StoryEditorOCM
Zadar plusKINO ZONA U ZADRU

Ljetno kino na Poluotoku - od nedjelje projekcije filmova na otvorenom!

Piše L.B.
18. srpnja 2019. - 15:37
ikkino

U Zadar se vraća ljetno kino – na Poljani Branka Stojakovića, između Kazališta lutaka Zadar i crkve sv. Dominika, u nedjelju, 21. srpnja, će biti održana prva projekcija na otvorenom. Ljetno kino, ili kako su ga nazvali inicijatori i organizatori iz Centra nezavisne kulture Zadar, „Kino zona“, na tom će se prostoru nalaziti sve do 22. rujna, nakon čega bi se projekcije, nadaju se organizatori, nastavile održavati u zatvorenom prostoru.

- Kino zona ili projekcije filmova na otvorenom su svojevrsna najava stvaranja navika gledanja drugačijih, angažiranih i nekomercijalnih filmova, što bi trebalo prerasti u konstantu u Zadru u vidu Kinoteke. S obzirom da imamo značajnu pomoć Odjela za kulturu Grada Zadra, Koncertnog ureda i Kazališta lutaka Zadar, takve bi se ideje realno mogle ostvariti. Njihovu pomoć imamo i sada, za održavanje 19 projekcija, koliko će ih biti na otvorenom prostoru – kazao je Andrej Fric, predsjednik zadarskog Centra nezavisne kulture.

Filmovi u Kino zoni održavat će se dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, s početkom u 21 sat. Bit će nekih pomaka u terminima samo za vrijeme održavanja festivala Monoplay. Ulaznice će se naplaćivati 20 kuna, a na prostoru ljetnog kina bit će 150 sjedalica.

Andrej Fric, Ivica Perinović i Marko Županović kazali su u četvrtak na susretu sa novinarima da su u selekciji „prošarali žanrove“, tako da gledatelje neće dočekati samo drame i „teške teme“.

- Naglasak je na autorskim, ne na komercijalnim filmovima. U kulturološkom kontekstu, Zadru nedostaje ovakva vrsta kina i upravo je ovaj medij u Zadru zadnjih 20-ak godina najmanje zastupljen – rekao je Županović.

Film kojim se otvara Kino zona u nedjelju je argetinsko-španjolski film „Divlje priče“, svojevrstan omnibus koji donosi šest priča sa zajedničkom temom nasilja i osvete.

Svi filmovi imaju hrvatski prijevod.

26. travanj 2024 21:14