StoryEditorOCM
Zadar plusBIJESNI GRDOVIĆ SE NE ŽELI VRAĆATI NA SPLITSKI FESTIVAL

"Plakao sam od sramote! Javno sam rekao da će pobijediti Karan! Nisu mi za takvo što trebale kristalne kugle, bili su privilegirani..."

Piše Jutarnji.hr
8. srpnja 2019. - 12:40
11

Poznavatelji festivalskih zbivanja dobro znaju da je velika rijetkost da se ovako poklope ukusi publike i žirija, kao što se to dogodilo na netom završenom Splitskom festivalu, gdje su obje prve nagrade, žirija i publike, odnijeli Goran Karan i Tedi Spalato s pjesmom "Kuća naše pisme", pišeJutarnji list.

Zadnji se put to dogodilo 2015. godine kada je Petar Grašo pobijedio s pjesmom “Moje zlato”, a stariji pamte da je i Mišo Kovač 1971. skladbom “Proplakat će zora” s nogu oborio i žiri i publiku.

- Dok sam pjevao, u jednom sam trenu pomislio kako bi bilo lijepo da nas sad čuje Zdenko Runjić. Mislim da bi bio zadovoljan ‘Kućom naše pisme’ - komentirao je ponosno Karan, dok je Tedi Spalato priznao da su mu oči zasuzile.

- ‘Kuća naše pisme’ priča je o kućama koje su danas često i napuštene, u čijim se dvorovima više nitko ne igra, o praznim kuhinjama iz kojih se više ne širi miris jela...
To je pjesma o sreći i tuzi, ja sam u njoj prepoznao ono nešto iskonsko. Podsjetila me i na moju majku i nije mi neugodno reći da sam pjevajući je i zaplakao - otkrio je.

I njihov kolega Mladen Grdović priznaje da je plakao, ali od sramote.

- Još nekoliko dana prije festivala javno sam rekao da će pobijediti Karan. Prorekao sam to poput Nostradamusa, ali nisu mi za takvo što trebale kristalne kugle niti gatare koje budućnost čitaju iz kave. Pa sve je bilo jasno!

'Već se sve zna! Ja znam kome ide pobjeda!': Grdovića smo zatekli ispred kavane, Splitski festival gleda na tv-u; Izgovorio nam je i ova imena, baš nas zanima je li u pravu
Jedino su Karan i Tedi imali privilegiju da, ustreba li, i sto puta na sceni mogu ponavljati svoju probu, dok smo mi, ostali smrtnici, imali pravo na točno dva pokusa - ustvrdio je Grdović.

- Nakon što sam javno rekao tko će biti pobjednici, bilo je jasno da neću dobiti nikakvu nagradu na Splitskom festivalu na kojem sam nastupao sa skladbom Vinka Barčota ‘Ostani tu’, koju je on prvotno napisao za pokojnog Olivera. Ali nema veze!

Idem doma u Zadar, poštenog obraza i pokrenut ću ponovno osnivanje Zadarskog festivala. Split me dogodine, nakon ovog, sigurno neće vidjeti - prenosi Jutarnji riječi srditog Grdovića.

08. svibanj 2024 11:03