StoryEditorOCM
Zadar plusSVJETSKI USPJEH DŽINA KOJI SE "KUHA" U ZADRU

"Dubrovnik Republic Gin" osvojio prestižnu nagradu na World Gin Awards 2019!

Piše M. Kalajžić
24. listopada 2019. - 00:15
gin10-070618a

Kad su dvojica prijatelja iz Austrije Mario Matošević i Marcus Weischoff lani iz Zadra najavili da će njihov džin Dubrovnik Republic osvojiti svijet – nisu se nimalo šalili. Zadarski džin dobio je prestižnu nagradu na svjetskom natjecanju džinova World Gin Awards 2019 za najbolji džin iz Hrvatske u zahtjevnoj kategoriji taste winners – London Dry Gin!

Osim toga, Dubrovnik Republic ove godine s puno optimizma putuje u daleku Californiju u Ameriku, na natjecanju Craft Distillers Spirits Competition. Zadarski džin jedinstvene recepture odabran je kao službeni džin natjecanja Grand Gourmet 2019. koje se upravo održava u Makarskoj. To je posebno priznanje za Dubrovnik Republic Gin jer na natjecanje dolazi dolazi Mario Hofferer, dvostruki svjetski prvak u koktelima i nositelj titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, uz to i petostruki austrijski državni prvak.

Lani je pak Dubrovnik Republic Gin koji se "kuha" u zadarskoj destileriji kao dalmatinski craft džin, osvojio zlatnu medalju na 4. međunarodnom ocjenjivanju kvalitete jakih alkoholnih pića ISCRO 2018., koje je u Zagrebu organizirala Gospodarsko-interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH), pa se poduzetnička priča iz Zadra već u samom startu može ocijeniti – iznimno uspješnom. Što je to posebno u zadaraskom džinu posebno, što u tako kratkom vremenu osvaja istančana nepca svjetskih ocjenjivača i ljubitelja džina?

- "Tajna" je u četiri sastojka. Kao temelj tradicionalnog, londonskog stila, za suhi gin koristimo borovicu vrhunske kvalitete. A borovica iz Zadra među najboljima je u svijetu što je potvrđeno još 1937. godine. Uzgaja se na padinama planine Velebit, savršen je spoj sunca, vjetra i hladnih noći što čini miris naše borovice doista jedinstvenim. Drugi sastojak je dubrovačka ljuta naranča s Elafitskog otočja u dubrovačkom arhipelagu koja našem ginu dodaju jadransku svježinu. Treći originalni sastojak je – motar, koji je na pučini bio glavni izvor vitamina C na jedrenjacima Dubrovačke Republike koji su putovali na brojne trgovačke i diplomatske misije. Motar unosi Jadran u naš gin - ima okus poput mirisa bure. Četvrti bitan sastojak je smilje, ljekovito bilje i sastojak parfema, koji je koristilo dubrovačko plemstvo u kremama i losionima za zavodljive mirise, a nalazi ga se i u najstarijoj ljekarni u Europi otvorenoj 1317. godine u Dubrovniku. Smilje obavija ostale sastojke baš kao što jugo grli dalmatinske noći. Uz to je važna i stonska sol koje dodajemo samo nekoliko zrna ginu - ali kada i zašto ostaje naša tajna, te voda sa izvora rijeke Une koju su još stari Rimljani otkrili, a dopire iz dubine od 286 metara odakle teče tjednima kroz geološke formacije prema površini, te naš džin "smiruje" na moćnih 47 posto alkohola – poručuju njegovi tvorci Marcus i Mario.

Za njihov dalmatinski džin iz Zadra, sigurno će se još čuti.

19. travanj 2024 01:39