StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PLASTIČNA INSTALACIJA KAO VAŽNA PORUKA NA SVJETSKI POZNATOJ PLAŽI

Kornjača Đurđa je pravi eko-superheroj - čuva Sakarun od zagađenja plastikom!

Piše Matea Gugić
26. lipnja 2019. - 12:30
Sakarun

Može li Đurđa spasiti plaže od ljudi?

Iako ona uopće nije osoba, mogla bi ispuniti taj težak zadatak. Mogla bi Đurđa postati eko-heroj!

Đurđa je, naime, skulptura morske kornjače napravljena od plastike. Ona je glasna poruka svima da je došlo vrijeme da se trgnemo i počnemo razmišljati o našim postupcima koji uvelike utječu na prirodu i sav život u njoj. Ona je "Boca u poruci", kako je nazvao njezin autor, akademski kipar Mateo Kaćunić i koju su, prije nekoliko dana, postavili članovi Udruge "Natura Jadera" uz pomoć učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Đurđa je našla svoje "novo stanište" na atraktivnoj i svjetski popularnoj plaži Sakarun na Dugom otoku.

– Riječ je o inicijativi koja spaja umjetnost i osvješćivanje, kako bi se ukazalo na problem zagađenja mora i oceana plastičnim otpadom. Ona je podsjetnik na problem sve brojnijeg plastičnog "morskog" otpada, i na korištenje jednokratne plastike od koje ponajviše stradavaju, i u mukama ugibaju, morske životinje poput riba, ptica, kitova, dupina, kornjača.. – istaknula je profesorica Irena Baković Marušić, objasnivši nam pritom poruku koju nosi ova velika skulptura sve ugroženije vrste Jadrana.

– Nažalost životinje, posebice kornjače koje se hrane meduzama, ne prepoznaju da najlonska vrećica nije plijen. Možemo mi desetak puta očistiti plaže, ali more će uvijek iznova nanositi novi otpad. Baš je nedavno pronađen golemi "plastični otok" koji lagano plovi Mediteranom. Onda možete samo zamisliti o kojim je količinama smeća riječ! Ono što čovjek može učiniti je da uvijek počisti za sobom i u najmanju ruku, barem za početak, smanji upotrebu jednokratne plastike – savjetuje Irena, koja je zajedno sa svojim učenicima sudjelovala na projektu u organizaciji Natura Jadere, odnosno Tihane Turčinov Jurišić.

Sakarun je odabran strateški. Kao jedna od najljepših plaža na Jadranu lako je postao žrtva prekapacitiranosti, i nautičara, i ostalih, sve brojnijih posjetitelja.

– Đurđa je tamo da ih podsjeti da brinu o njoj, o sebi, o drugima... Priča o ovoj kornjači je zapravo priča o Sakarunu, ali i svim drugim plažama. Ona je i bit će simbol devastacije plaža koja se dogodila zbog masovnog turizma. Ideja je da skulptura kornjače podsjeća sve one koji dođu na lokaciju da promisle o tome što ostavljaju za sobom te što ostavljaju drugima – zaključila je Irena, koja vjeruje da će Đurđa dobro "odraditi sezonu", odnosno da će svi posjetitelji koji ovo ljeto dođu uživati u prirodi, dobiti dobar podsjetnik da bi i sutra netko rado uživao u njoj.

 

I lignja je rekla svoje!
Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na plaži Sakarun, nakon instaliranja Đurđe, spontano su krenuli u stvaranje vlastite poruke.
– Prva ideja nam je bila raditi instalacije od plastičnog otpada. Naoružali smo se alatom, međutim plaža je bila poprilično čista, pa smo se snašli kako smo znali. S obzirom na to da velik dio plaže prekriva debeli tepih morske lažine, iskoristili smo nju kao odličan medij za veliku nasukanu lignju, u koju smo naknadno stavili plastiku, koju smo ipak pronašli u blizini – rekla nam je profesorica Irena Baković Marušić, koja ističe kako je važno konstantno informirati mlade ljude i ne skrivati probleme okoliša pod tepih, jer bez ikakve informiranosti o problemu ne mogu ni izgraditi svoj stav i mijenjati obrasce ponašanja. Uostalom, njima ostavljamo Zemlju. Nek nas ne proklinju.

19. travanj 2024 04:56