StoryEditorOCM
Zadar plusXXL FOTO: ZORAN KATIĆ IZ STARIGRADA IMA PLAN

S vrhunskom njemačkom ekipom pripremam projekt "Hrvatska - zemlja Winnetoua", kojim ćemo dovesti na tisuće posjetitelja i povezati naše nacionalne parkove!

22. listopada 2019. - 15:40

Zoran Katić, vlasnik obiteljskog hotela i restorana "Vicko" u Starigradu, ima ozbiljan plan kako oživiti projekt "Winnetou" kao turistički brend u podvelebitskom području.

Kao što je poznato, šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije od 1963. do 1968. godine, u Hrvatskoj su se snimali filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, nastali prema romanima Karla Maya, njemačkog pisca koji je svojim pripovijestima osvojio milijune čitatelja, osobito u Njemačkoj, koja je nakon poraza u Drugom svjetskom ratu morala ponovno graditi vlastiti identitet u novom svjetskom poretku. Filmovi o Winnetouu, nastali u koprodukciji "Rialto filma" iz Berlina i "Jadran filma" iz Zagreba, u Njemačkoj su postali najgledaniji filmovi svih vremena, a ono što je ostalo urezano u pamćenje generacija Nijemaca i drugih gledatelja širom svijeta upravo su prelijepe lokacije na kojima su filmovi snimani.

Za mjesta snimanja izabrana su upravo hrvatska područja: NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, PP Velebit (Tulove grede, prijelaz Prezid), Park prirode Vransko jezero, mjesta Modrič, Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš, zatim rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i drugi, koji su izvanredno "odglumili" Divlji zapad i domovinu Winnetoua. Čak sedam od ukupno 11 filmova iz serijala o Winnetouu snimano je u neposrednoj blizini Starigrada-Paklenice, koji je kroz godine postao omiljeno odredište zaljubljenika u romane Karla Maya i filmove o Winnetouu, a prekrasna mjesta snimanja su i danas sačuvana u svoj svojoj ljepoti.

Vizija za razvoj

Ipak, priča o Winnetouu nije dovoljno iskorištena u turističkom smislu, pa je Zoran Katić prije 14 godina s ekipom iz Njemačke, u njihovoj produkciji, pomogao snimanje fun-filma o novom Winnetouu. Dosta toga je i sam, vlastitim novcem financirao jer, kako kaže, ima viziju kako od Winnetoua i s Winnetouom napraviti turističku priču koja može biti zamašnjak razvoja ne samo podvelebitskog i zadarskog područja, nego i puno šire, od rijeke Cetine sve do Plitvičkih jezera.

Njemačka ekipa s kojom surađuje vrhunski su zabavljači. Oni rade u velikom vestern-gradu u Njemačkoj koji se zove Pullman City, gdje se održavaju predstave uživo za stotine tisuća posjetitelja tijekom čitave godine. Posao koji rade nezamisliv je za naše pojmove, a na čelu ekipe je čovjek naših korijena, Ivica Zdravković, rodom iz Posušja, koji od djetinjstva živi u Njemačkoj. Prošle godine su u Pullman Cityju napravili Winnetou pozornicu i za tri mjeseca ostvarili 450 tisuća posjetitelja, samo zbog Winnetoua. Zdravković je izabran za "nasljednika" Pierrea Bricea, francuskoga glumca koji je utjelovio legendarni lik indijanskog poglavice Winnetoua.

– Moja ideja je bila, s obzirom da su svi filmovi o Winnetouu snimljeni u Hrvatskoj, pretežno na Paklenici, Zrmanji, Krki, Plitvicama, Cetini i jedan dio na Učkoj, da povežemo nacionalne parkove kao "zemlju rođenja Winnetoua". Zdravković je inače profesionalni kaskader koji je snimao u brojnim filmovima, a sad se profilirao kao Winnetou u ovoj našoj priči. Ideja je da to sad dignemo na višu hrvatsku razinu. Turistička zajednica Starigrada već nam je dala potporu i napravljene su karte Winnetoua što se sve može pokazati i obići, ali to smo radili lokalno. Veliki broj klubova ljubitelja Winnetoua u Njemačkoj astronomski se povećao, a imaju i potporu njemačke države. Dugo to nisam znao, ali Njemačkoj je trebala pozitivna energija poslije Drugog svjetskog rata. Razvijao se tada i televizijski medij oko kojega je trebalo obitelji posjesti za stol. A okupio ih je Winnetou. I mi smo došli sad u tu poziciju da s našom djecom više ne komuniciramo normalno, stalno smo na mobitelima... Ako je to njemačka država prepoznala, to onda treba i nama. Već dvije godine radim na tome, a u tome mi jako puno pomaže i Šime Klarić iz hotela "Sveti Mihovil" na Cetini. Imali smo sastanke s Turističkom zajednicom, načelnikom i svim ljudima iz Starigrada koji bi mogli biti uključeni u taj projekt. Njemački producent izdaje i časopis u Njemačkoj i tu se vrti jako puno novca. Dao sam im ideju, što su oni prihvatili, kad dođu u travnju iduće godine, da obiđemo sve lokalitete i pripremimo ih za snimanje još jednog "Winnetoua", kojim bismo zapravo počeli s realizacijom sveobuhvatnog projekta "Zemlje Winnetoua". Vremena su se promijenila od 1967. godine.

