StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: JUČER U HNK ZADAR POVODOM DANA GRADA

Projekcija fotografija Miroslava Milića iz slavnih dana zadarske košarke

Piše AVŠ
24. studenog 2019. - 10:45

Za dan grada, baš u vrijeme kada pada rođendan dvojice najslavnijih zadarskih košarkaša, Kreše Ćosića i Pina Gjergje, u Zadru je održana jedinstvena projekcija.

Miroslav Milić, Zadranin koji je nedavno oduševio organizacijom “pira nad pirevima”, na koji je pozvao sve mladence kojima je svirao na vjenčanju tijekom svoje duge muzičke karijere, organizirao je projekciju fotografija najvećih i najpoznatijih zadarskih košarkaša koje su nastale u vremenskom razdoblju od 1974. do 1979. godine.

Najveća je vrijednost ove izložbe činjenica da su fotografije amaterske i da ih je Milić sam snimao fotoaparatom kojega je sebi poklonio kad je završio s karijerom pomorca. Riječ je o tristotinjak fotografija koje su nastale u tih pet godina prošloga stoljeća, u vrijeme najslavnijih i najponosnijih dana zadarske košarke.

Želja da ih izloži javnosti u Miliću tinja već neko vrijeme, a sada je, kaže, konačno došlo pravo vrijeme jer se puno toga poklopilo.

- Nakon našeg grada, dan kasnije, 24. studenog, rođendan slavi veliki Pino Giergia, a 26. studenog naš nikad prežaljeni Krešo Ćosić. Nema ljepše obljetnice za podsjetiti na te slavne dane i godine kada smo živjeli i disali zadarsku košarku. Volio bih i da mladi vide kako se trud uvijek isplati, da Zadar vrati mjesto koje mu i pripada u košarkaškom svijetu.

Baš ova projekcija može im biti motiv za uspjeh – kaže nam barba Miro koji sve fotografije vjerno čuva u svojim legendarnim bilježnicama. Nakon projekcije želio bi organizirati i prodajnu izložbu ovih fotografija, a sav prihod išao bi za neku od zadarskih udruga.

 

 

24. travanj 2024 11:54