StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: BAZEN S VODOPADOM, JACUZZI UKOPAN U BALKON I KAMIN OD DVA METRA

Pogledajte kako izgleda luksuzna vila Calma u Starigrad Paklenici

Piše Ana Vučetić Škrbić
29. studenog 2019. - 10:05
01- Naslovna

Može li moderna arhitektura dobro funkcionirati u tradicionalnom okruženju? Itekako može! Priča o kući koju vam donosimo u ovom broju, vila “Calma” u Starigradu Paklenici, najbolji je primjer kako spoj suvremenog stila i izvornog dalmatinskog ambijenta može biti iznimno uspješan, u isto vrijeme atraktivan i funkcionalan.

Ova ljepotica fantastičnog dizajna smještena je samo 35 metara od mora, u okruženju gdje mitska planina Velebit pokazuje svu svoju raskoš. S jedne strane kuće pruža se fantastičan pogled na more, a s druge na Velebit i Nacionalni park Paklenica. Na pola puta između kamena i mora, luksuzna moderna vila od 250 četvornih metara savršeno se uklopila u ovo ambijentalno okruženje, ne gubeći pritom ništa od svoje atraktivnosti.
Iako je gradnja trajala od svibnja 2017. do kolovoza 2018. godine, investitor i vlasnik Stipe Katić priznaje nam kako je od ideje do realizacije ovog modernog zdanja prošlo više od pet godina.

Sve je promišljeno

– Prvo idejno rješenje imali smo u rukama još 2013. godine, ali prošlo je dosta vremena u traženju projektanta s kojim ćemo naći zajednički jezik. I našli smo Natašu Josipović iz Arhitektonskog studija “Tobis”, cijelo vrijeme projekta komunikacija je bila odlična, a finalnim smo proizvodom prezadovoljni. U ovakvim situacijama, kad vam je bitno da rezultat bude savršen i točno onakav kakav ste zamislili na početku, rokovi nisu presudni – kaže nam 36-godišnji Stipe, koji je kao pomorac imao priliku dosta putovati i nagledati se fantastičnih primjera suvremene arhitekture.

– S vremenom se tako rodila ljubav prema arhitekturi i ogromna želja da u svojem kraju napravim nešto što će biti prepoznato i puno šire. Premda je Starigrad skloniji tradicionalnijem pristupu arhitekturi, mojoj odluci u prilog je išlo i stanje na tržištu, odnosno potražnja u turizmu, gdje su baš ovakve vile iznimno tražene – govori nam Stipe.

Ako bismo ovu kuću trebali opisati u dvije riječi, minimalizam i luksuz najbliže su tom najkraćem opisu. Međutim, vila “Calma” istovremeno je kuća u kojoj je svaki detalj pomno osmišljen, počevši od samog imena koje, ne slučajno, asocira na bonacu, zatišje pred buru, mirno more...

Dok se na gornjem katu nalaze četiri spavaće sobe, u prizemlju kuće smješten je otvoren prostor koji objedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, a taj dio interijera spretno je povezan s eksterijerom kojim dominira bazen s vodopadom na površini od 40 četvornih metara. Uz ono što se uočava na prvu, poput grijanog bazena, kamina od čak dva metra, jacuzzija ukopanog u balkon na gornjoj terasi s kojega pogled puca na Velebitski kanal, bio-saune ili kabine za sunčanje, na ovoj je kući još puno elemenata luksuza koji iskusnom oku neće promaknuti.

Tu su svi “must have” dizajnerski komadi koje jedna suvremena kuća mora imati, poput sofe FlexForm, koja dominira prostranim dnevnim boravkom, ili ulazna “pivot” vrata visine tri metra, koja teže gotovo stotinu kilograma i svojom impozantnošću ostavljaju bez daha. Sva sobna vrata također su rađena od poda do stropa, a vrlo efektne “frameless” staklene klizne stijenke kući daju dodatnu dozu modernizma i elegancije. Sve unutrašnje staklene površine napravljene su od “ultra clear” stakla, čistog izgleda i visoke svjetlosne propusnosti, bez specifičnog zelenkastog tona. Na balkonima je brazilska tikovina, otporni drveni materijal zlatnosmeđe boje koji se dostojanstveno može nositi s podvelebitskom burom i solju.

Posebna je priča, kaže nam Stipe, kamen kojim je kuća obložena, a potraga za idealnim materijalom bila je duga i nepredvidljiva.

– Prošao sam sve kamenolome u Hrvatskoj i šire dok nisam našao točno određenu nijansu kamena koju sam tražio od početka. Problem je što većina kamena koji se nudi kod nas na tržištu ima karakteristični podton sive boje, koji je dosta hladan. A kako je površina kuće koju smo planirali obložiti u kamen poprilično velika, želio sam da prevladavajući ton ipak bude malo topliji.

U potrazi za kamenom

Talijanski kamen “travertino navona”, svijetle bež boje, s malim i prilično zatvorenim porama, pokazao se kao sjajno rješenje, pogotovo nakon specifične vrste obrade kojom smo dobili vrhunsku kamenu oblogu – govori nam Katić, koji je od samog početka bio aktivno uključen u svaki korak uređenja ove moderne ljepotice.

– Istina. Bio sam prisutan u gradnji ove kuće od nula do 24 i napravljen je zaista veliki posao. Uređenje interijera povjerili smo Nini Ninčević iz studija “Arhitektura plus” i dizajnerici Boženi Bratović Smolić, koje su isto odradile odličan posao. Htjeli smo da završni proizvod zaista bude na svjetskom nivou, i da nikoga tko boravi u vili ne ostavi ravnodušnim, što smo i uspjeli.

Kad gost ulazi u sobu, automatski se pali svjetlo dobrodošlice, zatim ambijentalna te glavna rasvjeta. U isto vrijeme otvaraju se i zavjese na balkonima, a na TV-u se prikazuje personalizirana poruka dobrodošlice. Sobaricu i poslugu u sobu poziva se preko “touch screena”, a sve hotelske funkcije u elektroničkom su obliku. Osim što je lijepa, ova je kuća i vrlo pametna – smije se mladi investitor, dodajući kako mu je najveći izazov bio postići balans između prevladavajućeg minimalizma i luksuznih elemenata, pazeći pritom da suvremeni stil ne bude ujedno i prehladan. Ta se ravnoteža uspostavljala detaljima i pomnim izborom materijala, prije svega drva, što je vili “Calmi” donijelo točnu onu dozu topline koja je potrebna da se gost u njoj osjeća ugodno.

– Svaku donesenu odluku, svaki detalj deset smo puta analizirali. Vagali smo između svake linije, izbjegavali sve elemente koji su stvarali dojam viška i nakićenosti, sve s ciljem da dobijemo ugodan prostor koji poštuje najviše standarde suvremenog življenja. Sada kad je sve gotovo, ponosan sam što smo u tome uspjeli – zaključuje Stipe Katić.

 

15. travanj 2024 16:58