StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ŠETNJA KROZ POVIJEST ZADRA UZ POMOĆ VIRTUALNIH NAOČALA

Budite u središtu Križarske bitke ili gledajte gradnju antičkog Foruma!

Piše Matea Gugić
17. lipnja 2019. - 20:00
virtualne_naocale-170619

- Ne mogu ni zamisliti kako je to nekada izgledalo – često su se turisti žalili Veroniki Mudri Šestan, vlasnici turističke agencije Magic Croatia, kako bogatu zadarsku povijest ne mogu baš sebi predočiti u mašti. Ali, zato je njezina mašta proradila i prije nekoliko godina došla je na ideju da svim zainteresiranima, u nešto drugačijoj turističkoj turi, predoči grad kakav je nekad bio. Kako? Pa uz pomoć moderne tehnologije!

Sada je svoju ideju provela u djelo i predstavila virtualnu šetnju kroz sedam povijesnih zadarskih lokacija kroz posebne, virtualne naočale. Tako je tri tisuće godina stara zadarska povijest povono zaživjela u digitalnom obliku.

- Ovo je u potpunosti hrvatski proizvod, projekt koji je uzemljen na povijesnim i realnim činjenicama. Surađivali smo s arhitektima, povjesničarima, profesorima umjetnosti, lingvistima, IT-evcima... Bilo je tu mnogo vrijednih ljudi, puno truda i volje kako bi stvorili poseban, realan 3D svijet starog Zadra – rekla je Veronika, koja je ulažući svoj novac, obogatila turističku ponudu grada.

Kad stavite naočale na glavu, zaista ulazite u neki drugi svijet, zaboravljate na trenutak gdje se nalazite i prelako se prepuštate čarima tehnologije koja vam, u ovom slučaju, pokazuje kako su stari Rimljani gradili antički Forum, kako izgleda unutrašnjost crkve Sv. Krševana, koja je inače zatvorena za javnost, kao i neke prostorije unutar Sv. Stošije; naći ćete se tako u središtu Križarske bitke 1202. godine, ali ćete isto tako moći vidjeti bombardiranje Zadra u drugom svjetskom ratu, doslovno avione koji vam lete iznad glava i bacaju bombe.

- Ovim prikazima htjeli smo ukloniti jaz između imaginacije i vizualizacije te dozvoliti korisniku da zakorači u povijest kao da se događa oko njega. Ovo je tehnologija budućnosti, i njegova primjena u turizmu je zasigurno osigurana. Prednosti su velike jer je osim turista, mogu koristiti i učenici, srednjoškolci, studenti...te na jedan zanimljivi, moderniji, i njima bliži način, učiti o povijesti. Već smo dobili nekoliko upita sa zadarskog Sveučilišta – pohvalila se Veronika te dodala da jedna tura od sedam povijesnih točaka, uz asistenta, traje oko sat vremena i košta 180 kn. Također, ture su napravljene za šest svijetskih jezika.

- U pripremi su i nove, dodatne točke, tako da ćemo sigurno širiti našu ponudu u narednim mjesecima. Jedna je tako ideja ,u ovaj virtualni svijet, pridodati i grad Nin, kao najstariji kraljevski grad u zemlji. Tako će svi naši gosti moći sudjelovati na jednoj od krunidba – najavila je vlasnica turističke agencije Veronika uz osmijeh.

25. travanj 2024 17:17