StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NA ANKETU O UREĐENJU VRULJICE PRISTIGLO 400 ODGOVORA

Zadrani misle da Nasadi ne održavaju dobro park, da mu nedostaje komunalne opreme i da pse treba odvojiti od djece!

Piše Matea Gugić
16. svibnja 2019. - 23:08
vruljica6-230419

Zelena oaza samo nekoliko minuta šetnje od centra grada, park Vruljica, nažalost mnogih Zadrana, već je neko vrijeme zapušten i bez velikih ulaganja ili intervencija. Želeći promijeniti današnje zapušteno stanje parka, Društvo arhitekata Zadar, zajedno s EKO Zadrom, postavilo je od 23. travnja do 7. svibnja on-line anketu kako bi upitali građane "Kakvu Vruljicu bi ti?". Anketa je dio Gradionice koja, nakon prostora oko vojarne Stjepana Radića i kvarta Bili Brig, konačno stavlja u fokus omiljeni zadarski park. Cilj ankete i održane tribine jest organizirati radionice na kojima će sudionici, arhitekti, urbanisti, krajobrazni arhitekti, geografi, sociolozi, komunikolozi i ekonomisti razmišljati o malim, realnim i ekonomičnim urbanističkim zahvatima koji će poboljšati ovaj gradski park pun potencijala.

Anketu, koju je obradila Nives Rogoznica iz EKO Zadra, ispunilo je 400-tinjak građana. Pitalo ih se koliko često i iz kojih razloga borave u parku te jesu li zadovoljni njegovim sadržajima. Također, zamolilo ih se da predlože rješenja za poboljšanje tih sadržaja, te o općenitim stavovima na temu provođenja slobodnog vremena u parkovima.
- Ono što mi je bilo najzanimljivije jest kako građani gledaju na zelenilo u Vruljici. Točnije, zadovoljniji su zelenilom nego samim sadržajima parka. To bi ja prepisala strahom građana od daljnje devastacije gradskog zelenila. Oni koji žive u blizini još iz glave ne mogu izbaciti sliku posjećenih fafarikula – otkrila nam je Nives, dodajući kako nije ni čudno da se ljudi boje betonizacije jer se u posljednje vrijeme konstantno traže razlozi za sječu gradskog zelenila. Devastacija je ujedno i najčešći prigovor na njihovom Zelenom telefonu.

- Mi smo na tribini, na kojoj se okupio veliki broj ljudi, konstantno odbacivali sumnje kako se pod krinkom uređenja želi dopustiti gradnja. Cilj ovog projekta pod nazivom "Gradski park Vruljica prostor susreta svih generacija", jest upravo to – dati priliku svim generacijama da predlože svoje ideje za male i realne promjene u Vruljici te da, u konačnici, stručnjaci na Gradionici prihvate i dorade te prijedloge – rekla nam je Nives te istaknula kako se građani zapravo boje gubitka identiteta Vruljice koja je većini stanovnika tog kvarta – njihovo veliko dvorište, ostalima bijeg od gradske vreve.
Nera Nejašmić Kozina iz Društva arhitekata Zadar istaknula je nekoliko prijedloga koje su građani napisali u anonimnoj anketi. Priznala je da su uglavnom većinu primjedbi i očekivali, no da su se ugodno iznenadili velikim odazivom, što potvrđuje kako je odabir teme bio pun pogodak.

- Građani se uglavnom slažu oko više pitanja. Željeli bi odvojiti dio parka za pse kako bi se, za vrijeme boravka s djecom, u parku ugodnije i sigurnije osjećali. Slažu se i oko toga kako automobilima nije mjesto u parku. Mnogi također smatraju kako Nasadi ne održavaju park dovoljno dobro i mišljenja su kako se park previše prorjeđuje. Neki su čak rekli da im nedostaje cvijeća. Oko tih triju tema građani su najžustrije raspravljali – otkrila nam je Nera.

Dodala je kako je velik broj građana napomenuo nedostatak urbane opreme kao velik problem te im je želja da se ona postojeća obnovi te da se doda nova.

- Zaključak koji smo izvukli iz ove ankete i koji ćemo predstaviti sudionicima Gradionice jest želja građana da se park zadrži onakav kakav je – prirodna gradska oaza mira uz minimalna unaprjeđenja – rekla je Nera dodajući da će svi završni projekti, koji moraju sadržavati jednostavna, kreativna, ekonomična i odvažna rješenja, otvoriti put za detaljnije planiranje parka ili natječaje o kojima onda odlučuje Grad.

Dodajmo samo kako će se Gradionica, osim u Parku Vruljica, održati od 24. do 26. svibnja u prostoru Coworkinga Zadar, a svim će građanima projekti biti prikazani ovoga ljeta sklopu festivala KvartArt.

19. travanj 2024 11:21