FOTO: 1. MEMORIJALNI TURNIR U BRIŠKULI I TREŠETI “MIRKO MIOČIĆ”, RTINA 2019. U finalu "3 lava" pobijedila "3 brata" i osvojila pršut. Jednu ekipu vodio gradonačelnik Dukić!

FOTO: 1. MEMORIJALNI TURNIR U BRIŠKULI I TREŠETI “MIRKO MIOČIĆ”, RTINA 2019.

Ekipa "3 lava" iz Rtine pobjednik je 1. Memorijalnog turnira u briškuli i trešeti Mirko Miočić koji je ovog vikenda održan u Rtini.

Pobjednička ekipa, inače najstarija između 16 ekipa u konkurenciji, u finalnom je dvoboju bila bolja od ekipe "3 brata" iz Ljupča. Pobjednicima je za nagradu pripao pršut.

Već prvog dana prijavio se 12 ekipa. Jednu ekipu predvodio je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a organizator turnira je bio Mjesni odbor na čelu s Ivom Miočić te Općina Ražanac. Na početu turnira prisutnima se obratio načelnik Nikola Miletić s nekoliko prigodnih riječi.

Turnir su organizacijiski podržali mještani Rtine svojim donacijama (ugostiteljski obrti, lokali, iznajmljivači), a rado su se priključuju i mještani ostalih mjesta općine Ražanac, dr. Nediljko Jović, Mirkov brat Marjan koji je ujedno bio i sudac turnira, te gostionica Uvala Plemići na čelu s Petrom Miočićem gdje je Mirko najvećim djelom svoga života boravio i igrao karte.

- Ideja o turniru začeta je prijedlogom Mjesnog odbora Rtina da se na jedan način obilježi lik i djelo Mirka Miočića, kao što je on obilježio nas, naše mjesto, općinu i grad. Zahvaljujući Mirku postali smo poznato mjesto u okolici Zadra. Ovdje rado spominjemo i našeg boksača Stipu Miočića. Tako je jedna mala Rtina postala poznata i daleko se čulo za nju po “najjačem i najjpametnijem Miočiću” - kaže organizatorica Iva Miočić i dodaje da su trešeta i briškula, kao i igre znanja, obilježila život Mirka Miočića.

- Svaki mještanin naše Rtine zna koliko je Mirko volio karte, koliko je sebe unosio u njih te s koliko je emocija igrao. Nema onoga koji nije poželio biti u Mirkovoj ekipi. Uostalom, ovdje u našem kraju rađaš se s tim da znaš i igraš briškulu i trešetu, i staro i mlado i veliko i malo… To je igra našega kraja. Igra koja spaja ljude, igra, koja zove na druženje – govori Iva.

Nažalost Mirko nas je napustio 15. svibnja 2017. godine., preminuo je u zadarskoj bolnici. Rođen je 23. srpnja 1956. godine, te je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih kvizofila. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, te je 1978. završio studij prava, no nikad nije diplomirao. 1991 godine vraća se u Rtinu.

Mirko je prvi puta nastupio 1972. godine u kvizu "Tri, dva, jedan... ali vrijedan" i osvojio drugo mjesto. 1982. godine prijavljuje se na Kviskoteku, gdje pobjeđuje 1983. te osvaja 20.000 dinara.

1986. godine nastupa u nekoliko emisija Kviskoteke, te u superfinalu 1986. osvaja treće mjesto. Ispred njega su bili Radoslav Dodig i Robert Pauletić

Kasnije je uspješno sudjelovao u ostalim kvizovima i igrama asocijacije: Tri, dva, jedan, ali vrijedan, Diplomac, Izazov, Upitnik i Jackpot. Često se morao kvalificirati u hrvatskoj inačici kviza Tko želi biti milijunaš? Putem najbržeg prsta. Kad je uspio, osvojio je 32.000 kuna.

Tijekom prvih godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao joker zovi. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Radi toga (Mirko je bio jedan od najpozivanijih jokera zovi), uredništvo hrvatske inačice Milijunaša izmijenilo je pravila tako da se ista osoba mogla zvati najviše tri puta u sezoni.

Od 2013. godine do ožujka 2016. godine, bio je lovac kviza Potjera. Napustio je kviz radi zdravstvenih problema.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije