StoryEditorOCM
Zadar plusEVO ZAŠTO BISTE KRAJEM LIPNJA TREBALI DOĆI NA PAG:

Hommage: Bourdainov dan imat će i sjajno hrvatsko izdanje iza kojeg stoje Mate Janković i Boris Šuljić!

Piše Dobra hrana
9. lipnja 2019. - 19:28
BOURDAIN6

Posljednjeg četvrtka u mjesecu svibnju, chefovi Eric Ripert and José Andrés najavili su dan 25.6. kao Bourdain Day. Homage čovjeku i njihovom prijatelju, čiji bi 63. rođendan bio na ovaj dan, ima za cilj i nakon smrti poznatog chefa zbližiti njegove fanove iz cijelog svijeta. Anthony Bourdain, čije je ime postalo poznato nakon izdanja njegovih knjiga ''Kitchen Confidential'' i ''A cook' s tour'', te koje je postalo svakodnevni pojam zbog planetarno popularnog putopisno-gastronomskog serijala ''No reservations'', bilo je ono osobe koja je omogućila svima da preko tv-ekrana upoznaju ne samo gastronomiju neke daleke zemlje, već njenu povezanost s političkim, sociološkim, i kulturološkim aspektima mnogih destinacija. Anthony Bourdain bio je chef, ali je svoj otisak ostavio kao antropolog, čiji su ulasci u stotina kuhinja diljem svijeta objasnila hranu kao najširi pojam koji povezuje ljude iz svih krugova života, a upravo s hrvatskom gastronomijom upoznao ga je Mate Janković, piše Dobra hrana.

Arhiva Jutarnjeg lista

"U svakoj zemlji ima “sidekicka”, vodiča koji ga vodi i upoznaje s kulturom prehrane te mu na vrlo neobičan, gotovo gonzo način otkriva gastronomske tajne. U Hrvatskoj je ta čast pripala meni. Sve je počelo jedne noći u sitne sate kad sam se vratio kući i upalio kompjuter da pregledam svoju Facebook stranicu. Među pristiglim porukama tipa “kako da napravim štrucu od janjeće glave” ili “daj mi recept za paštu sa salsom hitno” bila je i jedna ovakvog sadržaja: “Bok, ja sam Phillip Boag i producent sam emisije ‘No Reservations s Anthonyjem Bourdainom, sljedeći mjesec dolazimo u Hrvatsku, jesi li zainteresiran za suradnju?” U gluho noćno doba, nakon nekoliko pića s društvom, prva pomisao koja ti padne na pamet je: nisam toliko cugao... OK, netko me j..e, ovo mora da je Punk’d. Odmah sam googlao lika i stvarno, na moje čuđenje, ali i radost, tip je bio real deal. Nakon nekoliko mailova i jednog telefonskog poziva dogovorili smo se da ću ja voditi Anthonyja kroz Hrvatsku. Nakon što smo dogovorili sve s Igorom Nolom iz Mainframe Productions, koji je producent “fixer” na lokaciji, sve je bilo spremno za dolazak Anthonyja i ekipe." u jednom članku za Jutarnji list opisao je Mate Janković.

Zagreb, 170516. Bistro Pod zidom.
Promocija slovenske vinarije Batic uz jela koja je spremio Mate Jankovic. Posluzena su cetiri sljeda jela i sest vina.
Na fotografiji: Mate Jankovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Srdjan Vrancic / CROPIX

Tako će hrvatsko izdanje Bourdain daya biti upriličeno u epicentru paške gastronomije hotelu-vinariji-restoranu Boškinac na inicjativu mlade i talentirane novinarke Hane Čičić koju su objeručke podržali Boris Šuljić (vlasnik Boškinca) te Mate Janković (poznati hrvatski chef).

Fabio Šimićev

“Bourdain je osoba zbog koje sam i počela pisati. Zaista ga cijenim i beskrajno sam mu zahvalna na gastronomskom nasljeđu koje je ostavio iza sebe i uz kojeg sam imala prilike doći u doticaj s raznim gastronomijama svijeta!” izjavila je Hana.

Konoba Boškinac pod vodstvom Borisa Šuljića i chefa Mate Jankovića pripremat će jela koja je sam Bourdain imao prilike jesti prije sedam godina, poslužit će vina koja redovito odnose titule onih najboljih iz Hrvatske, a sve će upotpuniti dobra glazba i pitoreskni ambijent.

Pag, 040612.
Gastro reportaza s otoka Paga.
Restoran Boskinac. Vlasnik hotela i resorana Boris Suljic.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX

Zeljko Grgic / CROPIX

“Sjećam se kako smo mu poslužili salatu od divljih šparoga i jaja, fritaju od suhe hobotnice (štokalj) i fažol salatu s rikolom, janjeću toćadu i makarune, janjeće tripice, pečenu hobotnicu s povrćem te izbor paških sireva za kraj. Budući da nema šparoga, malo ćemo modificirati meni, a ne sumnjam kako će Mate svojom kreativnošću dodatno upotpuniti cijelu priču.” izjavio je Boris Šuljić.

Osim uživanja u specijalitetima s kojim žele proslaviti život i rad čovjeka koji je obilježio svjetsku gastronomsku scenu, oni koji se nađu 25. lipnja u Boškincu imat će priliku čuti i kako je to izgledalo iza kamera prilikom snimanja epizode ''No reservations: Croatian Coast''. Cijena druženja je 250 kn, a ono uključuje aperitiv, večeru čiji će detalji biti objavljeni uskoro, glazbu s potpisom, dobru atmosferu i nezaboravno druženje s ljudima koji će dati još jednu dimenziju višeslojnom Anthonyju Bourdainu.

''Ako niste bili ovdje, vi ste idiot. Ja sam idiot!'' britkim govorom izjavio je Bourdain za svog boravka u Hrvatskoj, a ovo je dobra prilika da ga oživimo u jelima i priči, iako će u našim srcima živjeti zauvijek, piše Dobra hrana.

25. travanj 2024 00:08