StoryEditorOCM
Zadar plusCHEFS AT SEA:

Deset ponajboljih hrvatskih chefova kuha u isto vrijeme diljem zemlje s kolegama iz Slovenije, Nizozemske, Švicarske i Austrije!

Piše Matea Gugić
27. lipnja 2019. - 23:50
luka-gmajner

Ove će subote, deset restorana diljem zemlje, točno u 19.30 sati poslužiti večeru koju će spremati ponajbolji hrvatski chefovi zajedno sa svojim kolegama iz Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Austrije i Švicarske. "Chefs on the sea" naziv je ovog zanimljivog gastro projekta koji se u Hrvatskoj održava drugu godinu za redom. Organizira ga prestižno europsko udruženje mladih restoratera - Jeunes Restaurateurs d´Europe (JRE), čiji je cilj uspostavljanje odnosa između chefova različitih kultura i dijeljenje iskustava te prezentacija hrvatske gastronomije i bogatstva koje naša zemlja posjeduje.


Ipak, ova večera bit će samo za odabrane, one koji najbrže rezerviraju svoj stol, tzv. chefs table, na kojem će se poslužiti minimalno pet slijedova uparenih s kvalitetnim vinima. Cijena po osobi? Prava sitnica - 1000 kn.
Među tih deset restorana koji sudjeluju na projektu, ponosno se ističe i jedan zadarski, ponajbolji hrvatskih riblji restoran, "Foša", koji se od prošle godine nalazi i na listi Michelinovih preporuka. Chef, Saša Began, baš je u siječnju ove godine, zahvaljujući JRE udruženju, tjedan dana gostovao na Maldivima kao jedan od 53 europska kuhara na projektu "Dining with the Stars".

Ove će subote Saša ugostiti kolegu iz Slovenije, mladog chefa Luku Gmajnera iz restorana "Šola okusov". Za Luku kažu da s mladenačkim entuzijazmom i kreativnošću stvara kulinarske doživljaje koji uveseljavaju svako nepce, pa i ono najzahtjevnije. Luki će ovo biti prvi put da uopće gostuje u Hrvatskoj, a mi smo se uspjeli s njim čuti prije njegovog dolaska u Zadar.


Kakav ste menu pripremili za tu priliku? Nešto s čim često radite ili pak neki novitet?
- Meni će biti složen od isključivo naših, tipičnih slovenskih okusa. Savinjska dolina, od kud dolazimo, bogata je svježom, domaćom, kvalitetnom ponudom, zato sve sastojke za naše gastro kreacije crpimo ponajviše iz okoline. Filozofija našeg restorana je svježe, sezonsko, kvalitetno.
Što mislite koje su prednosti u ovakvim vrstama događanja?
- Prednost je sigurno prije svega upoznavanje brojnih novih okusa, kulture i prijateljstava. Iskustva, koja tokom takvih događanja mi chefovi međusobno izmjenjujemo, jako su korisna za naš razvoj i kreativnost. Za budući rad općenito. Ujedno, to je i idealna prilika za promociju naše gastro scene, restorana i zemlje.
Koliko su važna gostovanja kod kolega za razvoj jednog chefa?
- Istinski vjerujem da su ova vrsta gostovanja izuzetno važna za naš razvoj. Svako od nas ima drugačiji pristup i filozofiju u kuhanju, zato je važno da širiti vidike i poslušati razmišljanja naših stranih kolega te se upoznati s njihovim načinom rada.
Cijenite li više tradiciju pri smišljanje jela ili ste pak pobornik moderne kuhinje?
- Poštujemo tradiciju i klasične metode kuhanja iz kojih crpimo jako puno inspiracije. U prvi plan uvijek stavljamo sastojke i prirodu iz koje ih dobivamo. Ali pošto smo “umjetnici”, koji u hranu žele unijeti što više energije, kreativnosti i posebnosti, ne možemo ni mimo novih, modernih tehnika i metoda. Vjerujem, da je kombinacija oba pristupa pravi recept.
Na jednoj gastronomskoj karti, što mislite gdje se nalazi Hrvatska? Vaše mišljenje općenito o hrvatskoj gastro-sceni.
- Hrvatska se vidno uspinje u gastronomskom svijetu. Dokaz tome su i mnogobrojne prestižne međunarodne nagrade koje su vaši restorani i chefovi primili posljednjih godina. Drago nam je i veseli nas rad hrvatskog JRE udruženja, koje je jako aktivno i uspješno na svom području. Također, zanimljivo je vidjeti koliko je medijski popraćena kulinarska scena u Hrvatskoj, čiji novinari na visokoj razini čitateljima dijele kvalitetne sadržaje.
Hrvatska, pa i Slovenija, ima još puno netaknute prirode od planina do mora, što joj pruža prvoklasne, svježe sastojke, te puno kulinarske tradicije i nasljeđa, što je ključ do uspješnog razvoja gastro destinacije.


Okvir 1 / "Danas ne bi bio ni 50 posto ovako dobar, da nije bilo JRE gostovanja"
Chef Ribljeg restorana Foša, Saša Began, slaže se sa svojim slovenskim kolegom kad kaže da su JRE projekti gostovanja izrazito utjecali na njega kao kuhara.
- Cilj cijele udruge i jest da se mi svi kuhari nalazimo i izmjenjujemo iskustva, kako na Hrvatskoj, tako i na Europskoj razini. Do sada sam bio u Francuskoj i na Maldivima, ali neću na tome stati. Definitivno ovakvi projekti pozitivno utječu na razvoj jednog chefa, jer, vjerujte mi, ja danas ne bi bio ni u pola dobar kuhar da nije bio JRE gostovanja - istaknuo je Saša, dodavši kako će ove subote Slovenski kolega također naučiti kako je raditi i snalaziti se u "špici sezone".

Okvir 2 / Tko kuha gdje?
Od ukupno 15 hrvatskih restorana koji se nalaze u prestižnom JRE društvu, čak njih 10 bit će dio ljetnog projekta "Chefs on the sea".
Tako će Restoran Badi, pokraj Umaga, ugostiti nizozemskog chefa Karsa van Wachema, iz restorana Saffrann. Poznata murterska Konoba Boba bit će domaćin Austrijancu Lukasu Kapelleru, paški Boškinac Slovencu Marku Pavčniku, a San Rocco, Juri Tomiču. Restoran Draga di Lovrana ugostit će Nizozemca Edwina Soumanga iz restorana One, a Talijan Giulio Terrinoni kuhat će u poznatom šibenskom restoranu Pelegrini. Njegov zemljak, Emanuele Donalisio, iz Il Giardino del Gusto, uljepšat će večer gostima korčulanskog Lešić Dimitri Palacea. U restoranu Pergola, kraj Savudrije, kuhat će švicarski chef Heribert Dietrich, dok će Nijemac Christian Miettermaier biti gost istarskom restoranu Zigante.

23. travanj 2024 17:49