StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: ZADRANIN ANTE MEDIĆ I IMOĆANIN MARIO JUKIĆ NOKAUTIRALI KONKURENCIJU NA IDEA KNOCKOUTU

"Napravili smo vlastiti tenk koji vozi i puca, a na njemu idemo u Las Vegas. Ako treba na raspolaganju smo i hrvatskoj vojsci!"

Piše Iva Ivanac
1. listopada 2019. - 23:45
tenk1-300919

– Dječački san bio mi je imati tenk koji vozi i puca. A sad ga napokon imam! – veseli se 25-godišnji Mario Jukić, Imoćanin s adresom u Zagrebu, suvlasnik startupa "Iron Bull", koji je prošlog tjedna pobijedio na šestom izdanju natjecanja tehnoloških ideja "Idea knockoutu", održanom u organizaciji časopisa BUG i time osvojio put u Las Vegas, na CES 2020. godine, najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu, gdje će imati svoj izlagački štand.

Vjerojatno mislite da smo zabunom u prvoj rečenici napisali "tenk", ali nismo, dobro ste pročitali. Jukićev startup osmislio je pravi pravcati tenk, ali u minijaturnoj veličini, koji se kreće po terenu i ispaljuje projektile baš kao pravi ratni stroj. S Jukićem je u poslovnoj kombinaciji zadnje dvije godine i Zadranin, bolje reći Kožinjanac, Ante Medić (27), jedan od suvlasnika toga tehnološkog startupa o kojem već bruji cijela regija.

Čime se "Iron Bull", koji je nedavno ušao u prostorije Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, točno bavi i za što im služe ti mali ubojiti strojevi, u vojne ili pak gejmerske svrhe, otkrili su nam Jukić i Medić nakon zagrebačke pobjede.

– "Iron Bull" se bavi proizvodnjom modela daljinski upravljanih tenkova po uzoru na legendarne tenkove Drugog svjetskog rata. Tenkovi su vjerne makete napravljene u mjerilu 1:12 kojima upravljaju dva igrača, vozač i topnik – kaže Jukić na početku razgovora.

Gaming industrija u svijetu doseže vrijednost od nevjerojatnih 150 milijardi dolara godišnje, od čega Jukić i Medić žele izvući svoj dio kolača. Usmjereni su na tržište od oko 170 milijuna ljudi koji preferiraju igrice vezane uz tenkove te 25 milijuna maketara na svijetu koji izrađuju modele.

– Tenkovi su opremljeni kamerama koje u realnom vremenu igračima na zaslon njihovih upravljača prenose sliku. Jednim tenkom upravljaju dva igrača. Jedan ga vozi, a drugi je nišandžija i topnik. Tenkovi sadrže sustav za ispaljivanje plastičnih projektila i mrežu senzora za detekciju pogodaka od strane protivničkih tenkova, tako da, kada pogodite nečiji tenk, njegov se "health" smanjuje. Upravo je to ono što naš tenk razlikuje od konkurencije. Mi sve te višestruke funkcije tenka, od kretanja, pucanja do detekcije pogodaka, imamo u jednom proizvodu – objašnjava nam Jukić. Ideju za igračku robota u obliku tenka dobio je još u osnovnoj školi u Imotskom zajedno s kolegom Antom Strinićem. Potaknuti neobičnom ljubavlju prema tenkovima, razgovarali su kako će jednog dana voziti svoja oklopna ratna vozila. Danas, desetak godina kasnije, Ante Strinić je diplomirani inženjer strojarstva, a istodobno i glavni 3D modelar njihova multidisciplinarnog startupa. "Iron Bull" okuplja 15-ak mladih ljudi, među kojima ima inženjera strojarstva, naftnog rudarstva, elektrotehnike, maketara, grafičkih dizajnera, ekonomista i raznoraznih drugih disciplina. Većina ih je u suvlasništvu startupa. Ideja za izgradnje prototipa, odnosno nastanka startupa, Jukić je dobio na zadnjoj godini fakulteta.

– Kako sam po struci naftni inženjer, a u vrijeme završavanja fakulteta situacija u naftnoj industriji nije izgledala posebno obećavajuće s obzirom na nisku cijenu nafte, uski krug kolega i prijatelja odlučio je pokrenuti nešto svoje s ciljem da ostanemo u Hrvatskoj. Tako se i rodio ovaj startup – ističe Jukić, dodajući kako je "Iron Bull Tanks" zamišljen kao igra robotima u obliku tenkova u stvarnom svijetu, po uzoru na popularne kompjutorske tenkovske igre "World of Tanks", "Armoured Warfare" i druge.

Naime, zadnjih godina real life gaming sve više cvate. Zasigurno ste čuli za "paint ball" ili pak "air soft". Jukić i Medić nas uvjeravaju da se njihov tenk ne razlikuje puno od toga, jer je doživljaj igranja itekako stvaran, samo što ne trčite po šumi i kamenjaru, kao u airsoftu, nego tenkom upravljate uz pomoć "botuna", baš kako bi upravljali i da se nalazite u pravom vojnom vozilu.

Mladom timu inženjera i kreativaca trebale su pune dvije godine i četiri prototipa kako bi došli do "savršenog" koji u sebi krije više od 300 mehaničkih dijelova izrađenih u 3D printeru. Veliki broj dijelova bilo je potrebno uskladiti kako bi svi radili u sinergiji i kako bi tenk uistinu "oživio". Pritom je trebalo i paziti da cijena igračke ne ode u nebo. Prototip koji je "Iron Bull" napravio je američki Heavy tenk iz 1944. godine, a izgledom je namijenjen, šale se naši sugovornici, odrasloj djeci.

