StoryEditorOCM
Zadar plus'VEČERA MJEHURIĆA' NA KOJOJ JE GOSTOVAO NAJBOLJI SOMMELIER AUSTRIJE I AMBASADOR POKRAJINE CHAMPAGNE

Suvad Zlatić Suwi: "Isprobali smo 12 vrsta šampanjaca, nekomercijalnih, od malih, francuskih boutique kuća, a Zadrani su jako educirani i gladni znanja"

Piše Matea Gugić
4. rujna 2019. - 20:00

Našli se jedan Talijan, Đakovčanin i Bosanac koji živi u Austriji, a zastupa Francusku... Ne, nije ovo početak još jednog vica, već odlične priče o postavljanju Zadra na svjetsku vinsku kartu.

U utorak je u luksuznom ambijentu Falkensteiner Iadera & Spa hotela, održana posebna večera za 50-ak uzvanika, ponajviše Zadrana, zaljubljenika u finu kapljicu i nekoliko stranaca koji su poželjeli biti dio "Večere mjehurića - sljubljena s hrvatskim pjenušcima i šampanjcima". Organizatori su bili Slavonac Ivan Stiblik, inače pokretač Zadar Wine Festivala i Falkensteinerov F&B Magner Talijan Renato Todesca. Njihov poseban gost bio je najbolji sommelier Austrije i ambasador poznate francuske pokrajine Champagne, Bosanac Suvad Zlatić. On je, prije večere, održao i trosatnu radionicu "Champagne conossieur", za probrani broj profesionalnih konobara, sommeliera, ugostitelja i ostalih koji su poželjeli postati vlasnici međunarodno priznatog certifikata od pokrajine Champagne.

- Isprobavali smo 12 vrsta šampanjaca, nekomercijalnih, od malih, francuskih boutique kuća. Jako sam zadovoljan što smo postigli, Zadrani su jako educirani i gladni znanja. Ova nam je radionica tek temelj za korak dalje, za "Champagne Professional", trodnevni seminar koji će se održati ove zime, baš u zemlji gdje je šampanjac nastao. To će biti prvi put ikad da se radi ovakav seminar, s obzirom da je regija Champagne dosta zatvorena po pitanju davanja certifikata - rekao nam je Zlatić, poznatiji kao Suwi koji je još 2015. godine postao njeznim ambasadorom. Dodao je također kako je iznimno iznenađen odazivom na radionicu te kako je u posljednjih sedam godina, koliko dolazi u Hrvatsku, ovo najpozitivniji utisak koji je jedan grad na njega ostavio.

Ovako pozitivnu glad za znanjem još nisam doživio u vašoj zemlji. Ljudi su jako motivirani, kako sommelieri tako i vinari koje posebno moram pohvaliti. Mislim da se proizvodnja vina u posljednjih pet godina izrazito popravila i povećala, odnosno, Zadarska regija je iznimno napredovala u stvaranju elegantnih vina bez puno alkohola - naglasio je Suwi koji je na spomenutoj večeri bio u ulozi moderatora te je gostima objašnjavao kako funkcionira sljubljivanje posebno složenog jelovnika s hrvatskim i francuskim vinima odnosno pjenušcima. Za hranu je bio zadužen poznati zadarski chefTomislav Karamarko, dok je pića biraoStiblik, sommelier treće razine.

- Uh, bila mi je mala trema jer je Suwi ipak jedan od 50 najboljih sommeliera Europe, no s druge strane čast mi je što je baš on bio moderator i što je na kraju večere bio iznimno zadovoljan sa spajanjem tih mojih vina s Karamarkovom hranom. Osjećao sam se kao da radim maturalni rad, a Suwi ocjenjuje... - uz široki nam je osmijeh ispričao Stiblik, koji je također istaknuo kako je jedan od ciljeva ove večere, kao i radionice, bila edukacija profesionalaca, ali i šire mase koja je željela saznati više o tim ukusnim mjehurićima iz boce.


Uživanje za sva osjetila
Posebnu večeru osmislio je poznati Zadarski kuhar Tomislav Karamarko, a jelovnik se sastojao od pet slijedova koje su pažljivo pratili pjenušci i vina, kojih je Stiblik odabrao čak osam. Naime, želio je pomalo "odskočiti" od standarda da ide jedno piće na jedno jelo. Jer kako je i sam Suwi savjetovao svim gostima, cilj večeri je napraviti hranu lepršavom u ustima, a ne dosadnom.

- Iako su nam roditelji savjetovali da se ne igramo s hranom, ja vas danas molim da se igrate s njom! Tek će te onda znati što je to perfect mach, a vino je ključan sastojak dobre večere - kazao je Suwi i pozvao goste na uživanje osjetila. A na meniju su bili: Svježe kamenice i grope, kanape i finger food razni, rolada od jastoga i saur od skuše, marinirano povrće, domaća majoneza s maslinovim uljem i bosiljkom, domaći tortelini sa skutom i koromačem, janjeći ragu, drobljeni paški sir, pečeni teleći file s prašinom od cikle, terina od guščje jetre, sotirani vrganji, slane krafne punjene kestenom, pečena buča i krema od buče, umak od kadulje, zapečene smokve s mascarponeom, pistacio financier i sladoled od vanilije, crumble i keks od badema.


Hrvatska pjenušava vina:
Scoltime, Cuj 2016 – extra dry (Istra i Kvarner)
Blanc de noirs, Galić 2013 – extra dry (Slavonija i Hrvatsko Podunavlje)
Sabion, Korta Katarina 2015 - brut (Dalmacija)
Rose, Bibich - brut (Dalmacija)
Lady, Griffin – sec (Croatian Uplands)
Champagnes: Larmandier Bernier Longitude Premier Cru Extra Brut NV Magnum; Pol Roger Brut Reserve

16. travanj 2024 13:01