ZADARSKA KLAPA BRILJIRALA: PRVO MJESTO NA FESTIVALU U VODICAMA Žiri: „Nitko od nas nije dvojio da je zadarska Munita najbolja!“

ZADARSKA KLAPA BRILJIRALA: PRVO MJESTO NA FESTIVALU U VODICAMA

Tradicionalni Festival dalmatinskih klapa u Vodicama na najljepši je način najavio svoju 20. obljetnicu, koju će proslaviti iduće godine. Na vodičkoj ljetnoj pozornici zvonila je zaista skladna i kvalitetna klapska pisma, na malim tribinama tiskalo se više od 500 ljudi, a jednak je broj Vodičana i gostiju slušao klapaše na nogama ili "u prolazu" kraj pozornice. Nije ih smetala ni nesnosna sparina najvrućeg dana u godini. No, toplotni je udar (ne)izravno ugrozio kvalitetu programa. Na putu prema Vodicama zapeli su članovi zagrebačke klape "Stine", inače omiškog laureata. Njihov je prvi tenor osjetio malaksalost, pa su Zagrepčani, koji su zapravo mahom Dalmatinci, nastup u Vodicama zamijenili dubokom isprikom umjetničkom producentu festivala Ivi Mikuličinu i Aniti Franin, direktorici Turističke zajednice Vodica.

Izvođački šarm i atraktivan repertoar pojačala je, nema sumnje, natjecateljska draž festivala, na kojemu se prvi put dodijelila i nagrada publike. Vodičani, međutim, nisu bili do kraja lokalno "napaljeni". Za svega nekoliko glasova domaći su "Bunari" pretekli šibensko "More", koje je oduševilo gledalište sjajnim izborom pjesama. Za razliku od publike, članovi Ocjenjivačkog suda (Miće Friganović, Petar Mikuličin i Alen Skroza) nisu imali nikakvih dvojbi oko toga kome valja dati priznanja.

– Kad sam se pripremao za susret, računao sam da će se bitka oko ukupnog pobjednika voditi između zagrebačkih "Stina", "Skradinki" i vodičkih "Bunara", ali poslije odslušanih pjesama nitko od nas nije dvojio da je najbolja bila zadarska "Munita". Osobno cijenim klape, koje pjevaju sa samo pet članova. Baš kao što su nekad pjevali naši stari – objasnio nam je Miće Friganović, legendarni bariton šibenske "Jadrije" i stalni član žirija na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa. Članovi Ocjenjivačkog suda nisu imali dvojbi ni oko ostalih nagrada.

"Skradinke" su po tko zna koji put oduševile interpretacijom Runjićevih "Stina" u obradi njihova voditelja Ive Mikuličina, dok su nagradu za najbolju izvedbu izvorne pjesme "Mare moja, moje uzorje" spontanim pjevanjem zaslužili "Bunari".

"Munita", "Skradinke" i "Bunari" bili su samo šlag na više nego ukusnoj glazbenoj torti, koju su činile još četiri klape. Sud o sjajnom nastupu šibenskog "Mora" dala je, kako rekosmo, vodička publika. Više nego korektnim muziciranjem predstavile su se klape "Karmel" (iz Turnja) i šibenska "Brodarica", koja je, konačno, zapjevala u kompletnom sastavu. Za razliku od domaćih "Oršulica", koje su bez nekolicine vrsnih pjevačica propustile bitku za nagrade.

– Više sam nego zadovoljna 19. festivalom. Već sada počinjem pripreme za jubilarni, dvadeseti. Valjda će "Stine" doći dogodine – kazala nam je Anita Franin, direktorica TZ Vodice. Vodičkoj Turističkoj zajednici pripadaju pohvale i zbog izrade više nego efektnih nagrada. Dodijeljene su prozirne staklene kocke s vodom, kao simbolom grada Vodica.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: POSJETILI SMO NOVE PROSTORE PRVE POLICIJSKE POSTAJE ZADAR NA VOŠTARNICI Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!

Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!
Djelatnici prve policijske postaje Zadar, koja je dosada radila u centru grada, u zgradi suda, uskoro sele na no...
Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!