StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOGRAFIJE ZADRANINA TONIJA OPAČIĆA

'Otkrio' je Golubinku onima koji za nju nisu znali, ali njegov je objektiv zabilježio i brojna čarobna mjesta - koja su tako blizu Zadra!

Piše L.Burčul
23. rujna 2019. - 01:01
Golubinka

U zadnje dvije godine napravio sam uistinu velik broj fotografija, od kojih je 700 pohranjeno. Mnoge od njih nastale su u špilji Golubinki na Dugom otoku, iako je bila avantura nositi skupu fotografsku opremu doslovno iznad glave, plivajući, jer u Golubinku drukčije ne možete ući – kaže Toni Opačić, Zadranin čije su fotografije ove neobične i malo poznate špilje za sada objavljene samo na društvenim mrežama, no i tu su izazvale veliku pozornost.

Iako fasciniran Golubinkom, u kojoj je napravio seriju fotografija noseći stativ i nekoliko objektiva uz ostalu fotografsku opremu doslovno plivajući, Opačića privlače i drugi krajevi malo znani, jedva posjećeni, zabačeni, udaljeni, gotovo nepoznati. Otkrivajući ih kroz objektiv fotoaparata, približava ih fotografijama javnosti, iako do sada ovaj 27-godišnjak nije imao izložbu.

– Dakako da bih volio izložiti svoje radove, no za sada su financije prepreka. Mislim da bi se u "moru" od 700 fotografija mogao izdvojiti određeni broj za kvalitetnu izložbu – kazao je Toni Opačić. Kroz razgovor doznajemo da ta "nedostižna" financijska konstrukcija zapravo iznosi tek nekoliko tisuća kuna, no čini se da će trebati pričekati da Opačićeve radove netko "prepozna" i inicira njihovo izlaganje javnosti.

U međuvremenu, Opačić stvara, napravio je poseban ciklus iz špilje Golubinke, koju je, kaže, doživio kao da je otputovao negdje daleko u egzotične krajeve, a ne da se nalazi u Zadarskoj županiji, toliko blizu Zadru.

– To je nešto nestvarno. Plivao sam kroz usku špilju koja je na svom kraju tako oblikovana da se može izići iz vode na tlo, no ona u svom gornjem dijelu ima jedan otvor. Kada čekate da sunce u određenom dijelu dana obasjava unutrašnjost pećine kroz taj otvor, ne možete vjerovati u taj prirodni "pozdrav suncu". Intenzitet boja okolnih stijena i njihove nijanse mijenjaju se kako sunce prolazi, stvaraju se tirkizni, zeleni i ljubičasti odsjaji, cijeli spektar boja dok je sunce iznad otvora špilje. Ljeti to traje dva do tri sata – kaže Toni Opačić, dodajući da vrijedi plivati s opremom u rukama iznad glave i onda u špilji čekati da sunce "dođe" do gornjeg otvora za ovjekovječiti te prizore.

– Tada se baš doživi pravi dojam veličanstvenosti prirode. Uz sve boje koje naprave zrake sunca i njihove mijene, tu je i poseban odsjaj koje more stvara prema stijenama. Takve boje, izgled špilje, fenomen sunčanih zraka i spektra boja zaista izgledaju kao da su s nekog drugog kraja svijeta – opisao je Toni Opačić svoj doživljaj Golubinke, u kojoj je napravio seriju fotografija.

Špilja Golubinka nalazi se na južnoj strani Dugog otoka i ima karakterističan dugački i vrlo uski ulaz, te se do dna špilje najčešće dolazi plivajući, ili vrlo rijetko uskim kajakom. U Golubinki obitava oko 50 vrsta spužvi, te dvije vrste šišmiša, kojih je, ovisno o godišnjem dobu, maksimalno tisuću.

22. travanj 2024 11:27