Novi lokaliteti

Na Tulovim gredama, u Docu, vidi se stup od struje, on se može tehnologijom izbrisati, ali to nije to. Dosta je lokaliteta zaraslo, promijenilo se... Zbog toga smo tražili i neke nove lokalitete, a jedan od idealnih je Veliko Rujno, koje njemačkoj ekipi paše. Ideja je da se pokušamo ujediniti, predstavimo projekt Hrvatskoj turističkoj zajednici, da ih dočekamo i odvedemo na lokalitete, a pritom objedinimo i sve naše snage koje mogu dati ruke projektu, kao što je recimo "Buffalo Bill City" u Vrsima. Potrebno je da se svi povežemo, da dobijemo preko Ministarstva turizma dozvole da možemo snimati na svim lokalitetima i da se napravi jedan propagandni film o vezi nacionalnih parkova kao "Zemlje Winnetoua". Mnoge grupe dolaze u Hrvatsku radi nacionalnih parkova i vraćanja prirodi. U Njemačkoj i starije i mlađe generacije vrlo dobro znaju o Winnetouu i Hrvatskoj. Došao sam u završnu fazu da napravim pripremu za travanj. Već smo počeli tražiti ljude koji su sudjelovali u filmu prije 14 godina. Napravljeno je nekoliko intervjua, kako bi se kroz propagandni film i časopis prikazalo kako je Hrvatska zemlja Winnetoua i kako je tu sve počelo – kaže Zoran Katić, koji ulaže golemu energiju da unaprijedi projekt Winnetoua.

Njemačka ekipa ima čak i svoju turističku agenciju, ali žele da im u Starigradu bude baza, da imaju potrebnu potporu, kako bi mogli Nijemce dovoditi na originalne lokalitete gdje su se snimali filmovi, a to su naši nacionalni parkovi.

– U travnju se, dakle, okuplja velika ekipa producenata i ljudi okupljenih u projekt iz Njemačke, ja ću im biti domaćin i opet veliki dio sam financirati, kako bismo odredili što im sve točno treba. Oni će do tada pokušati napraviti videoklipove koje će mi poslati za mjesec dana. S tim ću klipovima otići u zadarsku Turističku zajednicu, a u dogovoru sa Šimom Klarićom pokušat ćemo ostvariti i suradnju s Udrugom obiteljskih hotela. Cilj je napraviti projekt na razini Hrvatske, kako bi se kroz zajedničko oglašavanje povuklo sredstva i privuklo taj značajan dio njemačkog tržišta u vrijeme koje nam je najzanimljivije, a to je predsezona i posezona – ističe Katić, dodajući kako više nema vremena za čekanje.

– U Hrvatsku u travnju stiže ekipa koja može dovesti značajan broj gostiju iz Njemačke na temu Winnetoua, koja želi povezati tu priču s nacionalnim parkovima i prirodnim ljepotama Hrvatske, a na nama je hoćemo li u svemu tome pokupiti vrhnje ili ne. Veliki dio priprema financirat ću sam, ali nakon toga bit će potrebno uvezati sve snage. Vidim se u tom projektu i već sad prodajem programe i obilaske programa Winnetoua, radim s gostima koji obilaze uz pratnju profesionalnog vodiča lokalitete snimanja filmova, i to džipovima ili brodovima Zrmanjom. U Njemačkoj oni imaju dva puta godišnje konvenciju Winnetoua, a nama u prilog ide i to što imamo muzej Winnetoua u hotelu "Alan", gdje su boravile prve filmske ekipe koje su snimale 60-ih te filmove – kaže Katić.
Iako u Starigradu postoji program obilaska "Winnetou", mi do sada u postotku od te priče nismo uzeli ni 20 posto od mogućnosti.

Hrvatski brend

– Cilj je dignuti to na hrvatsku razinu, da to bude hrvatski brend, kao "Zemlja Winnetoua". Potrebno je snimiti propagandni film u kojemu bi akter Winnetoua prošao sve parkove prirode i nacionalne parkove, od Cetine do Plitvica, kako bismo te lokalitete pretvorili u razloge dolaska u predsezoni i posezoni – ističe Katić, te nastavlja:

– U Gorskom kotaru postoji grad napravljen kao kaubojski, kod Fužina. U Lici postoji ranč konja... Želim sve to uvezati u jedan program i onda dignuti najprije na županijsku razinu, jer na lokalnoj smo to već postigli, a onda na razinu države. Mislim da je sazrelo vrijeme da mi od toga nešto imamo, a zapravo nam je sve dano. A sve je opet tu povezano: i rafting, i šetanje po Velebitu, obilasci džipovima, brodovima... U pripremi za travanj dogovorili smo se da ćemo i scene u špiljama snimati u špilji Modrič. Sve imamo, samo to trebamo iskoristiti, da i mi i naša djeca od toga imamo koristi – zaključuje Zoran Katić.

 

Pullman City - turistička destinacija

Njemački kaubojski grad Pullman City postoji u Bavarskoj kao turistička destinancija za sve ljubitelje vesterna, a programi koji se tamo nude, kao i kulise i scenografije predstava, nevjerojatne su. Prije godinu dana u tom je gradu ekipa producenata i glumaca aktivirala "Winnetoua", ali "živu" predstavu poput snimanja filmova, s konjima i raznim ostalim rekvizitima. Nakon određenog vremena za te dane podigli su 50 posto više posjetitelja i u tri mjeseca su imali 450 tisuća posjetitelja isključivo na predstavama "Winnetoua", što im je postao udarni program za prodaju. Prošle su godine samo u pozornicu uložili milijun eura. Pedeset godina nakon snimanja Winnetou je još uvijek "živ", ne samo kod starijih, nego i kod mlađih Nijemaca...
26. travanj 2024 22:01