FOTO&VIDEO: 'NADREALNI SVJETOVI' U KNEŽEVOJ PALAČI Zašto ravnateljica Peroš ne želi reći koliko košta Dalijeva izložba?

FOTO&VIDEO: 'NADREALNI SVJETOVI' U KNEŽEVOJ PALAČI

Nakon gostovanja Marca Chagalla i Andyja Warhola prošla dva ljeta, u Kneževu palaču stigla je izložba "Nadrealni svjetovi" Salvadora Dalija. Jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu rođen je početkom prošlog stoljeća, a iza sebe je ostavio enormni opus djela od kojih je samo djelić predstavljen u Zadru. Izložena djela slavnog umjetnika dio su zbirke slovenskog kolekcionara Dalijevih djela Davida Rjazanceva, ujedno i vlasnika galerije "Deva Puri".

- Mislim da se svaki čovjek barem jednom u životu zaljubi u tog umjetnika, bilo u mladosti ili u starosti, a meni se to vrlo rano dogodilo, već u pubertetu. Posjetio sam puno izložbi, a za ovu smo izložbu trebali spojiti više kolekcionara od kojih je većina iz francuske, istaknuo je Rjazancev.

No, koliko košta dolazak Dalija u Zadar, ostalo je nepoznato i nakon pitanja upućenih ravnateljici Narodnog muzeja Renati Peroš koja to nije htjela otkriti. 

- Ne mogu reći točno, jer ulaganje kolekcionara je neprocjenjivo. A opet, mi imamo jedan ugovor s kojim ćemo kasnije, s prodajom ulaznica i raznim programima koje ćemo upriličiti tijekom ljeta, vidjet ćemo jesmo li u plusu ili nismo. Ali, ja se nadam da ćemo biti, odgovorila je prilično nejasno ravnateljica Peroš okupljenim novinarima pozvanima na "Doručak s Dalijem" i ljutito dodala kako "ne bi znala reći koliko je sve skupa koštalo".

- Ne bih vam znala reći, ali dosta. Kolekcionar je platio osiguranje, tiskanje materijala i prijevoz djela. Ali Kneževa palača tj. Narodni muzej su vrlo malo uložili. Nadamo se da ćemo zaraditi prodajom ulaznica, kazala je Peroš.
U sklopu "Doručka s Dalijem" novinare je kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače provela kustosica Ivana Dražić.

Izložba je tematski podijeljena na šest cjelina, a prva soba predstavlja kompletnu mapu grafika "Trorogog šešira". Druga i treća prostorija rezervirane su za djela iz opusa "Božanstvena komedija", a u četvrtoj prostoriji se nalaze djela iz Biblije, točnije "Biblia Sacra". U petoj sobi se nalaze Dalijevi reljefi i oslikane pločice, ali i kip, točnije "topološka metamorfoza Miloske Venere s ladicama" na erogenim zonama. U posljednjoj prostoriji se nalazi kultno Dalijevo djelo "Postojanost pamćenja" u obliku tapiserije.

- Izvorna slika "Postojanost pamćenja" danas se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. U originalu je to zapravo ulje na platnu jako malih dimenzija (24x33 centimetra). Ovo je ujedno i njegovo najpoznatije djelo, a na njemu su, pogotovo u ovako velikom izdanju, jasno daju iščitati simboli poput mravi, propale masline i rodne Katalonije, koje je Dali prožimao kroz većinu svojih umjetnina, kazala je kustosica Dražić i dodala kako satovi koji se tope na suncu ne predstavljaju Einsteinovu teoriju relativnosti, već, prema Dalijevim riječima, camembert sir koji se topi na suncu.

 

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: POSJETILI SMO NOVE PROSTORE PRVE POLICIJSKE POSTAJE ZADAR NA VOŠTARNICI Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!

Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!
Djelatnici prve policijske postaje Zadar, koja je dosada radila u centru grada, u zgradi suda, uskoro sele na no...
Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!