StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANKA MARIJA MILOŠEVIĆ DANAS JE PROSLAVILA SVOJ 100. ROĐENDAN:

"Bole me kičma i koljeno i hodam na štakama, ali i dalje sama kuham, perem i čistim!" Evo što poručuje mladima...

Piše Zadarski.hr
7. rujna 2019. - 17:01

Zadranka Marija Milošević proslavila je danas svoj stoti rođendan. Rođena u Diklu, na današnji dan 1919. gospođa Marija je doživjela stotu živeći skromno, požrtvovno, pomažući drugima, ali uvijek dobra, vesela i spremna za šalu, objavio je Radio Zadar.

 Bez nje i njezinog veselja ne može proći ni jedno druženje u zadarskoj Udruzi antifašista, čija je gospođa Marija članica, a svi je znaju kao osobu koja se nikad ne ljuti, ne ogovara druge, prava i poštena, čulo se od čestitara koji su u velikom broju sudjelovali na proslavi stotog rođendana Marije Milošević.

Slavljenica nam je otkrila  da se u svojoj stotoj godini osjeća jako  dobro: 

-Da me ne boli osjećam se kao da mi je 50 godina. Bole me kičma, koljeno,hodam na štakama, ali ja i dalje sama kuham, perem i čistim. Što se tiče unutarnjeg zdravlja to je sve dobro.

 -Kako doživjeti stotu gospođo Marija?

 -A što da vam kažem. Valjda je Božja volja. 

Gospođu Mariju život nije mazio. U sedamnaestoj godini ostala je bez majke sa bolesnim ocem i četvero mlađih sestara i braće za koje se sama brinula: Uspjela sam ih sve poženiti i udati.

Udavala se dva puta. Prvi suprug bio je talijanski vojnik kojega je upoznala  dok je bio u njemačkom zarobljeništvu na Musapstanu: 

-1947. godine došli su po njega i više se nikada nije vratio. Ostala sam sama s dvoje djece.

Unatoč svemu što je proživjela  gospođu Mariju život nije ispunio ogorčenošću ili mržnjom već naprotiv puna je života,veselja ali i humora. Kaže da zna bezbroj viceva.

 Svakog dana  provede par sati u molitvi: 

-Kada sam bila mlađa nisam stizala toliko moliti, sada sam stara i molim svaki dana krunicu za svoje bližnje, ali i za one za koje nema tko moliti.

  Mladima poručuje kako je najvažnije poštivati svoje roditelje i slušati njihove savjete:

-Ako ne slušaju roditelje onda neće slušati nikoga jer roditelj neće djetetu kazati nešto loše već samo ono što je najbolje.


 

 

 

20. travanj 2024 07:17