Koliko vina od iste autohtone sorte grožđa, pošipa, mogu biti različita, a opet svako na svoj zanimljiva i visoko kvalitetna ispričao je u utorak navečer na mini radionici u svom darovnom dućanu, zapravo butiku vina u centru „Supernova“ Pegi Strgačić, vlasnik zadarske tvrtke „Green Side“.
Strgačić je radionicu priredio za relativno malo društvo zadarskih ugostitelja, vinara i ljubitelja vina. Oni su degustirali pošipe proizvedene u šest vinarija, najviše, naravno iz južne Hrvatske, te jedne zadarske: „Mili“ (Rozić) s Pelješca „Volarević“ iz Metkovića, „Saint Hills“ s Pelješca, „Bačić“ s Korčule, „Stina“ s Brača i „Degarra“ iz Zadra. I stvarno, tek se na ovakvoj degustaciji mogu uočiti značajne razlike između pojedinih vina iste sorte. Drugačija su čak i po osnovnim obilježjima: voćnosti, mineralnosti, slanosti, kremoznosti, prisutnosti kiselina i šećera, a kako je Strgačić rekao „neka su od njih više 'zimska', a neka više odgovaraju ljeti“. Dok se neki od predstavljenih pošipa sjajno spajaju sa sirevima, drugi su bolji s ribom ili čak janjetinom itd.
- Međutim, zajedničko svim tim pošipima jeste da su vrhunska, ali da i pokazuju kako je svaki od ovih vinara pronašao svoj put, nešto po čemu se razlikuje od drugih – rekao je Strgačić. – Što, opet, znači da hrvatsko vinarstvo ide snažno naprijed, razvija se u sve višu razinu kvalitete. Nema razloga da više pričamo o stranim vinima, imamo mi svoje autohtone sorte i vrhunske vinare što pokazuju ova, tako različita, a vrhunska vina.
Strgačić, inače, u svojoj dobro opremljenoj trgovini drži isključivo vina hrvatskih vinara, a na policama trgovine su i hrvatska maslinova ulja te niz drugih delikatesa među kojima smo, kao novost, pronašli i teglice s filetima slanih srdela te slanih i mariniranih inćuna tvrtke „Pelagos“ u suvlasništvu generala Ane Gotovine, nove proizvode koje još nismo vidjeli u drugim trgovinama.