StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: BIBINJSKA VIZAŽISTICA UŠLA U FINALE PRESTIŽNOG REGIONALNOG NATJECANJA NYX FACE AWARDS BALKAN

Ivana Bugarija: Inspiraciju za svoj rad pronašla sam u UV zrakama i rendgenskim snimcima!

Piše I. Ivanac
25. kolovoza 2019. - 22:40
bugarija2-150518

Bibinjka Ivana Bugarija (32) već je dokazala da joj umjetnost i kreativnost u kombinaciji sa šminkom kolaju venama. Nakon prošlogodišnjeg osvojenog četvrtog mjesta u finalu natjecanja Make up Factory na najvećem svjetskom sajmu šminke u Londonu (IMATS), Ivana je ove godine dospjela u top deset kandidata NYX Face Awards Balkan.

Znamo da neznalicama o make-upu prethodna rečenica možda zvuči nerazumljivo, ali onima koji se iti malo kuže u svijet šminke, shvatit će kakvo je to postignuće. Ipak, dopustite da vam objasnimo o čemu se točno radi.

Već nekoliko godina, poznata svjetska marka kozmetike NYX, organizira vlastito globalno natjecanje na koje se mogu prijaviti gotovo svi vizažisti svijeta. Natjecanje je podijeljeno na regije ili države, a dobitnik odlazi na veliko finale koje se održava u Los Angelesu u listopadu.

Upasti u top deset među velikim brojem kandidate iz Hrvatske, Srbije i Bugarske nije niti malo lako jer postoje četiri kruga natjecanja. U prvi krug se svi zainteresirani sa svojim proizvoljnim make up look-om mogu prijaviti, a kandidate koji prolaze u top 20 bira žiri. Za prolazak u top deset i u top pet finalista 50 posto glasova nosi žiri, a ostatak publika koja može glasati za favorita na službenim stranicama. Konačnog pobjednika regionalnog natjecanja bira žiri.
Bitno je za naglasiti kako se za svaki daljnji krug u koji prođete moraju iznova kreirati novi lookovi, a vremena koje imate za napraviti novo umjetničko djelo je iz kruga u krug sve manje.

No, Ivani izgleda ništa nije teško. Tri kruga natjecanja su iza nje, ali i horda pomagača, prvenstveno članova obitelji, koji joj pomažu da sve zadatke ispuni na vrijeme.

- Za prvi krug natjecanja svi kandidati su se mogli prijaviti s onim što su željeli, a ja sam ujedno za taj "look" utrošila najviše vremena jer sam svoju zamisao prezentirala kroz dva godišnja doba. Snimalo se na zimu i u proljeće, a u videu su se pojavila dva lika: ledena kraljica koja je prekrivena hladnim bojama i može se reći kraljica vatre koja je oslikana crvenim toplim bojama. Pomoću ta dva lika, odnosno dva make up looka željela sam pokazati da bez obzira koliko nam se nekada životne situacije činile bezizlazne, uvijek nakon toga dođe vrijeme radosti i mira, govori nam Ivana koju je odmah nakon prolaska u top 20 čekao novi zadatak čija je tema bila "Ponosna duša".

- Organizatori natjecanja za odabir teme daju rečenicu dvije koja je opisuje, a koja vizažistima služi kao smjernica u radu. Za ovu temu su kazali da se poslužimo i predstavimo sa stvarima na koje smo najviše ponosni. Ja sam najviše ponosna na talente koje se kriju u mojoj obitelj pa su mi tako u kreiranju ovih lookova pomogli brat Roko i sestra Anđela, inače su izvrsni plesači koji su u mojim "kreacijama" plesali na videu i na taj način predstavili moj makeup uradak, priča nam Ivana dodajući kako joj je posljednji izazov čija je tema bila "živuća umjetnost" ujedno bio i najteži jer se odlučila koristiti makeup s kojim dosad nije previše radila.

- Odlučila sam koristiti UV boje, one koji svijetle po mraku i jednostavno izići iz svoje zone komfora. U smjernicama žirija za ovu temu pisalo je da nam bilo koja vrsta umjetnosti, pojedinačni umjetnik ili pak svijet posluži za inspiraciju. Ja sam za prvi look odlučila napraviti galaksiju jer je to ljepota koja nas okružuje, dok sam u drugom look-u htjela dati naglasak da je svako biće i svaka osoba umjetnina za sebe. Tako sam na crnom platnu i pod crnim svijetlom naslikala galaksiju, a onda sebe ukomponirala u nju. Na slici se jedva primijeti što sam ja, a što platno, šali se Ivana dok mi uzaludno buljimo u sliku pokušavajući odgonetnuti gdje se ona na fotografiji nalazi, ali bezuspješno. 

Uz totalno prerušavanje u galaksiju, Ivana je za Top deset kandidata napravila još jedan izgled s kojim je željela pokazati kako se svako tijelo može pretvoriti u umjetničko djelo. Tako je sa zračnim kistom, UV bojama i haljinom od plastične folije iscrtala obrise koji imaju efekt rendgena.

- Nisam znala što očekivati od UV boja jer je rad s njima uistinu zahtjevan, ali kad se sve završilo i kada sam vidjela finalni rezultat oduševljena sam, ne skriva sreću mlada vizažistica koji će do 29. kolovoza biti na iglama jer NYX Face Awards Balkan tog datuma objavljuje kandidate koji su prošli u top 5 finalista regionalnog natjecanja. Ako prođe dalje, a nadamo se da hoće, konačna objava pobjednika koji će dobiti poklon paket proizvoda, nagradu od petsto dolara te besplatan put u Los Angeles bit će 15 rujna, a do tada glasujte za Ivanu!

 

24. travanj 2024 10:17