FOTOGRAFIJE ZADRANINA TONIJA OPAČIĆA 'Otkrio' je Golubinku onima koji za nju nisu znali, ali njegov je objektiv zabilježio i brojna čarobna mjesta - koja su tako blizu Zadra!

FOTOGRAFIJE ZADRANINA TONIJA OPAČIĆA
Golubinka
Toni Opačić
Kanjon Zrmanje
Motorist
Pogled sa Libinjske kose
Cesta prema Ražancu
Tulove grede
Tulove grede
paučina
Golubić
Krupa
Munja
Pogled na Matakov brig
Velebit
Plitvička jezera
Krupa
Velebit

U zadnje dvije godine napravio sam uistinu velik broj fotografija, od kojih je 700 pohranjeno. Mnoge od njih nastale su u špilji Golubinki na Dugom otoku, iako je bila avantura nositi skupu fotografsku opremu doslovno iznad glave, plivajući, jer u Golubinku drukčije ne možete ući – kaže Toni Opačić, Zadranin čije su fotografije ove neobične i malo poznate špilje za sada objavljene samo na društvenim mrežama, no i tu su izazvale veliku pozornost.

Iako fasciniran Golubinkom, u kojoj je napravio seriju fotografija noseći stativ i nekoliko objektiva uz ostalu fotografsku opremu doslovno plivajući, Opačića privlače i drugi krajevi malo znani, jedva posjećeni, zabačeni, udaljeni, gotovo nepoznati. Otkrivajući ih kroz objektiv fotoaparata, približava ih fotografijama javnosti, iako do sada ovaj 27-godišnjak nije imao izložbu.

– Dakako da bih volio izložiti svoje radove, no za sada su financije prepreka. Mislim da bi se u "moru" od 700 fotografija mogao izdvojiti određeni broj za kvalitetnu izložbu – kazao je Toni Opačić. Kroz razgovor doznajemo da ta "nedostižna" financijska konstrukcija zapravo iznosi tek nekoliko tisuća kuna, no čini se da će trebati pričekati da Opačićeve radove netko "prepozna" i inicira njihovo izlaganje javnosti.

U međuvremenu, Opačić stvara, napravio je poseban ciklus iz špilje Golubinke, koju je, kaže, doživio kao da je otputovao negdje daleko u egzotične krajeve, a ne da se nalazi u Zadarskoj županiji, toliko blizu Zadru.

– To je nešto nestvarno. Plivao sam kroz usku špilju koja je na svom kraju tako oblikovana da se može izići iz vode na tlo, no ona u svom gornjem dijelu ima jedan otvor. Kada čekate da sunce u određenom dijelu dana obasjava unutrašnjost pećine kroz taj otvor, ne možete vjerovati u taj prirodni "pozdrav suncu". Intenzitet boja okolnih stijena i njihove nijanse mijenjaju se kako sunce prolazi, stvaraju se tirkizni, zeleni i ljubičasti odsjaji, cijeli spektar boja dok je sunce iznad otvora špilje. Ljeti to traje dva do tri sata – kaže Toni Opačić, dodajući da vrijedi plivati s opremom u rukama iznad glave i onda u špilji čekati da sunce "dođe" do gornjeg otvora za ovjekovječiti te prizore.

– Tada se baš doživi pravi dojam veličanstvenosti prirode. Uz sve boje koje naprave zrake sunca i njihove mijene, tu je i poseban odsjaj koje more stvara prema stijenama. Takve boje, izgled špilje, fenomen sunčanih zraka i spektra boja zaista izgledaju kao da su s nekog drugog kraja svijeta – opisao je Toni Opačić svoj doživljaj Golubinke, u kojoj je napravio seriju fotografija.

Špilja Golubinka nalazi se na južnoj strani Dugog otoka i ima karakterističan dugački i vrlo uski ulaz, te se do dna špilje najčešće dolazi plivajući, ili vrlo rijetko uskim kajakom. U Golubinki obitava oko 50 vrsta spužvi, te dvije vrste šišmiša, kojih je, ovisno o godišnjem dobu, maksimalno tisuću.

Naslovnica Zadar plus