StoryEditorOCM
Zadar plusUMJESTO 'BANKA NA RIVI', OVAJ SE TJEDAN ODRŽAVA 'BANAK NA DERIVATU'

Odlično organiziran, sa radionicama i buvljakom, ovaj će događaj biti "mali hit" ovoga ljeta u Zadru"!

Piše I.Ivanac
17. srpnja 2019. - 23:07
get_hi_media (1)

Umjesto „Banka na Rivi“, ovaj se tjedan na prostoru između Gradske knjižnice i Obrtničke škole održava „Banak na Derivatu“. U sklopu jednodnevnog rock festivala, točnije prije početka glazbenih nastupa, svi zainteresirani će u petak popodne od 17 sati moći vrijeme provesti na Banku.

Posjetitelje očekuje niz radionica, buvljak, hrana i još mnogo toga. U čemu će sve okupljeni moći uživati, pojasnila je Zrinka Džoić, suorganizatorica „Banka na Derivatu“ i pripadnica građanske inicijative Mišancija koja inače i organizira „Banak na Rivi“.

- Kako je "Banak na Rivi" imao lijep odaziv i jednu opuštenu i ležernu notu, zaključili smo da bi umrežavanje i suradnja različitih formalnih "udruženja", kao što je Teatro Verrdi, i neformalnih, kao što je građanska inicijativa Mišancija, odnosno Banak na rivi, bio zapravo put prema živoj i održivoj lokalnoj zajednici u smislu da se povezujemo s ciljem veće vidljivosti i zajedničkog interesa - objašnjava nam Zrinka i dodaje kako se, kao i na svim Bancima do sada, vode dvjema idejama: "Tko god je došao na Banak, dobrodošao je!" i "Što se dogodi na Banku, dobra je stvar!".

Na Banku se tako održava Buvljak i svi koji planiraju petak popodne provesti na Banku, mogu sa sobom ponijeti korisne stvari i predmete koji im više ne trebaju.

- Ako netko ima više stvari, svakako preporučujemo da ljudi ponesu svoj podložak za štand. Kultura buvljaka u Zadru nije baš uobičajena, dok drugi gradovi imaju takvu vrstu kulture. Ovime bismo voljeli pokrenuti razvoj kulture buvljaka zbog protuteže konzumerističkom društvu i potrošačkom društvu koje kupuje uopće ne razmišljajući o ekologiji, ali niti o ekonomiji - govori Zrinka, napominjući kako će se u petak popodne također održati i tri vrste radionice.

Baza proizvođača

Prva radionica namijenjena je djeci, a voditeljica radionice je Nora Kulaš iz Kreativnog kutka Gea, koja će na zabavan i zanimljiv način aktivirati dječju istraživačku snagu i tako razvijati njihovu maštu i apstraktno mišljenje. Također će se održati i radionica izrade bedževa koju će voditi 17-godišnji Dario Stojčević.

A na jednoj od radionica započet će se s izrađivanjem javne baze lokalnih proizvođača i pružatelja usluga.

- Radionicu vodi Željka Jurlina iz građanske inicijative Mišancije, a s okupljenima će napraviti popis tko, što i gdje radi na području grada i županije kako bi se napravila lista koja će svima biti dostupna - ističe Zrinka i napominje kako su za radionice nužne prijave zbog osiguravanja materijala svim polaznicima.

Umjetnica Nada Dimić dolazi na Derivat i predstavlja reciklažni brend "nadin.artikal" - nova robna marka vaše stare odjeće. Na unikatnim komadima odjeće ispisane su poruke koje Zadru nedostaju u javnom izražaju, također će se moći ponijeti vlastita odjeća na koju će se uz pomoć Bagatove "Ruže" ušivati prišivci izrađeni sitotiskom.

Zainteresirani se ne moraju brinuti da će "Banak na Derivatu" proteći bez hrane. Kava je zagarantirana, ali i ručak, hladna kus-kus salata, te kanapei na podlošku od krastavca umjesto kruha. "Prodaja" hrane funkcionira na bazi donacija, a djeca, koja su naravno dobrodošla, besplatno će se častiti sladoledom slastičarnice "Donat".

Dok se velika pozornica za sonični udar ljeta bude laštila, posjetitelji "Banka na Derivatu" uživat će u glazbenom odabiru zadarskog zeta, DJ-a Tomislava Brleka, inače sveučilišnog profesora koji rastura na stageu. Uz Tomislava će nastupiti Ivan na handpanu, instrumentu iznimno ugodnom za uho i odličnom za meditaciju.

"Banak na Derivatu" ima slobodan ulaz do 20 sati, a posjetitelji će nakon toga biti zamoljeni da plate ulaznicu za Derivat i tako podrže program ili ga napuste.

Djeca su dobrodošla i imaju besplatan ulaz.

26. travanj 2024 16:59