StoryEditorOCM
Zadar plusPRVI PUT U POVIJESTI ZADARSKOG KAZALIŠTA

Predstava "Kabanica" glumačke udruge Drama Plus nominirana za prestižnu nagradu!

Piše Matea Gugić
12. studenog 2019. - 19:20
vinko_radovcic4-271112

- Iskreno, ja još ne mogu vjerovati - uz široki osmijeh priznaje Vinko Radovčić, 34-godišnji redatelj kojem je jučer stigla sretna vijest da je njegovo uprizorenje Gogoljeve Kabanice” nominirano za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini! To je prvi put u povijesti da je jedna zadarska predstava nominirana u ovoj kategoriji, čime je njezin značaj još i veći.

- Nevjerojatan je osjećaj stajati uz najveće kazališne kuće, uz Gavellu i HNK Osjek, koji su nam izravni konkurenti za ovu nagradu. Od sveg srca bih želio da baš ta nagrada konačno stigne i u Zadar jer je ovaj grad, i svi njegovi glumci, to zaslužio. Još k tome što se nagrada dodjeljuje 24.11., baš na dan grada Zadra, pa to bi bilo gotovo pa sudbinski- ističe Vinko koji je još pod velikim dojmom poziva predsjednika komisije Hrvatskog društva dramskih umjetnika, redatelja Ozrena Prohića, koji je zajedno sa svojim kolegama, Zrinkom Kurtak Turalijom i Adamom Končićem pogledao treću izvedbu „Kabanice”.

- Oni su imali zaista zahtjevan zadatak, morali su pogledati čak 70 predstava diljem Hrvatske koje su bile prijavljene za Nagradu. Kad su stigli u Zadar, imali su tri rezervirana mjesta između stotinu mladih srednjoškolaca. Nakon predstave iskreno su mi čestitali i na licima sam im vidio da su oduševljeni predstavom, ali još više odazivom tih mladih ljudi. Ozren je kratko komentirao: „Pa što je ovo??”, a zatim je priznao da ni na jednoj od tih 70 predstava nije vidio toliko djece koja sjede po stepenicama da bi pogledali jednu predstavu – govori Vinko ponosno, dodajući kako je zapravo to njegov najveći uspjeh.

- Da, nagrada bi bila kruna ovog mukotrpnog rada, ali stvoriti mladim ljudima naviku odlaska u kazalište, otkriti im ljubav prema tim daskama, to je ono zbog čega sve ovo i radim. „Kabanica” je, nakon „Krležijane” i „Životinjske farme”, treća predstava iz ovogodišnjeg kazališnog programa Drame plus pod nazivom „Lektira na sceni” koje je sam osmislio kako bi svojim mladim glumcima iz Drame Plus pružio nezaboravno iskustvo glume i pripremio ih za akademije, a svim srednjoškolcima dramaturški približio, njima „dosadna i teška”, školska djela. Mene su nakon te treće izvedbe „Kabanice”, zvali razni profesori kako bi mi zahvalili jer su djeca nakon toga željela čitati i raspravljati o Gogolju! Ima li većeg priznanja od tog?! - uz široki osmijeh ističe Vinko, kojeg je glavni glumac Lovro Ivaković, doslovno nagovorio da predstavu prijave za Nagradu.

- Svih šest glumaca živjelo je kod mene to razdoblje dok smo pripremali i izvodili predstavu. Jedno jutro kaže meni Lovro kako on ima osjećaj da je ova predstava stvarno posebna i da je treba prijaviti za Nagradu hrvatskog glumišta. Ja sam se samo glasno nasmijao i rekao mu da nije normalan. On me uzeo za ruku i dovukao do kompjutera i rekao: „Vinko, ajmo! Ispunit ćemo zajedno obrazac, nemamo što izgubiti!” Koliko je samo bio u pravu... - priznaje prisjećajući se gotovo spontanog trenutka otvaranja jedne nove stranice za zadarsku kazališnu scenu.

Istaknuo je kako je ovo prvi put da je radio s ovoliko mladih profesionalnih glumaca i kako su, stvarajući ovu predstavu, svi učili putem i ostavili velik dio sebe.

- Predstava je nastala u rekordnom roku od 25 dana, ali smo se unatoč tom kratkom roku često borili sa svim mogućim problemima. Čak i s dramatizacijom, i sa samom vizijom koja se kroz proces stalno mijenjala. Ali upravo se po tome vidi da je predstava organska, da je poput živog organizma te da smo svi imali „svoje prste” u tome. Posebice Lovro koji se u potpunosti poistovjetio sa svojim likom Akakija Akakijeviča, jer je u stvarnom životu prolazio slične stvari. Bio je to jednostavno velik izazov jer predstava traje sat vremena, a ima četiri stranice teksta – pojasnio je Vinko dodavši kako je njemu kao redatelju iznimno drago vidjeti glumce koji uživaju igrajući ovu predstavu.

- Ova nominacija je prije svega pokazatelj da se bez rođačkih veza, članskih iskaznica i hrpe novaca, entuzijazam i strast ipak prepoznaju i da u konačnici. Ovo će sad zvučati patetično, ali ljubav prema onome što radiš pobjedi sve prepreke koje ti se nađu na putu – zaključio je Vinko.
 

 Pojedinače nagrade imamo, može li i ona za predstavu u cjelini stići u Zadar?
U Zadar je do sad stiglo nekoliko nagrada koje je dodijelila struka. Bilo je to za predstavu „Michelangelo”, zadarskog Kazališta lutaka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju pod palicom Dražena Ferenčine, dok je poznata zadarska glumica Jasna Ančić nagrađena za najbolju žensku ulogu u predstavi "Ostavljam te". Kazalište lutaka također ima nagradu HG za Robinzona u režiji Sunny Sunninskog, a Sanja Grgina za glumačko ostvarenje u šest predstava, poput Aladinovaće čarrobnaće svjetiljke te nominaciju za Kosjenku u predstavi Regoč. 
Hoće li i možda i ova prestižna nagrada za predstavu u cjelini stići u Donatov grad, baš na njegov dan?
Mladi vape za mjestom pod "kluturnim suncem"
- Mislim da smo s „Lektirom na sceni” postigli nešto iz čega mnoga kazališta u Hrvatskoj mogu učiti. Stvorili smo novu generaciju gledatelja, onih mladih, koji do jučer nisu znali pronaći svoje mjesto u kazalištu, a kamoli da su ikad pogledali neku predstavu. Mislim da je do sada postojala jedna „rupa” između HNK i Kazališta lutaka, jer su gledatelji bili, ili djeca, ili umirovljenici. Mladi, za koje je iznimno važno da ih usmjerimo u kulturu, nemaju svoje mjesto pod tim „kulturnim suncem”. Uz to, pružili smo mladim talentiranim ljudima, zaljubljenicima u glumu, da se ostvare na tom polju i slijede svoje snove, poput upisa na akademiju – rekao je Vinko, posjetivši da se čak četvoro polaznika njegove Drame Plus upisalo na Akademije, Lara Nekić, Luka Knez, Domagoj Ikić te Laura Čerina.
25. travanj 2024 22:32