StoryEditorOCM
Zadar plusDANI IBERSKIH JEZIKA I KULTURA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Zadar je jedan od rijetkih gradova u kojima se mogu učiti katalonski, galješki i baskijski jezik

Piše Zadarski.hr
9. svibnja 2019. - 21:37
iber1

Na Sveučilištu u Zadru u tijeku su Dani iberskih jezika i kultura, središnja kulturna manifestacija Odjela za hispanistiku i iberske studije. Počela je u ponedjeljak recitalom iberske poezije i koncertom studentskog benda La Banda u Indie Bar & Caffee te nastavljena radionicama i predavanjima znanstvenika i umjetnika, izvornih govornika jednog od četiriju iberskih jezika - španjolskog, galješkog, katalonskog i baskijskog.

- Zahvalni smo regionalnim institucijama bez čijih predstavnika ovi Dani ne bi mogli biti realizirani - Institutu Ramon Llull iz Katalonije, Xunta de Galicia iz Galicije te Etxeparre Instituto iz Baskije. Drugi predavači došli su nam u sklopu programa mobilnosti Erasmus+. Pokušavamo biti pluralistički uključivi i našim studentima omogućiti izravan doživljaj drugih jezika i drugačijih kultura, kaže doc. dr. sc. Mario Županović, pročelnik Odjela za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.

Na 13. danima gostuje šest gostujućih profesora s pet stranih sveučilišta: Verona, Leipzig, Alcalá de Henares, Burgos i Sveučilište Complutense u Madridu. Posebna je poslastica intenzivni šestosatni tečaj baskijskog jezika koji održava Unai Lauzirika Amias sa Sveučilišta u Leipzigu, budući da je ovaj ne-indoeuropski jezik rijetko gdje moguće čuti osim u matičnoj Baskiji te pojedinim enklavama. S velikim zanimanjem studenti su poslušali i predavanje baskijskog pjesnika Rikarda Arregija o suvremenoj baskijskoj poeziji.

- Plan nam je razviti trajni lektorat kroz ugovor s Baskijom, čime bismo se svrstali u jedan uski krug sveučilišta u Europi koja gaje ovakav program. Na razini preddiplomskog i diplomskog studija imamo 200 studenata kojima je, uz Ciklus španjolskog filma, ova manifestacija jedna od rijetkih ekstrakurikularnih stvari koju mogu pohađati, kaže Županović.

Inače, Ustavom iz 1978. godine propisano je da Španjolska ima četiri službena jezika, pa govornici galješkog, baskijskog i katalonskog imaju svoje regionalne televizije, novine. Uz osnovni, španjolski ili kastiljanski jezik, najviše govornika ima katalonski, koji se govori i u Valenciji, dijelu Baleara, Aragonije, Južne Amerike. Zadarski studenti obvezni su na prvoj godini studija uz španjolski upisati još i katalonski ili galješki, a kroz Erasmus program omogućen im je odlazak na brojna sveučilišta u tim regijama.

Svoj entuzijazam studenti su pokazali osnivanjem benda La banda, koji njeguje tradiciju pjevanja i ritma ovih kultura. Nakon njihovog koncerta na otvaranju posebna poslastica dolazi na zatvaranju - nastup Gabrija Dakidarrije, frontmena galješke punk-ska skupine Dakidarria, koji će uz pomoć MC Garcije predstaviti kombinaciju semplanja i ska ritmova. Na koncert koji počinje u petak u 22 sata u Indie Bar & Caffee dobrodošli su svi ljubitelji glazbe, a ne samo studenti i poznavatelji iberskih jezika.

 

25. travanj 2024 06:49