StoryEditorOCM
Zadar plusPRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG STVARALAŠTVA POČINJE U SRIJEDU

U Zadar stiže stotinu djece iz šest zemalja svijeta

Piše AVŠ
15. srpnja 2019. - 18:10
festival__djeca_1562830455

Ove srijede u Zadru se svečano otvara prvi međunarodni Festival dječjeg stvarališta na kojemu će pod motom “Djeca za bolji svijet” u grad stići stotinu malih gostiju iz šest zemalja Europe i Azije te njihovi roditelji.

- Djeca su bogatstvo svake zemlje, a nadarena su djeca njezin intelektualni i stvaralački potencijal. Ovaj festival okupit će djecu i njihove roditelje iz različitih kutaka našeg planeta, poslužiti uzajamnom prožimanju različitih nacionalnih kultura, pridonijeti razvoju i učvršćivanju međunarodnih veza na području kulture i podržati mlade talente iz Rusije, Njemačke, Norveške, Izraela, Velike Britanije i Hrvatske- poručuje Svetlana Kulichenko, direktorica festivala koji organiziraju međunarodna škola «Integracija 21. st.» iz Moskve, Međunarodna dobrotvorna zaklada Vladimira Spivakova, Grad Zadar i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj.

U tri dana trajanja festivala djeca će moći pokazati svoje sposobnosti u čak šest umjetničkih katerogija, počevši od koreografije koja uključuje klasičan i narodni ples do suvremene sa street danceom i neoklasičnog plesom. Druga kategorija je kazalište, treća “umjetnička riječ”, a tu su još pjevanje, sviranje te slikarstvo i primijenjena umjetnosti.
Nastupe i radove sudionika ocjenjivat će eminentni kulturnjaci, akademici, profesori i docenti visokih glazbenih učilišta. U žiri čiji je predsjednik ruski skladatelj Grigorij Gladkov pozvani su i akademik Luko Paljetak te ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru, Branka Višić Karavida.

- Ovaj Festival je izvrsna prilika za djecu od 6 do 18 godina iz različitih zemalja da komuniciraju u kreativnoj atmosferi natjecanja i praznika. Onaj tko razumije i vrednuje svoju kulturu i povijesni razvoj i koji je otvoren za razumijevanje prespektiva, vrijednosti i tradicija drugih ljudi i društava, samo on može graditi sigurnu i mirnu budućnost. Zato pozivamo svih na svečano otvorenje festivala u srijedu u 19 sati u Palači Cedulin te na program koji će se u četvrtak i petak odigravati u Kazalištu lutaka i koncertnoj dvorani Kneževe palače- kaže direktorica Kulichenko dodajući kako je posebno sretna što se festival događa baš u Zadru, otvorenom gradu čije će tri tisuće godina stari trgovi biti idealna pozornica za mališane iz cijelog svijeta.

23. travanj 2024 18:47