StoryEditorOCM
Zadar plusČEŠKI NOVINARI ODUŠEVLJENI POSJETOM ZADRU I OTOCIMA

Genijalno je što mislite na sve!

Piše Matea Gugić
11. lipnja 2019. - 13:20
ceski_novinari2-080619

Ovog vikenda u Zadar, na studijsko putovanje koje je organizirao Ryanair, došli su češki novinari, a njih pet upoznali su, tijekom nekoliko dana, sve ljepote Zadarske županije. Posjetili su tako nacionalne parkove, Paklenicu, grad Pag, s posebnim naglaskom na otoke, koji su se svima izrazito svidjeli te su ostali pomalo iznenađeni jednostavnim i usporenim načinom života.

– Nažalost, mali broj Čeha je upoznat s ljepotama vaših otoka, uglavnom biraju priobalna mjesta. Ovim putovanjem smo našim novinarima htjeli pokazati kako je zadarska regija izrazito raznolika te da na jednom mjestu imaju i otoke, i planine, i unutrašnjost i povijesne gradove – rekla nam je Nora Zothova, predstavnica Hrvatske turističke zajednice iz Praga, koja je bila pratnja češkim novinarima. Upravo je i to jedan od razloga zbog kojeg su odabrani baš novinari, kako bi, kroz svoje medije, promovirali raznolike turističke ponude ovog dijela Jadrana.

Svjedok promjena

Pavel Hrabrica, novinar popularnog češkog časopisa "Merto Daily", pravi je svjedok velikih promjena koje su se dogodile u hrvatskom turizmu zadnjih 20 godina. Naime, on je bio među rijetkim novinarima koji su pratili zbivanja u Domovinskom ratu te je posjetio i Slavoniju i Dalmaciju.

– Spavali smo baš u Zadru prije negoli smo krenuli za Bosnu gdje se taman "zahuktavalo". Sjećam se kako nije bilo nikoga, turizam tada nije bio ni u planu, a samo su oni najhrabriji dolazili na ljetovanje. Većina ih je rekla da dolaze zbog ljubavi prema ljepotama ove zemlje. I sad zaista znam na što su mislili. Kad vidim koliko je samo Zadar napredovao, ne mogu vjerovati. To me zaista veseli jer ste stvarno to zaslužili – iskreno nam kaže Hrabrica, kojeg se na ovom studijskom putovanju najviše dojmila Paklenica.

– Veliki sam obožavatelj filma "Winnetou" i kad sam konačno doživio sve ljepote koje sam godinama nakon filma imao u glavi, bio je to neopisiv osjećaj! Genijalno je što mislite na sve, i na obitelji, i na avanturiste, i na parove koji žele svoj mir... Ovdje svi mogu pronaći nešto za sebe. Mislim da je ovo vaše zadarsko područje idealna turistička destinacija i vjerujem da ću se ubrzo vratiti s prijateljima – obećao je Hrabrica.
Svih pet novinara složilo se kako se Zadar razlikuje od drugih gradova Dalmacije zbog manjih gužvi, odnosno sviđa im se što ovdje nema masovnog turizma kao u Dubrovniku i Veneciji, ili pak u njihovu Pragu. Kako su zaključili, ovdje se turist puno bolje osjeća, sigurnije, ima više mjesta za sebe, za upoznavanje kulture i povijesti te u konačnici – za dobru fotografiju. A upravo zabilježiti dobar trenutak posao je češkog fotoreporteraMichala Protvanskyja, koji je prvi put posjetio Hrvatsku prije nekoliko godina.

– Vašu je zemlju tako jednostavno fotografirati jer koji god kadar odaberem, ispadne savršeno! Nije teško ovdje biti odličan fotograf – kroz smijeh nam kaže Michal, koji je i na ovom studijskom putovanju fotografirao svaki kutak Zadarske županije.

