StoryEditorOCM
Zadar plusPOVODOM KRAJA OVE AKADEMSKE GODINE

Studenti iz Gospića izlagali u zgradi Sveučilišta

Piše Roko Matanović
5. lipnja 2019. - 16:00
IMAG0310

Danas u podne,  povodom završetka nastave u ovoj akademskoj godini, otvorena je izložba "Boja: izgubljena i pronađena" na mostu zgrade Sveučilišta u Zadru na Obali kralja Petra Krešimira IV.

Autori radova su studenti četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću., a grupa A.K.A. Crescendo prisustvovala je svečanosti te izvela pjesme Soak Up the Sun i Love Is in the Air.

Izložbu je otvorio doc. dr. art. Marijan Richter koji je mladim umjetnicima zadao obojati mrežu od 35 Kleeovih kvadrata, pazeći pritom da se ne dogodi ponavljanje boja.

- Svrha radova bila je lišiti boju svih kulturoloških, psiholoških, simboličkih i ikoničkih konotacija te postići vjerodostojnu mimezu boje. Važno je razlikovati mimezu (grč. oponašanje) od imitacije koja danas ima pretežno pejorativno značenje- kazao je prof. Richter, koji se pozvao na modernizam u umjetnosti čiji su glavni predstavnici nastojali rasteretiti umjetnička djela od društvenih pitanja kojima su se dotadašnji likovni i drugi umjetnici nerijetko bavili u svojim radovima.  U razgovoru s novinarima Richter je ustvrdio da je publika apstraktan pojam kojeg valja prevladati, umjesto da se umjetnost prilagođava laicima.

- Smisao likovne pedagogije je otvoriti puteve kreativnosti koje suvremeni društveni kontekst često zatrpa u pojedinca, a da zadaća same umjetnosti nije dopasti se nekome ili postići visoku cijenu na aukciji- kazao je prof. Richter.

Za kraj se osvrnuo na studente koji pod njegovim mentorstvom sudjeluju u demokratizaciji likovne umjetnosti čineći je dostupnom svima koji su spremni učiti.

Prisutnima na otvorenju obratila se i prorektorica Nedjeljka Balić Nižić koja se zahvalila svima koji su došli i našalila kako su nadolazeći ispiti zacijelo pridonijeli slabom odazivu od strane studenata.

 

27. travanj 2024 00:33