StoryEditorOCM
Zadar plus'ZADAR MLADIMA NIJE SKLON'

Andrej Fric: Kinoteku ćemo cijelu zimu imati u Kneževoj palači, stvorit ćemo zonu kulture, dijaloga, tribina, radionica i gostovanja!

Piše L.Burčul
19. kolovoza 2019. - 22:00
Andrej Fric

Nakon prvog ciklusa od devet filmova, zadarska „Kino zona“ ide dalje – kino na otvorenom, na Poljani Branka Stojakovića između Kazališta lutaka Zadar i crkve sv. Dominika, nastavlja se projekcijama još deset filmova. Prva projekcija je u subotu, 24. kolovoza, kada je na programu japanski film „Obiteljske veze“. Osim što je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, film je nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Projekcije će se na Poljani Branka Stojakovića, gdje je postavljeno 150 sjedalica i veliko kinematografsko platno, nastaviti četvrtkom i subotom do 22. rujna, i dalje će započinjati u 21 sat i cijena ulaznice, koje se mogu kupiti prije početka predstave ili u prostoriji Centra nezavisne kulture Zadar na Relji, ostaje 20 kuna, no voditelj i producent „Kino zone“, Zadranin Andrej Fric, kao i cijela ekipa koja je pokrenula „Kino zonu“, želi da se ona nastavi kroz cijelu godinu.

Andrej Fric, koji je u Rijeci diplomirao ekonomiju i po povratku u Zadar se suočio s potpunim nedostatkom kulturnih sadržaja, predsjednik je zadarskog Centra nezavisne kulture i voditelj projekta ZadrugArt, platforme za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra kojega u razdoblju od 2014. do 2020. financira Europska unija.

- Uz vođenje Centra nezavisne kulture i ZadrugArta, te sada projekta „Kino zona“, pomalo se slažu sadržaji koje mladima možemo ponuditi. I KvartArt je dobro uspio, bio je to pravi urbani festival na kojem su se okupili brojni kreativci. Zato nam je iznimno stalo da „Kino zonu“ nastavimo. Kada sam se vratio iz Rijeke spašavali su me pub kvizovi, organizirali smo se i svakog petka smo imali kvalitetno i zabavno strukturirano vrijeme. Organizirali smo se iz jednostavne potrebe za nekim dodatnim sadržajem, jer Zadar mladima u tom smislu uistinu nije sklon – kaže Andrej Fric, koji je tri puta bio i natjecatelj u popularnom TV kvizu „Potjera“.

„Kino zona“ nije samo ljetno kino, kako su ga, uz voditelja, zamislili Marko Županović, Ivica Perinović i Vlado Zrnić iz producentskog tima. „Zona“ podrazumijeva prostor u kojem se primarno prikazuju art filmovi, no isto tako prostor (vanjski ili unutrašnji) u kojem će se održavati okrugli stolovi, tribine, radionice, sve ono što je tematski vezano uz kinematografiju i kulturu u širem smislu.

- Završetkom ljeta logično se nametnulo pitanje kako dalje, jer ne želimo da „Kino zona“ završi dolaskom hladnijih dana. Nadam se da smo tijekom ljeta dobili publiku kod koje se stvorilo povjerenje da ono što nudimo jest kvalitetno. Intencija formiranja Kinoteke ne postoji od jučer, razgovori su o tome vođeni sa Dinom Bušić dok je bila ravnateljica Koncertnog ureda Zadar i od nje smo dobili podršku da „Kino zonu“ ili Kinoteku nastavimo održavati u prostoru Koncertne dvorane u Kneževoj palači. Od Dine Bušić i sada imamo značajnu podršku, od kada je pročelnica gradskog Odjela za kulturu, a isto tako i od njezine nasljednice u Koncertnom uredu, Melite Ivković. Mi već sada imamo dogovore ne samo o filmovima koje ćemo tamo prikazivati, već i o dolascima producenata, režisera i glumaca sa kojima će se moći razgovarati i održavati tribine – kazao je Andrej Fric.

Kinoteka će u prostoru Koncertne dvorane sa radom početi sredinom listopada, projekcije će biti jednom tjedno, a kada se budu organizirali ciklusi određene kinematografije filmovi će se prikazivati nekoliko dana zaredom.

Razgovara se i o daljnjim koracima – Kinoteka bi se, prema zamislima voditelja, u budućnosti „razdvojila“ na dvije lokacije i bila bi žanrovski podijeljena. To će se dogoditi završetkom Providurove palače te otvorenjem Centra za mlade – u svakom od ovih prostora predviđena je „Kino zona“.

19. travanj 2024 00:42