– "Iron Bull Tanks" namijenjen je svim uzrastima, i djeci i odraslima, pod uvjetom da gaje ljubav prema ovoj vrsti gaminga i da osiguraju osnovne mjere sigurnosti zbog topa za izbacivanje plastičnih metaka – ističe Medić, koji je uz funkciju u startupu i suvlasnik te direktor tvrtke "Pulsar Laboratories" koja se bavi razvojem proizvoda potrošačke i namjenske elektronike.

Startup "Iron Bull" trenutačno je u fazi pripreme projektne dokumentacije za otvaranje prve igraonice za tenkove u svijetu, a trebala bi se nalaziti u Zagrebu.

– Zamislili smo da se naša igraonica sastoji od dvije tematske mape, "Sahara" i "Francuska 1944.". Igraonice će biti napravljene na površini od stotinjak kvadrata s objektima u mjerilu identičnom tenku, dakle 1:12. Na krajevima mapa nalazit će se uzvišenja s platformama na kojima će biti suprotstavljene ekipe. Naši korisnici će moći unajmiti tenkove i upustiti se u pravi tenkovski boj. Cilj svakog tima je pogocima u protivnička vozila uništiti njihove "živote" i ostati zadnji na bojnom polju – ističe Medić, dodajući kako, osim igraonice, poslovni model podrazumijeva i prodaju modela tenkova koje će krajnji korisnici moći koristiti u improviziranim igraonicama u okviru svojih domova diljem svijeta.

– Ako projekt uistinu u potpunosti ugleda svjetlo dana, nakon pokretanja masovne proizvodnje tenk će se moći nabaviti internetskom trgovinom ili u sklopu buduće zagrebačke igraonice. Njegova cijena u masovnoj proizvodnji, što znači tisuću i više komada, bila bi oko 500 do 600 dolara po komadu – nadovezuje se Jukić, objašnjavajući kako njihov tenk ima razne mogućnosti nadogradnje.

– Kako zaljubljenici u maketarstvo općenito vole dati svoj osobni doprinos krajnjem modelu, planirano je da osnovni model tenka bude "tabula rasa", tako da će ga svi moći vizualno ukrasiti prema osobnim preferencijama. Ponudit ćemo i mogućnost nadogradnje raznih softverskih rješenja, ali tako da ne naruše balans igre – govori Jukić dok ga propitkujemo postoji li mogućnost da se njegova igračka upotrebljava u neke druge svrhe, na primjer, baš vojne.

– Tenk koji razvijamo već dulje vrijeme je isključivo igračka i samo se u te svrhe može i koristiti. Iako posjeduje tehnologiju sličnu dronovima, morali bismo implementirati značajne promjene da bi se naš tenk mogao smatrati dijelom vojne tehnologije. Ako Hrvatska vojska pokaže interes za takav oblik suradnje, ne vidim razloga da se ne stavimo na raspolaganje – objašnjavaju nam momci koji nisu očekivali pobjedu na "Idea knockoutu", ali su joj se ipak potajno nadali.

Budimo iskreni, tko ide na natjecanje bez želje da bude najbolji...

– Natjecanje su nam preporučili brojni prijatelji i poznanici koji naš rad prate već neko vrijeme. Bilo bi neiskreno reći da se pobjedi nismo nadali, ali konkurencija je zaista bila impresivna. Naknadno smo doznali da su presudile nijanse. Sretni smo što su te nijanse ipak presudile u našu korist. Natjecanje se sastojalo od izlagačkog i prezentacijskog dijela, bilo je jako dinamično i iznimno kvalitetno organizirano – kaže Medić, koji željno iščekuje putovanje u Las Vegas, dok Jukić objašnjava što za njega znači izlaganje na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu.

– To je potvrda kvalitete dugogodišnjeg rada, a ujedno i nevjerojatna prilika pokazati što imamo i koliko vrijedimo na međunarodnoj sceni u gaming industriji. Nadamo se steći vrijedna iskustva te kontakte u cilju što uspješnijeg razvoja našeg projekta – zaključuje Jukić.

Svi zainteresirani za real life igru s tenkovima moći će to uskoro doživjeti u njihovoj budućoj igraonici u Zagrebu. Momci su nam kao jedan od planova komercijalizacije svog proizvoda spomenuli i mogućnost otkupa franšize za igraonice sa svim tehnološkim rješenjima "Iron Bulla". Mi se nadamo da će u svojim "ratnim igrama" uspjeti u Hrvatskoj i da neće imati potrebu tenkom krenuti u Irsku.


Pogađa cilj na udaljenost od 60 metara
Duljina ovog minijaturnog, ali ipak moćnog tenka je 55 centimetara, širok je 30, a visok 28 centimetara. Tenk pokreće elektromotor s gusjenicama, a trenutačno ima spremnik od deset projektila kalibra šest milimetara kojima može pogoditi cilj na udaljenost od 60 metara. Oklopno vozilo pokreću velike dronovske baterije koje su spojene na jedinicu za procesuiranje (CPU), odnosno na mali kompjutor koji upravlja svim njegovim karakteristikama. Ovaj minijaturni bojni stroj gotovo u cijelosti je izrađen od plastičnih dijelova napravljenih 3D printerom. Ispaljivanjem "metaka" nemoguće je uništiti drugi tenk, već je samo moguće softverski smanjiti životnu snagu koju drugo vozilo ima i na taj način pobijediti protivnika.

 

20. travanj 2024 00:11