– Kao i svima, i meni su se svidjeli otoci jer su netaknuti. Nije kao u Crnoj Gori gdje se skoro sve neplanski gradi. Nadam se da vi nećete pokleknuti pred novcima, priroda je ipak važnija – rekao je Michal, pokazavši nam neke od svojih odličnih fotografija s Paga i Ugljana.
U ovoj zanimljivoj novinarskoj grupi bile su i dvije mlade djevojke, Nikola Nadvornikova,koja piše za "Travel Digest" te Petra Stehulova, koja radi za videoportal i kojoj je ovo prvi posjet Hrvatskoj.

– Iskreno, do sada sam imala predodžbu kako je vaša zemlja jeftina obiteljska destinacija. Tek sad vidim koliko sam pogriješila! Mislim da ću tako i koncipirati moj videoprilog, pokušat ću pobiti predrasude koje mladi Česi imaju o Hrvatskoj – priznala nam je Petra koju su Zadar i županija toliko osvojili da već planira povratak.

Aktivni odmor

– Definitivno ću se vratiti, vjerujem kako ima još puno mjesta koje će me oduševiti, a koje smo propustili zbog manjka vremena. Od svega mi se, kao i kolegi Hrabrici, najviše svidjela Paklenica i znam da će se jednako tako dopasti mladima koji prate moj portal i koji vole aktivni odmor – kaže Petra te ističe kako su Česi oduvijek bili spremni za istraživanje, a ne samo izležavanje na plaži. S njom se slaže i Nora, koja je istaknula kako je cilj HTZ-a u Češkoj promovirati turizam za mlade, s obzirom na to da je njihov broj dolazaka u posljednjih nekoliko godina značajno opao.

– Istina je da nisu puno posjećivali Hrvatsku, no razloge ne znamo. Želimo da se to promjeni, želimo im pokazati kako Hrvatska nije isključivo obiteljska destinacija te da vrvi od odličnih glazbenih i drugih zabavnih festivala. Također, jedan od ciljeva je i promovirati dolazak u pred i post sezoni. Ipak, nije samo do nas, velik dio leži i na vama kao destinaciji – upozorila nas je Nora. Mlada Nikola, već je nekoliko puta posjetila našu zemlju i uvjerena je da će mlade Čehe biti lako privući.

– Imate i sunce i more i dobru zabavu, što više treba mladima? I koliko god drugi tvrdili, niste toliko skupi. Spadate u rang Praga, Njemačke, a jeftiniji ste od Italije. Mislim da samo malo više treba marketing prilagoditi željenoj skupini mladih i da nećete imati problema s njihovim dolaskom – zaključila je Nikola, koja je proputovala velik dio Europe zahvaljujući svom novinarskom poslu.


Među prvih pet najbrojnijih gostiju – upravo Česi

U Hrvatskoj je prošle godine, prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja listopada 2018. godine, ostvareno 19 milijuna dolazaka, što je rast od šest posto te 104,3 milijuna noćenja ili četiri posto više. Pritom su strani turisti ostvarili 17 milijuna dolazaka ili šest posto više te 92 milijuna noćenja, četiri posto više. Česi spadaju u naše najbrojnije goste. Oni su prošle godine ostvarili 5,5 milijuna noćenja, dok su prvi na listi Nijemci s čak 21 milijun noćenja.
- Imate i sunce i more i dobru zabavu, što više treba mladima? I koliko god drugi tvrdili, niste toliko skupi. Spadate u rang Praga, Njemačke, a jeftiniji ste od Italije – zaključila je Nikola
 
Svih pet novinara složilo se kako se Zadar razlikuje od drugih gradova Dalmacije zbog manjih gužvi, odnosno sviđa im se što ovdje nema masovnog turizma kao u Dubrovniku i Veneciji, ili pak u njihovom Pragu. Ovdje se turist puno bolje osjeća, sigurnije, ima više mjesta za sebe, za upoznavanje kulture i povijesti

 

25. travanj 2024 07:31