StoryEditorOCM
Zadar plusPREDSTAVLJENA KNJIGA „ISPRED MREŽE“ AUTORA BERNARDA PALEKE

Sve o zadarskim nogometnim vratarima, od Frane Maržića do Domagoja Livakovića!

Piše Ivica GJERGJA
28. svibnja 2019. - 17:34
10831376

Press dvorana SC Višnjik bila je odlično popunjena ljudima od nogometne struke, bivšim nogometnim vratarima, ali i ljudima iz političkog, javnog i kulturnog života grada Zadra. Tu se održalo predstavljanje knjige autora Bernarda Paleke, novinara i publiciste, pod naslovom "Ispred mreže - priča o zadarskim vratarima". Publikaciji ima 200 tvrdo ukoričenih stranica uz brojne ilustracije kroz koje se opisuje početak djelovanja i razvoj zadarske nogometne vratarske škole, od Frane Maržića do Domagoja Livakovića. Kako je nastala knjiga kazao je sam autor Bernard Paleka:

- Nastanak ove publikacije imao je izravni povod u činjenici da je upravo ta zadarska vratarska škola, uz mnoge druge vrsne pojedince, iznjedrila i značajnim dijelom i oblikovala sjajne hrvatske vratare Danijela Subašića i Dominika Livakovića, članove hrvatske nogometne reprezentacije pored Luke Modrića i Šime Vrsaljka, zadarske dice, koja je 2018. na SP-u u Rusiji, na ponos „uzela“ drugo mjesto. Bilo mi je nemoguće sve vratare spomenuti od Košte, Miletića, Pinčića, Šehića, Šimunova, Santina i drugih no jedno stoji da toliko strasti, entuzijazma, ljubavi prema nogometnoj igri imaju da je to pravo čudo. Ova publikacija može jednog dana biti osnova za znanstveni pristup temi. Hvala suradnicima koji su mi pomogli, kazao je Paleka.

Oni su knjigu i predstavili, suurednik Bernard Kotlar, ujedno i likovni i grafički urednik koji je pripremio i slog, te recenzent Dražen Žura, poznati sportski novinar Slobodne Dalmacije. Držeći knjigu u ruci Žura je kazao:

- U ovoj ćemo publikaciji naći toliko autentičnih svjedočanstava, ne samo o tome kakav je tko bio vratar, je li bio parader ili je više volio čuvati crtu i slično, nego i dragocjena stajališta suvremenika o karakterima i ljudskim vrlinama mnogih zadarskih vratara, napose onima iz dalje prošlosti. Autor nam u ovoj publikaciji nudi pitko štivo pri čemu je svoje novinarsko umijeće stavio potpuno u službu skiciranja, potom i preciznog oslikanja nečega o čemu su mnogi među nama svjedočili na ovaj ili onaj način – o začudnim postignućima zadarske vratarske škole u svim njenim fazama i oblicima, kazao je Žura.

Autor se zahvalio i Gradu Zadru, Športskoj zajednici, Snježani Jurinić, HNS-u, Dragi Sopti na ustupljenim fotografijama, svojoj obitelji i svima onima koji su pomogli u realizaciji ove vrijedne knjige.

19. travanj 2024 22:18