LICE KOJE DOBRO POZNAJU GOSTI MARINE NA UGLJANU Anđelko Župan: Oplovio sam svijet i bio veslački prvak. Proveo sam više godina na moru nego na kopnu!

LICE KOJE DOBRO POZNAJU GOSTI MARINE NA UGLJANU

Anđelko Župan, dugogodišnji voditelj mornara ugljanske marine Olive Island, proveo je više godina na moru nego na kopnu.

Prije nego što je taj 57-godišnji Zadranin došao u Olive Island marinu 2005. godine, teretnim je brodovima oplovio svijet, a kao mladić je bio veslački prvak Jugoslavije. Još stasit i plećat, Župan nam pripovijeda da je rano počeo trenirati veslanje, četverac s kormilarom, a kao 13-godišnjak se već okitio titulom prvaka Hrvatske. Na tronu je sa srebrnom medaljom stajao i 1979. godine u Bukureštu, na veslačkom prvenstvu Balkana, a među prvih pet bio je i na Svjetskim prvenstvima u Grčkoj i Belgiji nekoliko godina poslije, piše Jutarnji list.

- Trenirao bih svaki dan od pet sati do sedam, išao u školu pa onda na ručak i poslijepodne opet trening do 20 sati - prepričava Župan svoj režim.

Kad je završio Pomorsku školu u Zadru, veslanje je zapostavio i okrenuo se svjetskim morima. Prisjeća se da su ga na putu za New York, preko Atlantskog oceana, razbijali valovi i do 15 metara, a od Napulja do Rotterdama trebalo im je 17 dana, umjesto planiranih sedam, jer ih je u Gibraltarskom tjesnacu dočekao nemoguć vjetar. Ipak, kao najzahtjevnije pomorsko putovanje pamti ono od sjevera Rusije, Murmanska do Bangkoka na golemom tankeru.

- To je putovanje trajalo 40 dana, ali sjećam se da je posada imala 50 ljudi pa je u salonu uvijek bilo nekoga, igrale su se karte ili stolni tenis - govori Župan. Obilazeći svijet napredovao je od mornara, oficira pa do časnika. Njegovo lice dobro je poznato među gostima, a on većinu zna poimenice....

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije