Sutra, u četvrtak, u Francuskoj, ali i u drugim vinarskim zemljama, slavi se Dan beaujolaisa, mladog, tek fermentiranog vina. Beaujolaisov dan obilježava se u Francuskoj trećeg četvrtka u studenom vatrometima, glazbenim feštama, gozbama i festivalima, a prema francuskom zakonu, vino se pušta na kušavanje i ispijanje minutu iza podne, samo nekoliko tjedana nakon što je ubrano grožđe.
Zabave u slavu mladog vina koje se u tom ranom stadiju ispija samo do Božića, održavaju se u Francuskoj u cijeloj zemlji, a atmosferu tog francuskog običaja ove godine će Zadar donijeti Restoran „Kornat“.
Kulinarska ekipa „Kornata“ pripremila je za sutra prave francuske sljedove jela: paštetu od guščje jetre na gelu od malina s crostinima od crnog i bijelog sezama, raviole punjene mesom koke faraonke i crnim tartufima s pjenom od tartufa na gelu od prosecca, zelene tagliatelle s guščjom jetrom i tartufima, pačja prsa i guščju jetru s kremom od celera i hrena te za kraj vrući zavajon od prošeka sa sladoledom od vanilije.
Za ovu prigodu u „Kornatu“ će se služiti beaujolais noveau poznatog francuskog vinara iz Burgundije Georgesa Duboeuffa, ali i mlado vino zadruge „MasVin“. I tartufi će biti izvorno iz zadarskog kraja, iz zalihe tartufara Ivice Mataka.
Cijena cijelog menija je 320 kn, ali se svako jelo može naručiti i posebno, a cijena Georges Duboeuff beaujolais noveau je 150 kn.Fešta počinje u podne i minut i traje cijeli dan.