StoryEditorOCM
Zadar plus"HAJDUČKA DEMOKRACIJA SE ISPLATI"

Evo kako je udruga Naš Hajduk surađivala sa zadarskim odjelom za sociologiju

Piše Iva Ivanac
14. listopada 2019. - 18:54
predavanje4-141019

Na zadarskom je sveučilištu u ponedjeljak održano predavanje u sklopu projekta "(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja" gdje je prikazana suradnja udruge Naš Hajduk i Odjela za sociologiju u Zadru.
Naime, zadarski Odjel za sociologiju je zajedno s Ekonomskim i Kineziološkim fakultetom iz Splita, Gradom Splitom, te udrugom Nogomet plus sudjelovao u europskom projektu udruge Naš Hajduk financiranog iz strukturnih i investicijskih europskih fondova.

Cilj projekta koji se održava od travnja prošle godine bio je razvoj tri nova programa mentorstva za društveno korisno učenje, a cilj Odjela sociologije bio je provedba sociološkog istraživanja na temu "Hajdučka demokracija se isplati", odnosno sudjelovanja građana (članova) u demokratskim procesima na primjeru sportskog kluba kao zajedničkog dobra.

Detaljni rezultati provedenog istraživanja bit će objavljeni 25. listopada u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zadar. Unutar rezultata sociološkog istraživanja, uz istraživački izvještaje napravljen je i dokumentarni film u trajanju od 68 minuta, a sve zajedno će biti ukoričeno u posebnu knjigu.

- Cilj je bio provesti što sveobuhvatnije istraživanje koje će poslužiti nama kao udruzi da dobijemo pregled na koji način navijači Hajduka vide djelovanje udruge Naš Hajduk prema pojedinim segmentima i da testiramo priču, odnosno primjenjivost modela participativnosti i demokratičnosti koju zagovaramo od svog nastanka na neka druga društvena područja jer nas se skoro uvijek promatra kroz područje sporta što je zapravo možda i najmanje važno za naše djelovanje, kazao je Darko Čoh, voditelj europskog projekta dodajući kako je sociološkog istraživanje bilo važno jer se paralelno odvijalo i snimanje dokumentarnog filma koji ne sadrži direktno prikupljene podatke istraživanja, ali se u dosta stvari nadopunjuju jer je dokumentarni film svojevrstan uvod u ovu priču i trebao bi djelovati motivirajuće na sve koji ga pogledaju, kako bi spoznali tko su zapravo navijači Hajduka i što oni znače u životu kluba te izvan njega.

Uz održane edukacije na temu društveno korisnog učenja i kreiranja programa mentorstva u Splitu i u Zadru, održana je i edukacija o tome kako uklopiti rezultate sociološkog istraživanja u dokumentarni film. Udruga Naš Hajduk i zadarski Odjel sociologije zajedno su dizajnirali upitnik te su za provedbu istraživanja koristili e-mail kampanju. Organizirane su i fokus grupe za potrebe istraživanja gdje je najveću pomoć ponudio i zadarski student sociologije Hrvoje Pašalić koji je na predavanju dobio i zahvalnicu za sudjelovanje u projektu.

- Rezultatima provedenog istraživanja dobili smo artikulaciju navijačkog stava koji ide malo dalje od klasičnih instrukcija koje postoje u javnoj sferi. Rekao bih da se puno toga napravilo u kratkom razdoblju s iznimno limitiranim sredstvima i resursima, osobno sam zadovoljan, a vidim mogućnost i prostor za širenje jer bi rezultati svakako bili zanimljiviji i konzistentniji, kazao je zadarski sociolog Krešimir Krolo koji je nedavno postao član Nadzornog odbora splitskog Hajduka.

- Suradnja s udrugom Naš Hajduk išla je glatko i ovim putem ih pohvaljujem na predanom trudu i radu. Istraživanje je otkrilo jako puno zanimljivih podataka, a sve možete saznati na predavanju u Gradskoj knjižnici, zaključuje sociolog Krolo.

 

16. travanj 2024 14:57