StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADARSKA DIZAJNERICA ODRŽALA REVIJU NA MILANSKOM TJEDNU MODE

Boženu Bratović Smolić za kolekciju "SeaShell" inspiriralo more, valovi i školjke

Piše I. Ivanac
26. rujna 2019. - 00:20
Untitled

More, školjka bisernica i valovi motivi su nove kolekcije "SeaShell" modnog brenda Becha zadarske dizajnerice Božene Bratović Smolić koju je predstavila na nedavno završenom Milano Fashion weeku! Božena je dobila poziv za sudjelovanje na jednom od najpopularnijih modnih tjedana u cijelom svijetu i, bez imalo dvojbe, u talijanskoj prijestolnici mode odlučila se predstaviti revijom za proljeće/ljeto 2020. godine.

Kolekcija obiluje višeslojnim komadima odjeće izrađenim od skupocjenih materijala kao što su žoržet svila, organza i taft. Revija je održana u prekrasnoj rokoko palači Visconti iz 17. stoljeća u koju se Božena idealno uklopila svojom "SeaShell" kolekcijom.

- Ovo je bio prvi Fashion week na kojem nisam trebala pomaknuti prstom kako bi se revija održala, šali se Božena pokušavajući nam objasniti kako je organizacija milanskog tjedna mode uistinu bila na zavidnoj razini. Uz standardne frizere i vizažiste koji pomažu u pripremi revije, Božena je u Milanu imala i pomoć i poznatog stilista Michele Bagnara koji je radio za najpoznatije svjetske modne kuće kao što su Chanel, Gucci, Bvlgari, Benetton, ali i za "modnu bibliju" časopis Vogue.

Iako je u početku napravila 30 modela odjeće, na kraju je odabir za prezentaciju zahtjevnoj milanskoj publici svela na njih deset za koje je smatrala da su najbolji.

- Uz motive mora, ostala sam u dijelovima vjerna svojim volanima koji su mi na neki način postali zaštitni znak. Cijela kolekcija je smirena, pročišćena, a ujedno glamurozna. Pripremali smo je nekoliko mjeseci i to danonoćno. Zaista je puno truda i ljubavi uloženo u nju, govori Božena naglašavajući koliku je pažnju stavila na detalje jer je svaki motiv na odjeći ručni rad. Čak je i dugmad koja se nalazi na odjeći izrađena od pravih školjki.

Koliko je izrada kolekcije bila zahtjevna dokazuje i haljina koja je bila zvijezda večeri, a u koju je utrošeno preko 60 metara žoržet svile jer je donji dio haljine izrađen od nekoliko slojeva. Nije samo haljina bila satkana od više metara materijala jer je i u jedan prozračni "kaputić" utrošeno 12 metara tila s biserima.

- U kolekciji se nalaze haljine, kratke i duge hlače, korzeti, košulje, ma ima svega. Boje koje dominiraju su biserno bijela, plava, srebrena i zelena. Dobra stvar je što je sve odvojivo i što se sve može nositi u kombinaciji s ostalim komadima odjeće, ističe Božena koja se uskoro priprema za ljubljanski Fashion week koji se održava u listopadu.

Govori nam kako je na milanskom tjednu mode stekla puno novih poznanstava, ali i dobila neke nove poslovne ponude. O čemu je točno riječ nije željela otkriti kako se planovi ne bi izjalovili, ali sudeći prema Boženinim dosadašnjim ostvarenjima nema sumnje da će biti na svjetskoj razini. 

 

24. travanj 2024 02:09