi studenti koji promociju imaju na Starom kampusu imaju odličnu kulisu za slikanje, mi smo takvo što odlučili napraviti i na Novom kampusu. Tako ćemo ispred multimedijalne dvorane u kojoj se održavaju promocije izraditi zanimljivi mural ispred kojeg će se studenti imati priliku slikati – objašnjava nam Gabriela.

 

Profesori im čuvaju leđa
Gabriela i Ivan ističu kako su im profesori s katedre – Božena Krce Miočić, Tomislav Klarin, Gabrijela Vidić i Šime Lugović – velika podrška u organizaciji "Ritma kulturizma" i na raspolaganju od 0 do 24 sata.
– I da upadnemo u neki problem, oni su iza nas i uvijek im se u bilo koje doba dana možemo obratiti – ističe Gabriela, a Ivan dodaje kako i ostali kolege obavljaju izvrstan posao u organizaciji.
– Nitko ne zabušava, svi odrađuju svoj posao. Svi smo dovoljno zreli da znamo veličinu i važnost ovog projekta i upravo zbog toga želimo da sve ispadne savršeno! – zaključuje Ivan.
20. travanj 2024 15:05