StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO&FOTO: MELEM ZA UŠI NA NARODNOM TRGU

Mali Poljaci priredili genijalni koncert na otvorenom i zasvirali hitove poput "Mambo no. 5" i "Y.M.C.A."

Piše Iva Ivanac
23. svibnja 2019. - 18:05
20190523_114657

Ugodni glazbeni predah od uobičajenih uličnih svirača dogodio se na Narodnom trgu u četvrtak ujutro. Umjesto u ovo doba već pomalo dosadnjikavog zvuka mandoline i gitare, pravi melem za uši bio je puhački i gudački orkestar iz Poljske.

Plesni hitovi poput "Mambo no. 5" i "Y.M.C.A.", klasici kao što su "New York, New York" ili glazbeni brojevi iz "La, La, Landa", godili su prolaznicima koji su zastajkivali čim su shvatili da su atmosferu ad hoc koncerta na otvorenom stvorila djeca osnovne glazbene škole iz malog poljskog grada Sucha Beskidzka koji su za svoje prvo putovanje izvan države odabrali upravo Hrvatsku i Zadar.

- Naši učenici jako puno rade. Ujutro idu u školu, a popodne dolaze  kod nas na glazbene vježbe. Upravo zbog tog iznimnog truda i napora kojeg ulažu u savladavanje novih pjesama, smatrali smo kako su zaslužili da ih predstavimo i drugim ljudima izvan Poljske. U Hrvatsku smo došli jer je ravnateljica škole privatno boravila tu i oduševila se vašom zemljom. Upravo zato je htjela tu dovesti djecu, govori nam Anna Januszewska, profesorica u ovoj glazbenoj školi, ističući kako su se djeca za na nastupu na Narodnom trgu dugo pripremala.  

Glazbena škola iz koje dolaze smještena je u gradu Sucha Beskidzka koji se nalazi pokraj Krakova. Školu trenutno pohađa oko tristotinjak djece, a u Zadar, točnije Starigrad gdje su smješteni, došlo je njih 60.

- U većini slučajeva sviramo klasičnu glazbu, ali ponekad studentima takva vrsta muzike i dosadi pa ih upravo zbog toga i podučavamo modernije stvari. Često u suradnji s njima odabiremo koje ćemo hitove izvesti na našim nastupima. Svirajući glazbu koja im je bliska i koju vole dodatno ih motiviramo da što više vježbaju i uživaju u zvuku koji stvaraju, ističe profesorica Anna.

Da je atmosfera na narodnom trgu u četvrtak bila pogođena, dokazuje i činjenica da se većina turista, uz pomoć domaćih, pridružil mladim Poljacima u izvedi bezvremenskog hita "Y.M.C.A." Neki su ih samo slušali, ispijajući svoj jutarnji makijato, a drugi su zajedno s njima zaplesali uz taktove "Village Peoplea".

Iako im je ovo prvi puta da su boravili u Hrvatskoj, profesorica Anna nas uvjerava kako nije zadnji. Nadaju se da će s drugim učenicima i dogodine boraviti u Zadru i ponovno sve one koji se tada zateknu na Narodnom trgu uveseliti svojom glazbom.

 
 
 
24. travanj 2024 07:31