StoryEditorOCM
Zadar plusNOVI FESTIVAL I DRUŠTVENI DOGAĐAJ - 'DERIVAT' ĆE BITI SLAVLJE MLADOSTI

Pepić&Aras: U Zadru je velika potreba za rock & rollom, mi je želimo zadovoljiti barem na jedan dan 

Piše Matea Gugić
21. svibnja 2019. - 11:40
Let3 na nastupu u Kinu Pobjeda prije deset godinaLet3_na_nastupu_u_Kinu_Pobjeda_prije_deset_godina

Zapušteni prostor bivše Vojarne Stjepana Radića ovog će srpnja postati mjesto susreta generacije koja je u Zadru pomalo zaboravljena. Riječ je o alternativnoj sceni, koja još uvijek nema prikladan prostor za održavanje koncerata, izložbi i predavanja.

"Derivat" je naziv glazbenog i društvenog događaja festivalskoga karaktera koji će 19. srpnja okupiti sve ljude dobre volje željne kvalitetne glazbe i ugodnog druženja.

– "Derivat" promiče druženje, altruizam, pacifizam i razmjenu dobara, stvarnih, intelektualnih i kulturnih. Osim glazbenog dijela, bit će tu i raznih craft piva, fine spize, originalnih rukotvorina, promotivnih štandova organizacija koje djeluju na hrvatskoj nezavisnoj sceni, nešto poput "Banka na rivi", samo će se ovaj zvati "Banak na Derivatu" – približio nam je koncept festivala Juraj Aras, jedan od njegovih organizatora.

Jedan je od ciljeva festivala i integracija još uvijek zapuštenog prostora bivše vojarne u javni život grada, uz afirmaciju projekta Grada Zadra, koji već godinama radi na otvaranju Centra za mlade u zgradi pokraj koje se odvija program "Derivata".

– Zadar, kao jedan od većih gradova, nema ni jedan festival rock i elektroničke glazbe u najširem poimanju ovih žanrova. Još od "Artikulture", projekta iz bivšeg kina "Pobjeda", koji je zasigurno bio jedan od jačih festivala nezavisne scene u suvremenoj zadarskoj povijesti, nije se dogodilo ništa značajno – rekao nam je Aras, dodavši kako se taj festival ugasio nakon dvije godine jer nije bilo ozbiljnije političke volje da se on održi.

– Tih je godina, na više od 150 programa, prošlo sigurno oko 10 tisuća ljudi. To vam govori koliko ova scena vapi za takvim sadržajem. Ta prošlost još uvijek tinja u nama i razlog je nastanka "Derivata" – priznao nam je Aras te dodao kako su sve do danas pokušavali održati tu scenu na životu.

Počinju Let 3 i Repetitor

Nenad Pepić i Juraj Aras, glavni organizatori festivala, otkrili su nam i tko će sve zabavljati Zadrane, ali i njihove goste, na pozornici igrališta kod vojarne.

– Bendovi Let 3 i Repetitor predvodit će "lineup" prvog izdanja festivala, u produkciji Teatra VeRRdi. A kad govorimo o "hedlajnerima", ako su Žižek i Peterson debata stoljeća, onda je ovo milenijski sonični udar – rekao nam je Aras te objasnio kako je bend Repetitor, prema mišljenju mnogih, najbolji "live act" u široj regiji.

– Količina energije koju isporučuju i količina znoja koju izgube za vrijeme svoga nastupa je ogromna, ali upravo im je ta posvećenost donijela renome sjajnog live benda. Album "Dobrodošli na okean" iz 2012. potvrdio ih je kao moćan rock&roll bend koji inspiraciju nalazi u post-punku, heavy rocku i noiseu, te mnogočemu između ovih koordinata. Njihovi su koncerti praznik dobrog zvuka koji ih je odveo na više europskih turneja, čak do Moskve i Kine – rekao nam je Aras, koji je ujedno i programski producent festivala. Dodao je također kako su koncerti koji će se održati na "Derivatu" biti svojevrsno slavlje mladosti i pozitivne energije, i da će to biti okupljalište ljudi na kojemu se slavi ideja jedne generacije.


Zašto 'Derivat'?
Kako su nam objasnili organizirati, derivat ima razna značenja.
– Derivat je kemijski spoj koji nastaje iz drugog spoja. Ovaj naš derivat je spoj izbora dobrih muzičkih proizvoda u kombinaciji sa zanimljivim rukotvorinama, craft pivima, dizajnom i slično. Mi na festivalu zapravo miješamo razne kulture da bismo dobili treći proizvod koji ćemo onda dalje njegovati. Nadamo se da će se ovaj "festival od jednog dana" idućih godina proširiti te da će nam se pomoći, kako financijski tako i organizacijski, da i nezavisna scena u Zadru dobije ono što joj pripada.

20. travanj 2024 05:16