StoryEditorOCM
Zadar plusDOLAZAK NA IZVEDBU NAJAVIO I SLAVKO ŠTIMAC

Zadarski lutkari rade 'Vlak u snijegu', u režiji Dražena Ferenčine!

Piše L.B.
13. studenog 2019. - 16:15

- S obzirom da u Zadru nema ni vlaka ni snijega, baš je logično da na kazališne daske postavimo predstavu „Vlak u snijegu“ – našalio se zagrebački redatelj Dražen Ferenčina u srijedu u dvorani Kazališta lutaka Zadar, gdje režira predstavu prema svima dobro znanom dječjem romanu Mate Lovraka.

- Generacije su odrastale uz taj roman, a kasnije i uz film koji je snimljen 1976. godine sa Slavkom Štimcem u ulozi Ljubana. No, dakako da nas ne opterećuju nikakva ranija uprizorenja ove genijalne priče, tim više što nikada nije postavljena ni u jednom lutkarskom kazalištu u Hrvatskoj, a koliko znam ni u kazalištima za mlade – rekao je Ferenečina, koji je najavio zadarsku premijeru „Vlaka u snijegu“ u petak, 15. studenog, u 19 sati. Predstava će biti odigrana i prvu nedjelju ujutro nakon premijere, u redovnom terminu.

Veliki dio glumačkog ansambla zadarskog Kazališta lutaka angažiran je u ovoj predstavi, kojom će ujedno glumica Tamara Šoletić proslaviti 30 godina umjetničkog rada u Kazalištu lutaka Zadar.

- Osobito mi je drago da proslavljamo upravo s ovom pričom, jer prema njoj svi imamo emociju. Uz to, režira ju Dražen Ferenčina, redatelj s kojim smo radili kultnu predstavu „Michelangelo Buonarroti“. Ferenčina, iako inače dramski redatelj, je nakon „Michelangela“ kazao da se u životu najviše približio umjetnosti kada je u Zadru radio tu predstavu – kazala je Tamara Šoletić.

Istaknula je da zajedništvo, empatija i solidarnost obilježavaju ovu predstavu, upravo one vrijednosti koje sve više nedostaju u društvu, što je dodatni razlog da se pogleda zadarski „Vlak u snijegu“.

Uz Ferenčinu, redateljski dio napravila je i glumica Vjera Vidov, a mladom Gabrijelu Periću, koji je tek završio glumu i lutkarstvo na  Akademiji u Osijeku, ovo je prva uloga na kazališnim daskama.

- Priključio sam se zadarskom Kazalištu lutaka i ovo mi je prvi projekt. U predstavi igram Peru, znamo da je on drugačiji i da bi želio biti vođa iako mu to ne polazi za rukom. On dugo ne posustaje, no ipak dolazi do saznanja da ne može sâm protiv svijeta i da mora odrasti, što zapravo znači prilagoditi se zajednici, ma kakva ona bila – kazao je Gabrijel Perić.

Alen Čelić, koji je u predstavi zadužen za scenski pokret, naveo je da bi i školski pedagozi, a ne samo djeca, trebali pogledati predstavu, s obzirom da se njezine poruke mogu dobro iskoristiti u radu s djecom.

Dramatizaciju potpisuje Filip Jurjević, Zadranin koji na zagrebačkoj Akademiji studira dramaturgiju.

Glazbu je radio Igor Karlić, a u predstavi igraju Juraj Aras, Dominik Karakašić, Gabrijel Perić, Sanja Grgina, Irena Bausović Tomljanović, Gabrijela Meštrović Maštruko i Tamara Šoletić.     

Redatelj Ferenčina rekao je da je na premijeru pozvan i Slavko Štimac, Ljuban iz nekadašnjeg filma „Vlak u snijegu“, danas 59-godišnjak.

- Bilo mu je žao što u vrijeme zadarske premijere ima druge obaveze, no svoj dolazak je najavio na jednu od izvedbi – kazao je Ferenčina.

25. travanj 2024 17:26